top of page

Putovanje avionom sa bebom i malom decom

Updated: Apr 23, 2019

Većini ljudi putovanje s decom doživljava veoma stresno, naročito ako je u pitanju njihovo prvo putovanje avionom ili imate strah od letenja



Deca imaju svoje potrebe i ritam, i ponekad se dogodi da put sa decom bude lagan, ako je dete smirenijeg karaktera, no ako prvi put putujete sa detetom, pročitajte naše vrlo korsine savete kako da olakšate put vama i drugima u avionu.


Krenimo redom:


Putne isprave - pasoš

Čak i najmanje bebe moraju imati svoj pasoš sa fotografijom. Prema važećem zakonu, i bebe moraju imati sopstveni pasoš i ne mogu biti upisana u Vaš biometrijski pasoš.


Karte i popusti

Što se tiče troškova, ukoliko putujete s detetom mlađim od 2 godine, nije potrebno imati posebnu kartu, odnosno deca putujete besplatno sve dok vam dete sedi u krilu. Za decu stariju od 2 godine, konsultujte web sajt kompanije sa kojom letite.


Šta poneti ako putujete s bebom i decom


Ono što biste svakoko trebali da imate pri sebi je dosta vlažnih maramica, omiljene igračke, cuclu, dodatnu odeću i naravno čepiće za uši za ostale putnike :)

Ako putujete sa mlašdjom decom, ponesite njihov ranac pun igračaka, slikovnica, grickalica. Kada sve od navedenog zakaže probajte da da smirite situaciju crtanim filmom na vašem mobilnom telefonu ili tabletu, koje obavezno treba pripremite kod kuće jer ih u avionu ukoliko nema besplatnog interneta nećete moći pustiti.


Tinejdžeri nisu deca te se prema njima ponašajte kao i prema odraslima. Pustite klince da se sami spakuju, a krišom im ponesite rezervni punjač za mobilni telefon i slušalice i iznenadite ih kad im zatrebaju.


Prtljag

Što se tiče prtljaga, dete iznad 2 godine u avionu može imati sopstveni prtljag samo ukoliko prethodno platite ovu uslugu, kao i kod odraslih. Ako nosite dečija kolica, većina avio kompanija dozvoli će vam da kolica, malu bebi torbu ili sedište za automobil uneste u kabinu aviona, medjutim to trebate proveriti pri kupovini karte. (pravila zavise od kompanije sa kojom letite)


Vakcina

U mnoge zemljama trebate nositi potvrdu da je vaše dete uredno vakcinisano.



Na aerodromu


Mladjoj deci stavite oko vrata karticu s njihovim detaljima i vašim kontaktom, u slučaju da se izgube. Ponesite i rezervne papučice za slučaj da dete treba izuti cipele dok prolazi kroz skener i sigurnosnu konrolu. Putnici s decom se obično prvi ukrcavaju pa budite na gejtu za ukrcavanje 15 minuta pre predviđenog vremena. Pelene promenite pre samog ukrcavanja, odnosno neka deca obave nuždu pre ulaska u avion.



U avionu



Gde i kako sede bebe i mala deca?


Ako u avion idete sa malom bebom to ne znači nužno da ona ima svoje sedište, jer ste u ovom slučaju verovatno dobili besplatnu kartu. Bebe u pravilu sede u krilu roditelja, jer za njih nije plaćena karta i nema odredjenog sedišta.

Puno je lakše kad je put kratak ili kad putuju oba roditelja, kako bi se mogli zameniti, no postoje stvari koje olakšavaju i takav put ako putujete sami s bebom. Postoje specijalne nosilice za avion koja su odlična stvar, no ne trebate trošiti novac na njih ako ne putujete često.


Kod niskotarfinih avio kompanija Ryanair i Wizz Air, deca do 12. godina mogu besplatno da sede pored svojih roditelja isključivo ako jedan od roditelja ili pratiooca rezerviše mesto u avionu, dok će sistem automatski i potpuno besplatno alocirati da dete sedi pored vas.

Kako ne navući bes putnika oko Vas?


1. Ako putujete s bebom, posebno ukoliko se radi o noćnom ili ranom jutarnjem letu, ponesite sa sobom puno čepića za uši i pre poletanja podelite putnicima oko vas uz poruku "Imamo malenu bebu, nadamo se da Vam nećemo puno smetati :)" Možete priložiti i bombonu uz to. Verujte, ovaj simpatičan gest sprečiće gunđanja u slučaju da vaša beba "pretera s plakanjem.“


2. Pelene menjajte u toaletu, nikako na sedištu aviona.


Za kraj, savetujemo Vam da decu nikako ne ispuštate iz vida u bilo kom trenutku. Takodje, jako je važno da ne budete nervozni, jer su i bebe i mala deca osetljiva na promene raspoloženja kod roditelja. Ne zaboravite i da budete ljubazni i uviđajni prema ostalim putnicima, jer za slučaj da vaša beba plače ili je vaše malo dete nestašno, samo se vi možete izviniti i preuzeti odgovornost za postupke vašeg deteta.


Naravno da ne možete kontrolisati kako će se vaše dete ponašati ili osećati, ali možete se potruditi da let prođe što laganije i vama i ostalim putnicima, a za to je dovoljno da poslušate naše savete i da budete što opušteniji.



Kod niskotarfinih avio kompanija Ryanair i Wizz Air, deca do 12.godina mogu besplatno da sede pored svojih roditelja isključivo ako jedan od roditelja ili pratiooca rezerviše mesto u avionu, dok će sistem automatski i potpuno besplatno alocirati da dete sedi pored vas. Ukoliko te ne budete uradili, može doći do toga da Vas sistem rasporedi na potpuno različitim mestima. Deci uzrasta od 12 godina pa naviše, sediste mora biti rezervisano ukoliko želite da sa detetom sedite zajedno.





231 views0 comments
bottom of page