top of page

Vodič kroz aerodrom Rim Fiumicino - jedan od najvećih aerodroma Evrope

Grad Rim ima dva aerodroma, a veći je onaj u gradiću Fiumicino (Fjumićino), poznat još i pod imenom “Leonardo Da Vinci“.  Aerodrom Fiumicino opulužuje oko 100 avio-kompanija, ima preko 200 destinacija, a to je je udjeno najveći aerodrom sa koga se obavljaju direktni leteovi do niškog aerodroma “Konstantin Veliki“


Aerodrom Fiumicino, Terminal 3 I Foto: Aerodrom Rim

Aerodrom Rim - Leonardo da Vinči (ita. Aeroporto Internazionale di Roma–Fiumicino "Leonardo da Vinci") - IATA: FCO, ICAO: LIRF je glavni međunarodni aerodrom u Rimu nazvan po Leonardu da Vinčiki koji je 1480. godine projektovao leteću mašinu sa krilima i prvi prototip helikoptera. Aerodrom je takodje poznat pod nazivom Fijumićino, koji je dobio je po obližnjem predgradju Rima. Smešten je na oko 35km zapadno od grada. To je naprometnija vazdušna luka Italije, ali i jedan od najprometnijih u Evropi sa preko 43 miliona putnika godišnje. Aerodrom je sedište italijanske nacionalne avio kompanije Alitalia, ali i španskog Vuelinga.



Pogled na avione nacionalne avio-kompanije Alitalia I Foto: Flynaissus

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 201 destinacija sa ukupno 94 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je Alitalia, a druga najveća avio kompanije je Vueling. Najpopularnija ruta je Milano Linate, a najduži let je do Santjaga u Čileu, koji traje 16 sati i 5 minuta.


Aerodrom Rim Fumincino je sedište italijanske nacionalne avio-kompanije Alitalia, ali i španske niskotarifne avio-kompanije Vueling

Kako sa i od aerodroma?


Autobusom


Najjeftiniji način da se prevezete sa i do aerodroma je autobusom. Autobuski prevoz obavlja više prevoznika koji se razlikuju po trasi i po ceni karte. Većina njih kao krajnju stanicu ima glavnu železničku stanicu Rima, Termini, a sporedne stanice su ili sekundarne železničke stanice ili stajališta metroa ili autobusa. Karte za transfer autobusom možete da kupite onlajn, direktno na aerodromu ili u samom vozilu.



Voz Leonardo Express

Voz - Leonardo Express


Povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Termini. Vozovi polaze na svakih 15-30 minuta, od 5:35 do 22:35 od Terminija ka aerodromu i od 6:23 do 23:23 od aerodroma ka Terminiju. Cena karte: 14 €. Karte je nabolje kupiti onlajn, jer na aerodromu je većina biletarnica automatizovana i redovi na njima su ogromni. Ovo je najbrži i najkomforniji način da se prevezete sa aerodroma do centra grada (32 minuta), ukoliko dolazite u toku dana i u toku radnog vremena. Voz ne staje ni na jednoj stanici osim na Terminiju. U slučaju štrajka voznog osoblja (koji su vrlo česti), ovaj voz je garantovan. Preuzmite vozni red (PDF).



Voz - FL1


Povezuje aerodrom sa značajnim punktovima u gradu (Trastevere, Ostijense, Tuskolana) i sa sporednom železničkom stanicom Tiburtina. Vozovi polaze na svakih 15 minuta (nedeljom i praznicima na svakih 30), od 5:01 do 22:01 sa Tiburtine ka aerodromu i od 5:57 do 23:27 od aerodroma ka Tiburtini. Pre polaska obavezno proverite vreme polaska voza na sajtu Italijanske železnice. Cena karte je 8 € za odrasle, deca do 12 godina putuju besplatno u pratnji jedne odrasle osobe koja plaća kartu. Karte možete da kupite na isti način kao i za Leonardo Express.


Taksi


Na izlazima svih terminala nalaze se taksi stanice na kojima možete da uzmete taksi do centra grada po sledećim cenama (u cenu je uključen prevoz prtljaga, cena se odnosi na vožnju u jednom pravcu za 1 do 4 putnika): do stanice Ostiense –  45 €do stanice Mura Aureliane – 48 €do stanice Tiburtina – 55 €do Nuova Fiera di Roma – 25 €.


Ostale cene proverite u cenovniku taksi usluga za Rim na turističkom portalu Opštine Rim, www.060608.it, ili preuzmite aplikaciju Chiama Taxi (App Store | Google Play).



Web sajt aerodroma Fjumićino



Ako ste propustili..


Pročitajte još:



831 views0 comments
bottom of page