top of page

Wizz Air se pridružio savezu protiv neposlušnih putnika

Niskotarifna avio kompanija Wizz Air, koja između ostalog leti iz Niša, pridružila se novoj kampanji "Ne na mom letu" koju je pokrenula EASA-agencija Evropske Unije koja je zadužena za bezbednost u vadzušnom saobraćaju kako bi se smanjio broj neposlušnih putnicima na svim evropskim letovima i zaštititi pravo putnika na mirno putovanje.


Ilustracija: Wizz Air

Ova kampanja pokrenuta je zbog narušavanje mirnog putovanja na letovim širom Evrope. Prema istraživanjima 70% tih incidenata uključuje neki oblik agresije. Iako je broj incidenata na letovima Wizz Aira proteklih godina bio stabilan, zbog strogih pravila ovog avio previznika, avio industrija je u 2018. godini doživela porast neprimernog ponašanja od 34% u odnosu na 2017. godinu. 


Iako je ovo veoma mali broj putnika ukupan broj putnika, uticaj njihovih ponašanja može itekako imati veoma velike posledice po nesmetani tok leta te ostale putnike. Neprilično ponašanje, kao što je prekomerna opijenost, pušenje u toaletu, verbalno ili fizičko nasilje prema posadi ili saputnicina ili nepoštovanje instrukcija posade, predstavlja nepotreban rizik za normalan rad leta, odvlačeći pažnju posade koje mogu dovesti do značajnih kašnjenja leta - prenosi sajt Exyuaviation.



"Avio industrija je u 2018. godini doživela porast neprimernog ponašanja od 34% u odnosu na 2017. godinu". 


Menadžer korporativnih komunikacija kompanije Wizz Air, Andras Rado, izjavio je: "Svaki putnik i član posade ima pravo na siguran let, bez verbalnog ili fizičkog zlostavljanja. Putovanje bi trebalo biti ugodno iskustvo gde se putnici odnose jedni prema drugima kao i posadi sodnosno kabinskim osobljem. Prošle godine 34 miliona ljudi odabralo je niske cine koja nudi kompanija Wizz Air i sa našom stalno rastućom mrežom, ne možemo dopustiti maloj manjini da pokvari ugodno iskustvo  poštenih i uljudnih putnika, zato smo se odlučili da se pridružimo ovoj velikoj inicijativi EASA-e, dok ovom prilikom pozivamo naše putnike da se pridruže našim naporima dileći hešteg #notonmyflight na svojim profilila na društvenim mrežama".


Pogledajte video kampanje EASA-e:





109 views0 comments
bottom of page