top of page

Wizz Air vs. Ryanair dva diva vazuhoplovstva – koja je kompanija bolja?

Veliki broj putnika koji lete sa aerodroma “Konstantin Veliki” često porede ove dve avio kompanije i raspravljaju o tome koja je bolja, udobnija, jeftinija. Iako su ove dve kompanije jako slične i po usluzi i po ceni putovanja rešili smo da ipak “stavimo sve na papir” i napravimo komparaciju


Ilustracija: Flynaissus

Kažu da smo mi u Eviopi baš razmaženi kada je izbor avio kompanija i jeftino letenje u pitanju, a jedne od glavnih avio kompanija koje nude avio karte po neverovatno niskim cenama svakako su Ryanair i Wizz Air koji lete sa niškog aerodroma. Tako danas iz Niša možete vrlo lako odleteti do Skandivije, švajcarskih Alpa ili na mediteranskom ostrvu Malta za nekoliko destina evra, u ovom tekstu otrkivamo koja je od ovih opcija bolja, pouzanija, sigurnija. Pa da krenemo..

Flota

Ryanair ima flotu od 467 aviona Boinga 737-800, koji mogu da prevezu 189 putnika, a ovaj broj uključuje i ćerke kompanije koje poseduju i avione Airbus kao sto je to slučaj sa kompanijom Laudamotion, dok Wzz Air upravlja mešovitom flotom Airbus aviona od 120 A320, A321 i A321neos. Wizz Air trenutno ima A321KSLR i još naručenih NEO modela, dok Ryanair očekuje avione tipa Boeing 737 MAX. Što se tiče trenutne flote, Ryanair ima najkonsistentniji proizvod i garantuje vam da uvek imate isti tip aviona. Što se tiče kompanije Wizz Air, možda ćete dobiti avion sa mnogo više putnika (do 239) ili avion velikog dometa. Kada je reč o budućnosti, Ryanair povećava broj putnika u svojoj floti Boeing 737 MAKS 8 na 197 mesta.
Sedišta

Ryanair nudi dva različita tipa sedišta, „premium“ ekonomsku klasu i redovnu ekonomsku klasu. Prvi ima prostora za noge od 32-34 inča, dok drugi ima samo 30 inča prostora za noge. Činjenica da možete platiti za nadogradnju sedišta sa više prostora za noge je plus.


Wizzair Air s druge strane nudi samo jedan ekonomičan tip sedišta sa 28-30 inča prostora za noge. Možete da platite za nadogradnju na izlazu u slučaju opasnosti. Iznenađujuće, Ryanair ima više prostora za noge i stoga bi bio poželjniji za one koji žele da se „istegnu“.


Prtljag

I Ryanair i Wizz Air omogućavaju vam da na letu unesete ručnu torbu ili ranac. Ryanair dimenzija 40cm x 25cm x 20cm, dok su dimenzije u Wizz Airu 40cm x 30cm x 20cm. U oba slučaja težina ne sme da predje 10kg. U trenutku rezervacije Ryanair naplaćuje kabinski prtljak u oviru prioritetnog ukrcavanja u kome imate pravo na ranac/tortu + jedan kabinski prtljag velicine 55cm x 40cm x 20cm10kg od 8€ do 12 € i ova opcija ne podleže refundaciji.


Što se tiče čekiranog prtljaga ova kompanija kofer od 10kg. naplaćuje od 12.99 do 35.99 € u zavisnosti od rute i datuma putovanja, dok kofer od 20kg. naplaćuje od 20.99 do 59.99€.

Wzz Air, s druge strane, naplaćuje vam ako želite da torbu za nošenje stavite u gornjem prtljažniku. Ovo će koštati oko 7 do 30 evra, u zavisnosti od leta. Čekirane torbe do 20 kg kreću se od 15 do 55 evra, a prijavljene do 30 kg koštaju između 23 i 120 evra, u zavisnosti od udaljenosti leta i perioda putovanja.


Sve u svemu, čini se da je Rianair jeftiniji, mada ako imate puno prtljaga, možda bi bilo jeftinije leteti Wizz Air-om sa jednim koferom od 32 kg.


Hrana i piće

Obe avio kompanije nude hranu i piće na letovima. Nećemo gledati samo cene već i opseg i ’vrednost’ (koliko su veliki napitci i porcije). Ryanair nudi prilično impresivan asortiman hrane, od zdrave hrane do vegana do alkoholnih pića. Kompletan meni možete naći ovde.


Wizz Air je pomalo skromniji u ponudi. Asortiman je malen i čini se da nemaju mnogo mogućnosti, a zapravo i nemaju nekih velikih obroka. Kompletan meni možete naći ovde.

Međutim, Wizz Air izgleda nešto jeftiniji.Destinacije


Ilustracija: Flynaissus

U ovom delu osvrnućemo se samo na destinacije koje ove dve kompanije nude iz Niša. Obe kompanije imaju isti broj letova odnostno destinacija sa aerodroma Konstantin Veliki.


Ryanair nudi 5 destinacija i to: Bergamo, Maltu, Stokholm, Beč kao i sezonske letove do Krfa, s druge strane Wizz Air takodje 5 destinacija i to: Bazel, Dortmund, Malme, Memingen i Beč.


Zaključak


Pa, koja je avio-kompanija najbolja nakon gledanja sedišta, aviona, hrane, prtljaga i još mnogo toga? Vazduhoplov - Wizz Air - Ne možemo poreći da su A320neos lepši avion za letenje i lakši polet na stariji Boeing 737-800. A s obzirom da Rianair udvostručuje Boeing 737 MAKS za svoju buduću flotu, ostavlja nam želju da imaju malo više raznolikosti.

Sedišta - Ryanair - Veći prostor za noge i udobnija sedišta idu daleko, pogotovo ako letite daleko!

Prtljag - Zavisi od toga koliko prtljaga imate i koliko je dugačka ruta. Wizz Air bi mogao biti jeftiniji ako imate puno prtljaga ili kratki let, a RYanair nudi najdoslednije cene.

Hrana - Ryanair - Ryanair lako osvaja svojim većim asortimanom, iako je nešto skuplji.


Destinacije - I kompanija Ryanair i Wizz Air iz Niša nude isti broj destinacija 5.

Šta vi mislite? Koja je po vama bolja avio kompanija?


Pišite u komentarima.

Kommentare


bottom of page