top of page

Trikovi i saveti: Da li je prilikom ulaska u zemlju nakon odmora u inostranstvu potreban PCR test?

Ukoliko se ovih dana vraćate sa odmora iz inostranstva, a slećete na aerodrom Konstantin Veliki, ukoliko niste vakcinisani prilikom ulaska našu zemlju neophodan je negativan PCR test


Foto: Fly Naissus

Epidemiološke mere za povratak u Republiku Srbiju sa putovanja su iste već neko vreme, i vakcinisani putnici se kreću bez problema s potvrdom o kompletnoj vakcinaciji, odnosno zelenim sertifikatom. Takođe, u zemlju je moguće ući ukoliko imate potvrdu o preležanom koronavirusu, ukoliko nije mlađa od 14 dana i starija od šest meseci, i koju je izdao zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije. Međutim, nevaksinisani državljani naše zemlje, koji su u inostranstvu, na primer, otišli sa negativnim testom, i pri povratku moraju da prilože negativne rezultate PCR testa, ne starijeg od 48 sati od datuma izdavanja rezultata.


Od momenta kada je uključen PCR test kao uslov, svi nevakcinisani putnici se toga pridržavaju, te je do putnika da li će se testirati u zemlji iz koje polaze ili pri ulasku u našu zemlju

Nadlezni naglašavaju da se o antigenskim testovima često piše, te da putnici imaju pogrešne informacije i da je ipak za ulazak u zemlju potreban isključivo PCR test.


Jedine zemlje za koje nije potreban PCR test za sada su Crnu Gora, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severnu Makedonija i Mađarska – iz ovih zemalja ni nevakcinisanima nije potreban test.


Koja je cena testova?


U Grčkoj PCR test košta 40 do 60 evra. U Turskoj cena je znatno niža i iznosi oko 15 evra, dok u nekim zemljama cena PCR testa dostiže i 160 evra za strance.


Licima koja ne poseduju neki od navedenih dokumenata se prilikom pasoške kontrole za ulazak u zemlju uručuje pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina. Od dana prelaska državne granice, karantin mora da traje 10 dana u kućnim uslovima, te uz obaveznu prijavu nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje. I to u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Comments


bottom of page