top of page

Trikovi i saveti: 8 saveta za lakše putovanja avionom u invalidskim kolicima

Putovanje u invalidskim kolicima može biti stresno iskustvo. Stizanje na let na vreme, manevrisanje kroz aerodrom i borba sa prtljagom teško pada svima, a posebno putnicima sa umanjenom sposobnošću kretanja


Foto: Ilustracija

Ukoliko putujete i morate koristiti važano medicinsko pomagalo kakva su kolica, putovanje može biti posebno izazovno. Ali kao i kod bilo čega drugog u životu, većina mogućih problema može se izbeći dobrim planiranjem unapred.


Zato vam predlažemo da pažljivo pročitate ovih osam saveta koji vam mogu uštedeti stres prilikom putovanja avionom ukoliko ste osoba sa umanjenom sposobnošću kretanja.

8 saveta za putovanje avionom u invalidskim kolicima:


1. Dođite ranije na aerodrom


Svim putnicima se preporučuje da stignu na aerodrom otprilike tri sata pre međunarodnog leta i dva sata pre domaćeg leta. Ali kada putujete u invalidskim kolicima, trebalo bi da dođete i ranije. Metalna kolica mogu oduzeti više vremena za prolazak kroz kontrolu bezbednosti. A ako imate torbe sa medicinskom opremom ili lekovima koje treba prijaviti ili proveriti, to može oduzeti još više vremena.


2. Ponesite jastučić za sedište u avionu


Pre nego što se vaša invalidska kolica sklone za vreme leta, skinite jastučić sa vašeg sedišta, jer ga možete iskoristi tokom leta i sedeti na njemu. To će vam pomoći sa pozicioniranjem i udobnošću. Takođe ćete smanjitii rizik od toga da se vaš jastučić za sedenje izgubi ili ošteti u prtljažnom prostoru.



3. Dobro proverite informacije prilikom predaje kolica


Zahtevajte oznaku za čekiranje invalidskih kolica na gejtu ili prilkom prijave na let, a zatim se uverite da se informacije na vašoj oznaci poklapaju sa vašim (ime i prezime) kao i informacijama sa vašom krajnjom destinacijom. Sigurno ne želite da vi i vaša kolica završite na različitim stranama sveta na kraju putovanja!


4. Obeležite svoja kolica


Iako nije verovatno da će vaša invalidska kolica biti izgubljena ili odvojena od svojih oznaka, uvek je dobro imati rezervni plan. Pronađite sigurno mesto na svojim kolima gde oznaka neće biti okačena. Zatim stavite još jednu oznaku, nalepnicu ili komad trake na to područje. U informacije uključite svoje ime i broj telefona. Ako je oznaka lako uklonjiva, ovde možete dodati i svoje odredište.



5. Skinite bočne zaštite sa svojih kolica


Ako vaša kolica imaju bočne zaštite, trebalo bi da ih skinete i ponesete sa sobom u avion. Bočne zaštite se mogu izgubiti ili oštetiti u prtljažnom prostoru. Ovo se odnosi i na bilo koje druge delove vaših kolica koji bi se mogli zapetljati ili izgubiti.


6. Pronađite mehaničare i radnje kolica na destinaciji u kojoj putujete


Pre nego što krenete, obavestite svog lokalnog dobavljača ili servisera da idete na putovanje. Trebali bi da vam daju ime i broj nekoga tamo ko vam može pomoći ako vam se kolica izgube ili pokvare tokom putovanja.


7. Pitajte za opciju pred-ukrcavanja (pre-boarding)


Ako putujete u kolicima, možda imate opciju pred-ukrcavanja. To znači da možete ući u avion pre nego što se ostali putnici ukrcavaju, što će vam omogućiti više vremena da se smestite i pripremite za let.


7. Ako imate električna kolica, pružite dodatne informacije o skladištenju i parkiranju


Ako putujete električnim kolicima, obavezno dajte detaljne informacije osoblju avio-prevoznika o njihovom skladištenju i parkiranju. Na taj način će se obezbediti sigurno i adekvatno rukovanje vašim kolicima tokom leta. Takođe, pobrinite se da imate rezervnu bateriju i da imate sa sobom uputstvo za upotrebu u slučaju kvara kolica ili baterije.


_________________________


Putovanje u invalidskim kolicima svakako nije nemoguće i može biti uživanje. Što više putujete, to bolje možete usavršiti svoj plan kako bi prelasci bili što bezbolniji. Ovi saveti su samo polazna tačka. Kako putujete, napravite listu svojih sopstvenih zapažanja i saveta koje ćete zapamtiti za sledeći put. Svaka situacija i lokacija su jedinstvene.


Letite bez straha, uživajte i obiđite svet bez straha.





bottom of page