top of page

Zavirite u 5 skrivenih troškova avio kompanija koje lete sa niškog aerodoma

Niskotarifne avio-kompanije Ryanair i Wizz Air, ali i nacionalna avio-kompanija Air Serbia koje lete iz Niša smanjuju troškove avio karata tako što vam naplaćuju dodatne usluge.


Upravo iz tog razloga odlučili smo da u ovom tekstu pokušamo da otrijemo šta sve piše sitnim slovima prilikom prodaji avio karata i kako da izbegnete neprijatna iznenađenja pre i u toku samog leta.


Foto: Ilustracija



1. Naknade za Check-In (Prijava na let)


Ryanair


Svi koji lete sa Ryanair-om moraju se prijaviti na let online. Baš svi. Ali budite oprezni! Ukoliko nemate kupljeno sedište koja će vas koštati između 3 i 14 evra, na letu se možete prijaviti tek 24 sata pa sve do 2 sata pre polaska. Poslebno povedite računa o tome da ova kompanija čekiranje ili prijavu na let na samom aerodromu dodatno naplacuje i to čak 55€ po osobi. Ukoliko kupite uslugu odabranog sedišta chekc-in možete uraditi 60 dana pre polaska. Osim što morate da se prijavite online, od vas se takođe ocekjuje da odštampate svoju kartu za ukrcavanje ili da koristite aplikaciju Ryanair da biste se prijavili, odnosno ukrcali na let. Ako odlučite da odštampate svoju bording kartu, a zatim je zaboravite, bićete primorani da platite naknadu za ponovno izdavanje bording karte od 15€. Čak i ako ste odštampali svoju kartu za ukrcavanje, i dalje možete biti kažnjeni ako je štampa lošeg kvaliteta, stranica oštećena ili ako deo stranice nedostaje, uključujući i reklamu.


Wizz Air


Baš kao i sa Ryanair-om, putnici kompanije Wizz moraju se prijaviti na let online. Ukoliko nemate kupljeno sedište koja će vas koštati između 4 i 60 evra, u zavisnosti od destinacije i sezone na letu se možete prijaviti tek 24 sata pa sve do 2 sata pre leta. Čekiranje ili prijava na let na aerodromu sa ovom kompanijom iznosi 40 € po osobi. Ukoliko kupite uslugu odabranog sedišta chekc-in možete uraditi 30 dana pre polaska.

I kompanija Wizz Air zahteva od svih putnika da njihova boarding karta bude odstampana.


Air Serbia


Prema informacijama kojima raspolažemo, na letovima Air Serbia iz Niša, online prijava na let jošuvek nije dostupna. Zato je veoma bitno da svoje karte checkirate na aerodromu pre samog leta.



2. Pravopisne greške i promene imena


Ako svoje ime napišete na bilo koji drugi način osim na način na kojim je napisano u vašem pasošu, ili ako želite da prebacite kartu na nekog drugog, verovatno ćete za to morati da platite dodatno.




Ryanair


Ryanair ne voli pravopisne greške. Imate 24-časovni grejs perioda od trenutka prvobitne rezervacije da besplatno ispravite svoju rezervaciju. Nakon toga, ispravljanje greške u vašem imenu (na primer od Djokic na Dokic) koštaće vas 115 € (online) i 160 € (nakon rezervacije/na aerodromu). Ista naknada (155 €) važi i ako promenite ime na drugog putnika (na primer od Jovan Jovanovic na Petar Petrovic)


Wizz Air


Wizz Air takodje dozvoljava besplatnu promenu do 3 znaka za promenu u imenu. Veoma bitno je da znate da možete izvršiti samo jednu besplatnu promenu imena u svojoj rezervaciji. Ako vaš slučaj ne ispunjava nijedan od navedenih uslova, biće vam naplaćena standardna naknada za promenu imena od 50 €.


Air Serbia


Promena imena kod Air Serbije može vas kostati dosta skupo. Ova kompanija naplaćuje svaku promenu imena na rezervaciji i to 50€. Ukoliko želite promenu ima na karti (na primer od Jovan Jovanovic na Petar Petrovic) - to sa kompanijom Air Serbia nije moguće.



3. Naknada za promenu leta i otkazivanje letova


Kada ne ide baš sve po planu onako kako smo isplanirali, na putu promene ili otkazivanja vašeg leta možete očekivati neke probleme (uvek uz dodatne troškove). Ukoliko želite treba da promenite datume, vreme, rutu ili čak otkažete let, budite sigurni da ćete za to morati da odvojite neki novac u zavisnosti od avio kompanije sa kojom putujete.




Ryanair


Da li ste znali da su svi letovi Ryanair-a promenljivi, ali se ne mogu otkazati? Ne morate da ih obavestite ako niste u mogućnosti da putujete i ako ne možete da koristite odlazni let, jer i dalje možete da koristite povratni let. Datumi/vremena/rute/imena letova se mogu promeniti do 2,5 sata pre vremena polaska leta preko odeljka Moje rezervacije, osim ako se već niste prijavili, u kom slučaju treba da kontaktirate njihov korisnički centar. Ako ne putujete rezervisanim letom, avio karta, naknade i naknade se ne vraćaju, ali možete podneti zahtev u pisanom obliku u roku od mesec dana od datuma putovanja za povraćaj državne takse, koja podleže administrativnoj taksi od 20€. Prema tome, ako je iznos povraćaja manji od važeće administrativne takse, nema koristi u pisanom obliku jer neće biti povraćaja. Ako izvršite izmene onlajn, naknada će iznositi 45€ po putniku, po letu u jednom pravcu. Ukoliko se odlucite da to uradite preko preko korisnickog centar za rezervacije naknada iznosi 60€ po putniku, po letu u jednom pravcu.


Wizz Air


Ako otkažete svoju rezervaciju do 14 dana pre leta, platićete naknadu za otkazivanje od ​60€ i dobiti povrat novca. Ako se otkazivanje izvrši u roku od 14 dana pre vašeg leta, dobićete puni povraćaj novca nakon plaćanja naknade za druge usluge i naknade za zaštitu sedišta od ​80€. Ali... Ako ste kupili kartu Plus Fare ili imate rezervaciju kod Wizz Air Flex, možete da otkažete svoj let i zatražite povraćaj vaše kupovne cene, isporučene kao kredit na vaš Wizz nalog, do 3 sata pre vremena polaska vašeg odlaznog leta . Iznos refundiran na vaš Wizz nalog biće dostupan 90 dana da bi se koristio za kupovinu letova i usluga Wizz Air-a. Wizz Air vam omogućava da promenite datum leta, vreme i rutu uz naknadu i plaćanjem primenljivih razlika u ceni do 3 sata pre zakazanog vremena polaska leta. Ako promenite let više od 30 dana pre polaska, biće vam naplaćeno 30 € (onlajn), 7-30 dana pre datuma polaska će vas koštati 35 € (online), dok će u roku od 7 dana pre datuma polaska naknada biti € 40. Možete zatražiti promenu leta i preko Vizz Air Call centra, ali će vam biti naplaćena naknada za transakciju Call centar ovu uslugu naplacuje od 60 €.

Air Serbia


Kao i u prethodnim primerima i sa nacionalnom avio kompanijom Air Serbia možete uraditi promene na vašoj rezervaciji.. Promena datuma se može obraditi do 24 sata pre polaska leta uz naknadu od 25€ po osobi po promeni. Promena datuma u ​​roku od 24h pre polaska nije dozvoljena. U slučaju nedolaska, promena taodje nije dozvoljena.


Kako izbeći skrivene naknade avio-kompanije za promenu ili otkazivanje letova: Obavestite o promenama vašeg leta što je pre moguće, jer se naknade povećavaju sa približavanjem datuma polaska. Imajte na umu da je kod jeftinih avio-kompanija ponekad jeftinije rezervisati drugi let nego promeniti postojeću rezervaciju. Budite oprezni prlikom poziva kontakt centra jer vam razgovor sa njima može biti skuplji nego sama karta, zbog toga što neke avio kompanije imaju posebnu tarifu za takve pozive.



4. Pretežak ili prevelik prtljag Ako putujete sa nekim avio kompanijama, obično morate dodatno da platite za svoj prtljag. Cene mogu da variraju u zavisnosti od: vremena putovanja, načina plaćanja, težine prtljaga, popunjenosti aviona, itd. Zbog toga je veoma, veoma važno da se unapred informišete o njihovoj politici prtljaga.



5. Obroci na letu


Usluga hrane i pića se naplaćuje gotovo kod svih niskotarifnih avio kompanije pa i na letovima Ryanair-a i Wizz Air-a, dok se takozvani snack i voda i dalje služe besplatno na letovima nacionalne avio kompanije Air Serbia.


Takodje jako je bitno znati da su hrana i piće na aerodromu obično mnogo jeftiniji i kvalitetnije od hrane u avionima.




Ryanair


Rianair u toku leta stalno oglašava svojim putnicima da mogu da biraju između velikog izbora ukusnih grickalica, izbora toplih ili hladnih napitaka i punog asortimana piva, vina i žestokih pića. Pitate se o njihovim cenama? Proverili smo nekoliko artikala sa njihovog menija: Voda (0,5l) - 3 €, Pepsi (250 ml) - 2,5 €, Pečeni baget sa šunkom i sirom - 5 €, Tvik čokolada - 2,50 €, Barilla bolonjeze (300 gr) – € 6.


Ovo je njihov jelovnik: Klikni ovde


Wizz Air


Wizz Air Cafe nudi izbor toplih napitaka, bezalkoholnih pića, svežih sendviča, grickalica i alkoholnih pića: kafa (ili čaj) - 2 evra, pepsi (0,33 l) - 2 evra, voda (0,5 l) - 2 evra, Heineken ( 0,33l) - 3 €, Veliki baget pileći sendvič - 5 €, Hajnc supa - 3 €.


Ovo je njihov jelovnik: Klikni ovde

Air Serbia


Air Serbia pored besplanog snaksnack-a i vode ojim putnicima takodje svojim putnicima nudi ¨Buy on board¨opciju. Ova kompanija nudi dve vrste jelovnika za grickalica, pića i slatkih zalogaja u zavnisnoti od trajanja leta.



Jelovnik za letove do 90 minuta: Klikni ovde

Jelovnik za letove preko 90minuta: Klikni ovde






* Sve prikazane informacije su informativnog karaktera - Portal Fly Naissus ne snosi odgovornost za promenu cena, usluga i tačnost i potpunost tekstova. . Savetujemo vas da sve gore navedene informacije pre putovanja proverite sa avio kompanijom sa kojom putujete




bottom of page