top of page

AŽURIRANA VEST! Potvrđeno: Air Serbia osvojila tender za linije od javnog značaja iz Niša

Uslove za tender za linije od javnog interesa ispunila je samo Air Serbia, potpisivanje ugovora u narednim danima. Postoji bojazan stručnjaka od polvačenja pojedinih niskotarifnih avio kompanija sa našeg tržišta usled ugrožavanja zdrave konkurencije koje će ove subvencije doneti.


Na međunarodnom tenderu koje je raspisalo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za izbor avio-prevoznika za 12 linija od javnog interesa, ponudu je dostavila samo kompanija Air Serbia, saopšteno je iz tog ministarstva.

Iz minstarstva još navode da nijе bilo primеdbi na tеndеrskе uslovе, a potpisivanjе ugovora sa prеdstavnicima kompanijе Air Serbia bićе organizovano narеdnih dana. Tender je, kako je istaknuto u saopštenju, sproveden uz poštovanje svih evropskih propisa, interesovanje je pokazalo nekoliko kompanija, ali je do okončanja postupka stigla samo jedna ispravna ponuda, kompanije Air Serbia.


Postoji bojazan stručnjaka od polvačenja pojedinih niskotarifnih avio kompanija sa našeg tržišta usled ugrožavanja zdrave konkurencije koje će ove subvencije doneti.

Avio-linije od javnog interesa, koje će biti organizovane sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu, određene su na osnovu analiza i interesovanja koje su pokazali okruzi južne Srbije. Nacionalna avio kompanija Air Serbia, iz državnog budžeta dobiće 15 miliona evra, kako bi uvela letove do Nirnberga, Frankfurta, Rima, Hanovera, Ljubljane, Salcburga, Bolonje, Budimpešte, Geteborga, Fridrishafena, Karlsruea i Tivata.


Podsetimo, Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije Jug, početkom arila izjavio je je da je gotovo siguran da je tender namešten za Air Srbiju.


„Tender je naslikan za Er Srbiju. Najpre, čak šest ili sedam od predloženih 12 avio-linija potpuni su nonsens i manje ili više direktno konkurišu postojećim linijama u Nišu na kojima voze lou-kost kompanije. A čak i ako progutaju tu „žabu“, ove kompanije se susreću sa tenderskim kriterijumima koje može da zadovolji Er Srbija, a oni ne. To je pre svega ponderisani kriterijum „povezanih letova“, na koje odlazi 15 odsto od ukupnog broja poena na tenderu, a koje loukosteri nemaju, ili 15 zaposlenih u kol centru sa dokazanim iskustvom i izvršenom bezbednosnom proverom, koje oni takođe nemaju, već koriste usluge takvih centara na aerodromima “ - izjavio je tada Avramović.


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture reagovalo je na ove izjave i ocenilo ga kao tendenciozno, neargumentovano, i pre svega netačno, prejudicira namera države da na diskriminišući način dodeli subvencije Er Srbiji i time eliminiše potencijalne druge učesnike, prvenstveno loukost kompanije, na javnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje avio-prevoza na linijama proglašenim za linije od javnog interesa.




Ako ste propustili..

Pročitajte još:

634 views0 comments
bottom of page