top of page

Da li je povlačenjem Wizz Air-a na pojedinim linijama Ryanair dobio priliku za proširenje niskotarifnih letova iz Niša?

Povlačenje Wizz Air-a sa pojedinih linija iz Niša otvoren je prostor za potencijalno proširenje ponude Ryanair-a, vodećeg niskotarifnog avioprevoznika u Evropi.






Nedavna odluka Wizz Air-a da suspenduje letove ka Dortmundu i Beču ostavlja Niš sa samo dve aktivne destinacije ove kompanije sa aerodroma Konstantin Veliki - Memingenom i Bazelom. Postavlja se pitanje da li Ryanair može iskoristiti ovu priliku da dominira tržištem niskotarifnih letova u ovom delu Srbije, imajući u vidu gotovo nepostojeću konkurenciju na mnogim niskotarifnim linijama.


Naime, irska niskotafina avio kompanija Ryanair, koja je poznata po brzom reagovanju na promene u industriji, mogao bi iskoristiti problem sa motorima kompanije Wizz Air i nedavno otkazivanje popularnih destinacija kako bi proširio svoje prisustvo u Nišu.


Tako je pored već najavljenog ponovnog pokretanja linije ka Stokholmu od 15. marta, kompanija Ryanair najavila i dodatne letove ka Beču. Irski avio prevoznik će tako umesto dosadašnjih dva polazaka nededljno - sredom i nedeljom iz Niša tokom letnjeg reda letenja počev od 31.marta do glavnog grada Austrije leteti četiri puta nedeljno i to - utorkom, četvrtkom, petkom i subotom.


Još uvek nije sigurno hoće li Ryanair u narednom periodu pojačati svoje prisustvo u Nišu, niti da li bi takva ekspanzija bila odobrena od strane države, koja je vlasnik aerodroma ali i avio kompanije Air Serbia.


Podsetimo, srpske vlasti ranije su zabranile letove irskom avio prevozniku da leti na liniji Niš-Frankfurt Hahn, zbog čega je ovaj avio prevoznik optužio vlasti da blokiraju letove zbog monopola Air Serbije u Nišu. Kao rezultat, kompanija Ryanair tada je odlučila da dalju ekspanziju letova umesto iz Niša nastavi iz Banja Luke odakle obavlja letove do čak šest destinacija, a ovaj aerodrom je prošle godine prestigao niški aerodrom po broju putnika, iako je Niš u 2019. godini imao više putnika nego banjalučki aerodrom u 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. godine zajedno.


Pored postignutih rekordnih rezultata prošle godine, niški aerodrom beleži kontinuirani pad broja linija i putnika već nekoliko meseci unazad, pa ukoliko se nešto značajno ne promeni u strategiji privlačenja novih kompanija i linija, što je rukovodstvo niškog aerodroma obećavalo poslednjih šest godina otkako je država preuzela aerodrom, ova godina bi mogla biti obeležena kao godina sa najvećim padom broja putnika do sada ukoliko ne dodje do velike ekspanzije letova neke od niskotarifnih avio kompanija.


bottom of page