top of page

Putinici besni na avio-kompanije zbog kasnjenja povraćaja novca za otkazane letove

Iako su prema zakonu aviokompanije dužne da u roku od 7 dana isplate novac za otkazane letove, neke od njih vratile su svega 5% od ukupnog broja otkazanih letova


Foto: Ilustracija

Oko 84% putnika irske avio-kompanije Ryanair, jošuvek čeka povraćaj novca za letove koji su otkazani usled pandemije koronavirusa Covid-19. Zbog veoma komplikovanog i dugog procesa, veliki broj putnika jošuvek nije povratilo novac od otkazanih letova. Podesetimo, kompanija Ryanair-a, najpre je na svom web sajtu imala obrasce za povraćaj novca za koji se ipostavilo da ne rade, nakon čega je kompanija primorala putnike da prihvate vaučere sa kreditom koji će moći da iskoriste za naredni let.


Prema zakonu EU, aviokompanija je dužna da u roku 7 dana izvrši povrat novca za otkazani let

Ista je situacija i sa nacionalanom avio-kompanijom Air Serbia čiji očajni putnici svakodnevno ostavljaju poruke negodovanja na društvenim mrežama avio kompanije tražeći povratak svog novca. Putici kažu da im ni posle višenedeljnih slanja portuka, pisanje mailova i zvanjem call centra niko ne odgovara. Oni dodaju da će u buduće dobro razmisliti pre nego što izaberu ovu avio-kompaniju i da je sramota šta sve traba da rade da bi dobili povratak svog novca i da je ovo vredjanje inteligencije.


Ni situacija sa kompanije Wizz Air nije mnogo bolja. Neki putnici žale se da su još u aprilu popunili obrazac za povratak novca na zvaničnom sajtu kompanija, ali da odgovor do danas nije pristigao. Putinici se žale da su još pre skoro dva meseca popunili zahtev za povratak novca, ali da uz svakodnevno kontaktiranje avio-kompanije, novac i dalje nije uplaćen. Wizz Air takodje je ponudio vaučere od 120% od cene karte, koji bi putnici mogli iskoristiiti za naredne letove, medjutim nisu svi putnici zaiteresovani za ovakav vid kompenzacije.


Podsetimo, pandemija virusa Kovid-19 prizemljila je mnoge avione, a avio-kompanije se trude da ne potonu dok troše rezerve novca. Međutim, veliki broj kompanija je već saopštio da se sprema za velika otpuštanja i otkazivanje mnogih linija.
210 views0 comments

Comments


bottom of page