top of page

Ryanair i Wizz Air "pokrale" putnike većini aviokompanija zbog rasta cena

Dva niskotarifna giganta privukla su više putnika jer su zadržali niže cene karata, povećali flotu i proširili mrežu letova u Evropi. Niski troškovi i veći izbor destinacija čine ih popularnim izborom za putnike, što je rezultiralo povećanim brojem putnika i snažnijim rastom u poređenju s 2019. godinom


Foto: Ilustracija

Evropske avio-kompanije objavile su rezultate za prvi kvartal godine. I iako su cene goriva opale, čini se da cene avionskih karata i dalje rastu, pa su objavljeni prihodi iznad nivoa iz 2019. godine, pre pandemije Covid-19. Međutim, nisu se sve avio kompanije potpuno oporavilepoput Ryanair-a i Wizz Air-a.

Ove dve kompanije imaju veći broj aviona nego pre pandemije i nude više sedišta, takođe nisu mnogo povećale cene svojih avo karata kao ostale kompanije, što im omogućava da osvoje veći deo tržišta i putnika u odnosu na svoje konkurente. Sve to čini da one imaju najveći rast prihoda u odnosu na 2019. godinu.


"Očekujemo da će Ryanair i Wizz Air značajno premašiti oporavak tržišta zbog rasta flote i tržišnog udela".

Analitičari takodje skreću pažnju na to da su letovi unutar Evropske unije skuplji za 13% u odnosu na period pre pandemije, dok su interknontinentalni letovi poskupeli čak 18%.


Pored cena, niskobudžetne avio-kompanije sada imaju veći kapacitet putnika, što rezultira većom prodajom u odnosu na taj period. Wizz Air je na čelu, s prihodom u prvom kvartalu koji je bio 85% veći u poređenju s istim periodom 2019. godine, dok je Ryanair zabeležio rast od 39%.

Iako su brojke dobre, navodi se da ima prostora za napredak kada je reč o niskotarifnim aviokompanijama i očekuje da će cene nastaviti da rastu tokom leta, što će dovesti do sličnog rasta cena za kratke i dugolinijske letove. Analitičari očekuju da će Ryanair i Wizz Air tokom predstavljanja rezultata pružiti smernice za dobit tokom fiskalne 2024. godine.


Analitičari ističu da su cene avionskog goriva smanjene za 17% u odnosu na prošlu godinu zbog pada cene nafte. Međutim, smatraju malo verovatnim da će aviokompanije preneti ove uštede na cenu karata, s obzirom na nakupljenu potražnju za putovanjima nakon pandemije i ograničenja kapaciteta.




I Air Serbia belezi bolje rezultate


I nacionalna avio kompanija Air Serbia objavila je nedavno da je početkom maja premašila 1,000,000 prevezenih putnika od početka 2023. godine, sto je bolje nego pre pandemijske godine kada je srpska nacionalna avio-kompanija prevezla milion putnika tek 25. juna, odnosno mesec i po dana kasnije u odnosu na ovu godinu. Imajući u vidu postojeće trendove, Air Serbia očekuje da u 2023. godini premaši brojku od tri i po miliona prevezenih putnika.





bottom of page