top of page

Rim - večni grad bogat istorijskim i kulturnim nasledjem

Updated: Feb 19, 2020

Rim je zasigurno jedan od najlepših gradova na svetu, a poznat je i pod nazivom “Večni grad”. Spoj antičkog i modernog, njegova jedinstvena gradska vreva neće nikoga ostaviti ravnodušnim.



Fontana na Piaci Navona u Rimu

Rim (ital. Roma) je glavni grad Italije i regije Lacio, takodje najveći i najbrojniji grad u Italiji sa oko 2,8 miliona stanovnika, i četvrti najveći grad u Evropskoj uniji. Na širem području grada živi nešto više od četiri miliona stanovnika. Rim se nalazi na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva, na mestu gde se reka Anijen uliva u Tibar.


Prema legendi, grad je osnovan 753. p. n. e., te samim tim ima istoriju dugu gotovo dva i po milenijuma, što ga posle Atine stavlja na drugo mesto najstarijih evropskih prestonica. S pravom se smatra drugom kolevkom zapadne civilizacije, budući da je bio prestonica velikih svetskih sila antičkog doba — Rimskog kraljevstva, Rimske republike i Rimskog carstva. Od prvog veka nove ere, postao je centar hrišćanskog sveta, a od osmog veka područje novostvorene Papske države, koja je postojala do 1870. godine. Naredne godine, kada je došlo do ujedinjenja apeninskih država u Kraljevinu Italiju, Rim je postao njena prestonica. Godine 1946. proglašena je Republika Italija, te je Rim na neki način postao jedna od najmladjih evropskih prestonica. Danas se na području Rima nalazi Vatikan — najmanja država na svetu, te se Rim često navodi kao prestonica dvaju država.

Ne postoji nijedno mesto na svetu koje je slično Rimu. Legenda kaže da oni turisti koji posete ovaj grad uvek mu se rado vraćaju i to sa strašču i entuzijazmom, jer takva lepota, umetnost i moda se retko gde mogu naći na jednom mestu.

Aerodrom u Rimu nalazi se na oko 35 km jugozapadno od centra grada, a pored toga što je najveći aerodrom u zemlji,jedan od najproimetnijih u Evropi sa 43 miliona putnika godišnje, a ujedno je i najveća vazdusna luka sa kojeg će odvijati saobraćaj iz Niša. Aerodrom je dobio ime po Leonardu da Vinčiju koji je 1480. godine projektovao leteću mašinu sa krilima i prvi prototip helikoptera. Aerodrom je takodje poznat pod nazivom Fijumićino, koji je dobio je po obližnjem predgradju Rima.




Šta nikako ne propustiti:




Koloseum


Rimski Koloseum najveći je amfitetar ikad izgrađen, a potiče iz 1. veka kada ga je sagradio car Vespazijan, došavši na vlast nakon Nerona. Koloseum je u svoje zlatno doba mogao da primi između 50.000 i 80.000 gledaoca. U ovom rimskom amfiteatru redovno su se održavale borbe gladijatora.

S vremenom, Koloseum kao impresivna građevina postala simbolom imperijalističkog Rimskog carstva, a svake godine ga poseti preko 4 miliona turista.

Ulaznica košta 12 €, osim svake prve nedjelje u mesecu kada je ulaz besplatan.






Trg svetog Petra


Poznato vam je da se u Rimu nalazi mala država - Vatikan. Ova nezavisna mikro država je jedna od najvažnijih religijskih mesta na svetu, a Trg svetog Petra je ikonska lokacija gde su se tokom istorije odrigrale mnoge značajne stvari. Trg se nalazi na prednjoj strani države Vatikan i ovalnog je oblika.

U centru se nalazi obelisk koji jenekada je stajao u središtu Neronovog cirkusa i više je izgledom egipatski, nego rimski. Na krajnjem kraju trga nalazi se bazilika svetog Petra.

Zanimljivo je da je Vatikan država s najvišim brojem turista po glavi stanovnika na svetu (Vatikan ima oko 800 stanovnika, dok ga godišnje poseti skoro 10 miliona ljudi). Cela država Vatikan nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.




Bazilika svetog Petra


Bazilika svetog Petra verovatno je jedna od najprepoznatljivija religijska gradjevina na svetu, a ujedno je i najistaknutija gradjevina u Vatikanu. Poznata je i kao najveća crkva na svetu koja može da primi oko 60.000 vernika. Vatikanska bazilika je jedna je od najsvetijih mesta hršćanstva. Turisti iz čitavog sveta dolaze da posete ovu grandioznu baziliku u kojoj se nalazi grobnica apostola sv. Petra, koji je bio prvi biskup u Antiohiji, odnosno prvi biskup u Rimu – u prevodu: bio je prvi papa.

U bazilici se nalazi i Mikelandjelova skulptura Pieta, zaštićena iza stakla, koju je on napravio s nepunih 25 godina. Pieta je prvo poznato delo ovog velikog umetnika, a ujedno i prvo koje je potpisao. Delo prikazuje bogorodicu koja oplakuje Isusa u svom naručju.

Nikako ne propustite da se popnetei se na vrh kupole kako bi ste doživite pogled na celi Trg sv. Petra.






Panteon


Panteon ili Hram svih bogova jedan je od dokaza moći antičkog Rima kojeg svake godine poseti više od 7 miliona turista (oko 30.000 dnevno). Zanimljivo je da je to ujedno i jedan od najbolje sačuvanih ostataka iz doba Rimskog carstva, kojeg je izgradio car Hadrijan 118. godine na mestu hrama kojeg je pre njega sagradio Agripa. Ulaz u Panteon je besplatan.

Otvoren je svaki dan, a osim nedjelje kada ga možete videti od 9 ujutro do 6 popodne, drugim danima su vrata Panteona otvorena od 8.30 ujutro do 7.30 uveče- Nalazi se na Piazzi della Rotonda, između Fontane di Trevi i Piazze Navona.





Fontana di Trevi


Ovo je jedna od najraskošnijih fontana na svetu. Njena izgradnja trajala je punih trideset godina, a ime je dobila po tri ulice koje vode do nje („tre vie“ znači „tri ulice“) - Via Dei Crocicchi, Via Poli i Via Delle Muratte. Arhitekt fontane bio je Nikola Salvi, koji ju je posvetio rimskom bogu Oceanusu.

Prema tradiciji i legendi, svaki posetitelj koji baci novčić u fontanu će se opet vratiti u Rim. Stoga ne čudi da se svaki dan u fontanu baci preko 3000 eura, što iznosi više od milion evra godišnje. Obzirom na učestale krađe novca, poslednjih godina se fontana redovito čisti svake večeri, a sav novac odlazi za pomoć beskućnicima u Rimu.







Španske stepenice


Španske stepenice naziv je za 135 stepenica između Piazze di Spagna na dnu i Piazze Trinità dei Monti na vrhu. Napravljene su 1725. godine kako bi spojile ova dva trga, a danas su jedno od omiljenih mesta za turiste koji žele malo da predahnu od razgledavanja predivnog Rima.

Ukoliko želite da uživate u ovom mestu bez puno ljudi dođite ovde u 6 ujutro i uživajte u šetnji do Fontane di Trevi koja se nalazi u blizini.





Piazza Venezia


Piazza Venezia nalazi se na dnu brežuljka Kapitola i smatra se svojevrsnim centrom grada obzirom da se na njoj ukrštaju brojne glavne ulice, među kojima i Fori Imperiali koja vodi do Koloseuma.

Na trgu se nalazi i par važnih spomenika, Oltar domovine i trijumfalni Trajanov stub.

Blizu trga nalazi se puno ulica u kojima možete pronaci dobro barove, restorane i prodavnice.





Piazza del Popolo


Piazza del Popolo ili Narodni trg odlično je mesto za opuštanje nakon razgledavanja grada. Trg okružuju istorijske građevine, a u samom centru stoji ogroman obelisk koji je, poput onog na Trgu svetog Petra, donešen iz Egipta.

Nekoliko ukrasnih fontana daju posebnu čar ovom trgu. Ukoliko odclucite popit espresso u u jednom od kafića ili restorana, obratite pažnju na cene, jer one nisu iste ako sedite u prvom redu s direktnim pogledom na trg, ili pak ako na vašem stolu postoji neko cveće.. kao i u većini italijanskih restorana i kafića, najjeftinija kafa je ona koja se pije s nogu, na šanku, a čim sednete njena cena rastge. Ako želite biti kao italijani, onda naručite “un caffè” za šankom. Isprobajte ristretto (kratki espresso), corretto (espresso s likerom), lungo (produženi espresso) ili macchiato (espresso sa malo mleka).





Trastevere


Tratvere je stari deo Rima za koji se kaže da je još jedan od retkih mesta gde možete videti stvaran život lokalnog stanovništva. Nalazi se na zapadnoj obali reke Tiber, sa antičkim kućama poredjanim duž kamenom popločanim ulicama, gde se danas nalazi bezbroj restorana i kafića. Tu ćete videti sveže opran veš kako se suši na „konopcima“ između zgrada, onako kako to možete još videti i kod nas.





Vrt pomorandži


Jedan od skrivenih rimskih aduta i omiljeno mesto mnogih (za koje turisti uglavnom ne znaju) je Vrt pomorandži. Poznat još i kao Parco Savello, ovaj mali vrt će vam omogućiti fenomenalan panoramski pogled na Rim i kupolu Bazilike Svetog Petra.

Ovo je idealno mesto da se (ponovo) zaljubite u vašu bolju polovinu ili provedete par sati sa porodicom pod krošnjama pomorandžinog drveća. Nalepše je doći predveče sa flašom vina, uživati u pogledu na grad i uživati uz jedinstveni zalazak sunca. Ne zaboravita da pre toga prvovirite kroz ključaonicu zgrade Malteškog viteškog reda, na oko 5 minuta hoda od vrta.



Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Rima, dva puta nedeljno,

utorkom i petkom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Rima,

www.turismoroma.it Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do

618 views0 comments
bottom of page