top of page

Za nove linije iz Niša i Kraljeva država daje neverovatnih 23.7 miliona evra

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izbor najpovoljnijeg avio-prevoznika za linije u javnom interesu iz Niša i Kraljeva po ugovoru koji bi trajao do kraja 2023. godine. Sa niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” planirano je ukupno 7 linija


Foto: Aerodrom Niš

Za pokrivanje ukupnih troškova avio-prevoznika za letove od Niša i Kraljeva ka gradovima Evropske unije, Istanbulu, Tivtu i Beogradu država planira da izdvoji 2,8 milijardi dinara odnosno 23.7 miliona evra po ugovoru koji bi trajao do kraja 2023. godine.


Tenderom će se birati avio-prevoznik kome će država pokriti neto troškove organizovanje linija, prihod koji "zadržava pružalac usluge, kao i razumnu dobit", piše u specifikaciji.


Avio prevoznik koji bude izabran kao najpovoljniji biće u obavezi da od 1. januara 2022. godine počne sa izvršavanjem obaveza, u skladu sa redom letenja koji treba da dostavi najkasnije sedam dana od datuma potpisivanja ugovora.


Nova linija od Niša ka Beogradu, koja bi trebalo da se uspostavi od sledeće godine, podrazumeva četiri povratna leta nedeljno u toku cele godine. Dva leta trebalo bi da se obavljaju avionom koji ima najmanje 140 putničkih mesta, a druga dva avionom sa minimum 65 sedišta.


Kako država letove između Niša i Beograda planira da plati 352,2 miliona dinara, to bi značilo da će prevoznik prosečno dobiti 16.519 dinara po sedištu za svaki povratni let, bez obzira da li je karta prodata ili ne.

Ova gruba računica portala Nove ekonomije izuzima različite troškove letenja mlaznog vazduhoplova sa 140 sedišta i mlaznog ili turboprop vazduhoplova sa najmanje 65 putničkih mesta.


Za letove ka gradovima u EU država procenjuje da će platiti nadoknadu od 1,54 milijardi dinara, ka Istanbulu 791,2 miliona, ka Titvu 114,2 miliona i ka Beogradu 352,2 miliona dinara.

Resorno ministarstvo, koje je naručilac, ima obavezu da kontroliše da li se usluge vrše u skladu sa ugovorom.


Takođe, ta institucija je dužna da kontroliše da li iznos naknade premašuje iznos koji je potreban za pokriće neto troškova, "uzimajući u obzir prihod koji zadržava pružalac usluge, kao i razumnu dobit", piše u specifikacijama tednera - navodi portal Nova ekonomija.


Podsetimo, Vlada je početkom novembra ove godine proglasila novi spisak avio-linija u javnom interesu, a na njemu se nalaze letovi iz Niša ka aerodromu Han nadomak Frankfurta, Tivtu, Ljubljani, Beogradu, Istanbulu, Atini i Kelnu, kao i letovi od Kraljeva ka Solunu, Tivatu i Istanbulu.


Duplo više para za duplo manje linija


Avio kompanija koja ispuni uslove tendera dobiće tako neverovatnih 11,8 miliona evra za 10 linija, od kojih su čak 4 sezonse, dok je ranije raspisanim tenderom ta suma za 12 linija od kojih su 11 bile celogodišnje iznosila 5 miliona evra na godišnjem nivou.



Pobednik tendera već poznat?


Pretpostavlja se da će upravo nacionalni avio prevoznik Air Serbia koji je i ranije obavljao letove od javnog intresa biti jedini ponudjivač koji će isputniti uslove da ponudi ove usluge, te da će se navedena suma novca sliti upravo u njihovu kasu.


Podsetimo, Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije Jug, izjavio je ranije da je gotovo siguran da je raniji tender namešten za Air Srbiju, te da stenderske kriterijumime može da zadovolji samo Air Serbia¨- što je tada Ministarstvo saobraćaja demantovalo.


Medjutim, i dalje nije poznato da li je avio kompanija platila penale za nepoštovanje prethodnog ugovora koji joj je dodeljen za obavljanje 12 linija od javnog značaja iz Niša, a koji je trebao da traje upravo do 2023. godine, a koje je avio-kompanija prekinula na početku izbijanja pandemije ostavljajući samo letove do Hana i sezonske letove do Tivta.










bottom of page