top of page

Ryanair: Blokirani smo zbog monopola Air Serbije - umesto iz Niša letovi za Frankfurt iz Banja Luke

U svom zvaničnom obraćanju javnosti, irska niskotarifna avio-kompanija izrazila je žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da blokiraju letove Ryanair-a na liniji Frankfurt-Niš, i optužila vlasti za monopol u korist avio-kompanije Air Serbia


Foto: Ilustracija

Saopštenje kompanije Ryanair-a prenosimo u celosti:


Ryanair je danas (29. oktobar) objavio prinudno otkazivanje svoje linije za zimu 2019 sa aerodroma Frankfurt (Han) do Niša u Srbiju, koji je trebalo da počne sledećeg januara. Svi putnici koji su kupili karte kontaktirani su od strane avio-kompanije i ponudjen im je potpuni povrat novca ili alternativno preusmeravanje.


Novu rutu kompanije Rynair iz Niša, iako odobrena od strane nemačkih vazduhoplovnih vlasti blokirala je srpska strana zarad monopol kompanije Air Serbia. Budući da se ruta ne kvalifikuje kao PSO ruta, niti ih Evropska komisija imenuje kao takve, prema tome trebala bi da bude otvorena za konkurenciju. Ryanair će svoje nove kapacitete prebaciti na novu rutu iz Frankfurta (Han) do Banjaluke u Bosni Hercegovina koja će početi u februaru 2020. godine.


David O´Brajan-Komercijalni direktor Ryanair-a

Glavni komercijalni direktor kompanije Rianair Holdings, David O'Brien je rekao:

„Ryanair žali zbog prinudnog otkazivanja rute Frankfurt Hahn - Niš zbog odluk srpskih vazduhoplovnih vlasti da blokiraju prava kompaniji Ryanair da leti iz Niša. Ryanair se izvinjava svim putnicima, a navodi da će ova linija sada biti podležna monopolu avio-kompanije Air Serbia i njenim visokim cenama. Takodje, putnici u BIH od sada će imati koristi od niskih avio karata između Frankfurta i Banja Luke, koja će započeti Februar 2020. "


Kraj.


__________________________


Niko od zvaničnika jošuvek nije dao izjavu povodom zabrane letova kompaniji Ryanair na ovoj liniji. Ova skandalozna odluka srpskih vazduhoplovnih vlasi upravo je posledica "otimanja" niškog aerodroma od strane države, koji je uradjen planski i sa ciljem subvencionisanja linija od javnog značaja koje su dodeljene kompaniji Air Serbia, kao i postepeno ukidanje gostoprimstva niskotarifnim avio-kompanijama koje jako uspešno posluju sa niškog aerdoroma poslednjih godina.



1,656 views0 comments
bottom of page