top of page

TRIP REPORT: Lauda Air/Wizz Air, Niš - Malaga (via Beč)



Foto: Fly Naissus



Detalji leta:

  • Aviokompanija: Lauda Air (Ryanair)/Wizz Air

  • Ruta: Niš - Malaga (sa presedanjem u Beču)

  • Avion: A320/A321

  • Vreme leta: 1 sat i 20 minuta (Niš- Beč), 3 sata i 20 minuta (Beč-Malaga)

  • Datum leta: 20. april 2024. godine


Iskustvo pre leta


Naša avantura počela je u Nišu. Ovo putovanje bilo je alternativa nakon što je originalna karta koju smo kupili za let kompanijom Wizz Air bila refundirana, jer je kompanija Wizz Air nedugo nakon kupovine karata obustavila letove na liniji Niš-Beč. Kako bismo stigli na zakazani let za 21. april iz Beča do Malage, morali smo pronaći alternativno rešenje.


Odlučili smo se da kupimo kartu iz Niša do Beča preko Beograda kompanijom Air Serbia i isprobamo jedinu domaći let u zemlji, medjutim dve nedelje pre samog leta dobili smo SMS od kompanije Air Serbia, da je let promenjen, te da je novo vreme sletanja u Beču umesto u 12 popodne u 21 sat, što nam nikako nije odgovaralo, budući da je vreme našeg leta za Malagu bilo 17:35


Nakon nedoumica kao stići do Beča, jedina alternativa bila je da putujemo dan ranije kompanijom Ryanair čije smo karte na kraju i kupili.



Foto: Fly Naissus


Na aerodromu


Check-in smo obavili online. Ukoliko imate EU pasoš, boarding kartu možete direktno dobiti na veb sajtu, pa nije neophodno odlaziti na šalter za prijavu ako ne predajete prtljag.


Uprkos tome, na aerodrom smo stigli 2 sata pre leta, a to vreme odlučili smo da provedemo u restoranu aerodroma, koji pruža odličan pogled na parkirane avione. Restoran pored dobrog pogleda ne nudi mnogo putnicima i u jako je lošem stanju, pa je uz ne tako uslužno osoblje i dizajn iz kasnih osamdesetih godina ponuda hrane i pića vrlo ograničena. Ono što nam je posebno zapalo za oko je da u restoranu ne možete platiti karticom, pa smo bili primorani da račun, kao i ostali putnici, platimo u evrima.


Bezbednosna i pasoška kontrola protekla je u najboljem redu, a osoblje je bilo profesionalno i ljubazno.


Kako je let za Beč bio popunjen, mali hol odlaznog gejta 2 bio je prepun, pa je osećaj naći se sa 200 ljudi u tako malom prostoru, najblaže rečeno, neprijatan, a sa nedovoljno mesta za sedenje. Kašnjenje leta od oko sat vremena dodatno je doprinelo ne tako prijatnom iskustvu.


Duty-free shop na niškom aerodromu izgleda lošije od samog aerodroma i ne izgleda kao pravi duty-free shop, već kao štand sa samo nekoliko parfema u ponudi, od kojih su sve bočice testera prazne, a pored toga u ponudi je samo nekoliko vrsta cigareta i po koji slatkiš.



Foto: S. Viinikainen


Iskustvo tokom leta


Let do Beča realizovan je avionom Airbus A320 koji u ime avio kompanije Ryanair obavlja partnerska kompanija Lauda Air. Kabinsko osoblje izuzetno srdačno i ljubazno. Nakon poletanja, kabinsko osoblje odmah je krenulo sa uslugom, s obzirom na to da je let jako kratak, skoro pa nedovoljan za ispijanje kafe ili pregledanje časopisa. Popunjenost avionske kabine na ovom letu 100%.



Foto: Fly Naissus



Dolazak u Beč


Pošto je avion stigao u Beč oko 22:30, aerodrom u tom trenutku nije bio pretrpan, što je olakšalo proces dolaska i prolaska kroz pasošku kontrolu. Rutinski i bez značajnog čekanja u redovima.


Nakon što smo prošli pasošku kontrolu, brzo smo se uputili ka izlazu aerodroma, gde smo lako pronašli transport do našeg smeštaja.




Foto: Fly Naissus



Nastavak putovanja za Malagu


Putovanje iz Beča do Malage nastavili smo sutradan kompanijom Wizz Air. Na ovom letu letimo godinu dana starim avionom Airbus A321 registarskih oznaka 9H-WAF sa 239 sedišta popunjenih do zadnjeg mesta. Na ovom letu nismo izabrali XL sedišta kao što je to uobičajeno, jer ih Wizz Air naplaćuje neverovatnih 58 evra po putniku. Pored toga, čini se da je Wizz Air značajno povećao cene dodatnih usluga pa su cene ručnog prtljaga i sedišta blago rečeno - paprene. Primera radi, cene sedišta sa većim prostorom za noge kod Ryanaira koštaju svega 15 evra.


Poletanje iz Beča bilo je tačno prema rasporedu, što je olakšalo putovanje. Ono što je posebno zanimljivo na bečkom aerodromu jeste raznovrsnost avio-kompanija i destinacija koje nudi, što za ljubitelje avijacije može biti veoma uzbudljivo i inspirativno iskustvo.


Aerodrom u Beču, poznat i kao Aerodrom Schwechat, smatra se jednim od najprometnijih aerodroma u Evropi. On nudi bogat izbor letova ka različitim destinacijama širom sveta. Od tradicionalnih evropskih gradova do egzotičnih lokacija širom planete, ovo je posebno korisno za putnike koji presedaju iz Niša. Ukoliko nemate direktnih letova do željene destinacije, Bečki aerodrom može biti odlično mesto za presedanje.



Foto: Fly Naissus


Zaključak


S nestrpljenjem iščekujemo skoro otvaranje novog dela terminala na niškom aerodromu, kao i još brže rušenje postojećeg i njegovu nadogradnju, jer se odavno nalazi u veoma lošem stanju. Od samog objekta do unutrašnjosti, uključujući hol terminala, gejtove, restoran, pa čak i toalete, sve je dotrajalo i u nezavidnom stanju.


Na kraju, želimo da vas upozorimo da budete izuzetno oprezni pri izboru rent-a-car kompanije na niškom aerodromu. Često se dešava da na njihovim veb sajtovima nude automobile koji zapravo nisu deo njihove flote. Kao rezultat, mogu vam dati automobil znatno nižeg standarda po istoj ceni koju ste dogovorili. Takođe, važno je napomenuti da niste obavezni da plaćate uslugu pranja automobila, iako vam to možda zatraže. Njihova obaveza je da automobil operu i pripreme ga za sledećeg korisnika, što u našem slučaju nije bilo ispoštovano.




Svoj TRIP REPORT o putovanju možete poslati na: flynaissus@gmail.com





bottom of page