top of page

Air Serbia primorana da otkaže više letova i optimizuje saobraćaj zbog niza problema

Nacionalna avio kompanija Air Serbia primorana je da u narednom periodu otkaže više letova i optimizuje saobraćaj zbog niza problema, uključujući dugo trajanje nabavki i popravki aviona, kao i probleme u lancu snabdevanja koji pogađaju celu industriju.





Upravo iz tog razloga, ova kompanija je postala predmet oštrih kritika putnika, čini se sa punim pravom. Naime, društvene mreže su preplavljene negativnim komentarima nezadovoljnih putnika koji su juče izgubili let s aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, nakon što je ova kompanija otkazala 12 letova i to do Atine, Bukurešta, Praga, Larnake, Ljubljane, Soluna, Tel Aviva, Tirane, Salzburga, Štutgarta, Sofije i Beča.


Air Serbia trenutno obavlja letove sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu u skladu sa rasporedom letova.

Komentarišući ovu situaciju, Air Serbia je izjavila: "Usled kombinovanog efekta nekoliko nepovoljnih faktora, pre svega kašnijeg uvođenja u upotrebu određenih planiranih aviona, kao i kasnijeg vraćanja u upotrebu nekoliko aviona iz održavanja zbog problema u lancu snabdevanja rezervnim delovima širom sveta, kao i velikih problema na određenim aerodromima sa nedostatkom radne snage, nepovoljnih vremenskih uslova i posledičnog gubitka slotova, Air Serbia je primorana da reorganizuje i optimizuje operacije svog mrežnog sistema destinacija u narednom periodu."


Oni takodje navode da: "Imajući u vidu pomenute faktore, u narednim danima može doći do promena u vrsti aviona planiranih za određene letove, kao i kašnjenja i čak otkazivanja određenih letova. Ipak, nadležne službe srpske nacionalne avio-kompanije će kontinuirano prilagođavati operacije na osnovu postojećih resursa kako bi se minimalno ometanja ostvarilo i kako bi se avio operacije izvodile u skladu sa planiranim rasporedom letenja."


Kome i kako da se obrate putnici otkazanih letova Air Serbije


U slučaju otkazivanja leta, putnicima koji nemaju smeštaj avio-kompanija dužna je da ga obezbedi ili da plati avio kartu za drugi let kod druge avio-kompanije. Svaka avio-kompanija ima svoja pravila za naknadu i obeštećenje putnika. Iz tog razloga, potrošačima se savetuje da se informišu na zvaničnim sajtovima avio-kompanija o svemu pre nego pokrenu bilo kakav postupak“, kaze Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.


Konkretno, kada je reč o Air Serbiji, na zvaničnom sajtu nalazi se obrazac žalbe, u kome građani uz naznaku koja šteta im je načinjena ostavljaju lične podatke kako bi se prijavili za odštetu.


Ukoliko se žalba uvaži, putnici imaju pravo na naknadu štete od 250 evra u lokalnoj valuti, za letove do 1.500 kilometara. Za letove od 1.500 do 3.500 kilometara 400, a za dalje relacije 600 evra.

Kilometraža se određuje tako što se uzima krajnje odredište u kome će, usled uskraćivanja ukrcavanja ili otkazivanja leta, putnici prispeti sa zakašnjenjem u odnosu na vreme dolaska po redu letenja.


Za dodatne informacija, putnici se mogu obratiti Kontakt centru Air Serbijre na 0800 111 528

ili na neki od brojeve telefona za zemlju u kojjoj se nalazite klikni ovde


bottom of page