top of page

Trikovi i saveti: 5 stvari koje treba da uradite ako propustite let

Aerodromi su puni ljudi koji su zakasnili na let i panično traže rešenje kako ne bi ostali u stranoj zemlji. Najčešći razlozi gubitka leta uglavnom su gužve u saobraćaju, uspavljivanje, duge kolone na sigurnosnim proverama, gubljenje karti za ukrcavanje i drugo.



Budite na aerodromu najmanje 2 sata pre leta, Foto: Ilustracija

Ukoliko se ikada nadjete u ovakvoj situaciji, u prvom momenatu osetićete se šokirano, a zatim bespomoćno. U nastavku pročitajte nekoliko saveta o tome šta treba uraditi kada izgubite let.

1. Ne paničite Da, ovo je prvo, osnovno i najsloženije pravilo. Jako je teško ostati miran kada svojom ili tudjom krivicom propustimo let. Ali vikanje i stresiranje oko aviona koji je već otišao ga neće vratiti. Ono što zaista trebate da uradite je da se fokusirate na to kako najbolje možete rešiti problem u kojem ste se našli. Zbog toga, smirite se i pokušajte da razmislite hladne glave pa će sve vaše moždane ćelije sarađivati s vama i brže ćete doći do rešenja. 2. Pitajte radnike na aerodromu šta možete da uradite Ukoliko propustite let u 12 časova naprimer, idite do info-pulta i raspitajte se kada je naredni let za istu destinaciju. Veoma su česte situacije gde se karta mogu zameniti za drugu ili gde jednostavno možete rezervisati prvi sledeći let i stići na željenu destinaciju na vreme. Međutim, kod niskotrafinih avio kompanija se često dešava da vam se radnik nasmeje u lice kada mu zatražite zamenu karte. Nemojte da vas ovo dodatno uznemiri, niskotarifne avio kompanije uglavnom ne izdaju druge karte. 3. Iskoristite vreme koje ste dobili jer ste izgubili let Kada se nađete u situaciji u kojoj ste u stranoj državi a naredni let je tek dan posle ili za više od deset sati, pokušajte maksimalno da iskoristite vreme koje imate. Ukoliko vaš let ne kreće do sutradan ujutro recimo, pozovite taksi i rezervišite hotel i obidjite grad i pokušajte da izvučete najbolje iz situacije u kojoj ste se našli. Mnogo je bolje vreme provesti istražujući, nego žaleći za nečim što ne možete vratiti. 4. Pronađite Wi-Fi Pokušajte da iskoristite Wi-Fi da pogledate da li na vašem ili nekom drugom aerodromu ima let koji vam je potreban. Za traženje letova predlazemo vam stranicu Skyscanner. Ukoliko nađete let na drugom aerodromu, preko interneta pronađite broj taksija koji će vas prevesti do tamo. Ukoliko pak ne nađete ništa i morate provesti noć u gradu u kojem ste trenutno, pronađite hotel u kojem ćete odsesti i mesta na kojima ćete jesti. 5. Učite iz svojih grešaka Kada rešite sve probleme koje imate i udobno se smestite u avionu, razmislite o tome šta ste sve uradili pogrešno pa je došlo do gubitka leta. Napišite sebi podsetnike šta nikako ne smete uraditi sledeći put i na šta više treba da obratite pažnju.




Ako ste propustili..

Pročitajte još:



106 views0 comments
bottom of page