top of page

Wizz Air zabeležio rast od 6% uprkos rastućim troškovima u protekloj godini

Niskotarifna avio kompanija Wizz Air ostvarila je impresivne rezultate u protekloj godini, sa neto profitom od 6%, dok su isto vreme avio kompanije poput Ryanair-a i easyJet-a zabeležile gubitke.


Foto: Wizz Air

Madjarska niskotarifna avio kompanija Wizz Air koja dominira istočnoevropskim tržištem, druga kompanija sa najnižim cenama u Evropi odmah nakon kompanije Ryanair, predstavila je danas svoje rezultate za prošlu fiskalnu godinu, sa impresivnim rezultatima: 291 miliona evra, odnosno 6% više profita nego prethodne godine, uprkos teškoćama koje ima avio sektor u ovom momentu.


Predstavljeni podaci pokrivaju fiskalnu godinu, od 1. aprila 2018. do 31. marta 2019. godine. Za tekuću godinu očekuje se povećanje dobita, iako će ekonomsko okruženje za avio kompanije i dalje biti jako nepovoljno, a možda čak i gore nego prošle godine.



Jozef Varadi, gen. direktor Wizz Air-a

- „Veoma smo optimistični u vezi sa tekućom finansijskom godinom. Veće cene goriva podržavaju jaču klimu, a mi očekujemo da će ti makro uslovi obezbediti Wizz Air-u priliku za tržišni udeo jer slabiji prevoznici povlače neprofitabilne kapacitete, ” - izjavio je generalni direktor kompanije, Jozef Varadi.


Kompanija Wizz Air je deo konzorcijuma Indigo Partners, vlasnika Frontier Airlinesa u Sjedinjenim Državama i nekoliko drugih aviokompanija u Latinskoj Americi i Indiji.

U isto vreme Wizz Air proširuje svoje prisustvo širom Evrope. Kompanija je nedavno uvela letove sa londonskog aerodroma Luton za Lisabon i neke skandinavske gradove, proširujući svoj radijus.

Kompanija u svojoj floti ima avione tipa Airbus i posluje po principima sličnim drugim niskotarifnim avio kompanijama.


Takodje se spekuliše da je upravo Wizz Air zainteresovan za kupovinu tur operatera Thomas Cook što bi podrazumevalo preuzimanje celu flote ove kompanije kao i njihovih slotova na svim aerodromima. Iz Wizz Air-a juošuvek nema potrvde oko ovakvih glasina.



25 views0 comments
bottom of page