top of page

Otvoren Aerodrom "Morava" u Kraljevu

Aerodrom "Morava" u Kraljevu danas u podne pušten je u rad, a komercijalni letovi sa ovog aerdoroma najavljuju nadležni počeće već tokom zimske sezone 2019/2020. Svečanom otvaranju prisustvuju najveći drzažni zvaničnici.


Aerodrom Morava

Aerodrom je prvobitno otvoren 2012. godine, nakon završetka izgradnje novog terminala i kontrolnog tornja od 22 miliona eura, medjutim, piste dužine 2.265 metara učinila ga je neupotrebljivim za komercijalne letove. Od tada do danas obnovljena je pista, dok će Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Srbije do kraja nedelje završiti proces sertifikacije aerodroma. Birokratske procedure izmedju bivšeg operatera aerodroma - vojske - i vlade odložile su njegovo otvaranje u više navrata.


Prema informacijama kojima raspolažemo, aerodrom se po drugi put svečano otvara bez uslova da primi vazdhoplove kojima trenutno saobraća većina komercijalnih avio kompanije, pa je tako pista proširena za samo 65 metara što nije dovoljno za obavljanje redovnog avio saobrcaja avionima Airbus.


Mihajlo Zdravkovic potrvrdio da je aerodrom spreman za manje regionlane vazduhoplove tipa ATR do 80 mesta, a premna njegovim rečima pista će u u narednom periodu biti produžena ili izgradnjena nova paralelno sa starom. Zdravkovic nije mogao da precizira tačne rokove izgradnje i kako je rekao, o tome bi trebalo da konsultacije ministarstvom saobraćaja i infrastrukture.


Podsetimo, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ranije je izjavila da su u toku su razgovori sa kompanijama ne precizirajući sa kojim, koje žele da obavljaju putničke i transportne letove sa aerdoroma "Morava".Ko bi mogao da leti iz Kraljeva?


Avio Atr 72 kompanije Air Serbia, Foto: Alan Grubelic

Zbog trenutne veličine piste, eventualno zainteresovane avio kompanije u svojoj floti morale bi da imaju takozvane turboelisne avione. Trenutno u regionu takve avione imaju samo Air Serbia i Croatia Airlines, dok niskotarifne avio kompanije lete iskljucivo avionima Airbus i Boeing .

Imajući to u vidu nije isključeno da se ćemo u narednom periodu u Kraljevu videti novi tender za letove od javnog značaja, poput onog u Nišu, na kojima će Air Serbia uspostaviti nekoliko linija uz subvencije.Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da se očekuje da će od otvaranja aerodroma krajem juna, do kraja 2019. godine, nekoliko avio-kompanija uvesti letove iz Kraljeva, a da će u 2019. godini aerodrom imati preko 20.000 putnika, te da će taj broj u narednoj godini dostići izmedjui 100.000 i 150.000 putnika. Radićemo i na razvoju teretnog saobraćaja na aerodromu Morava ”, rekla je Mihjlović.


Smešten u centralnoj Srbiji, predvidja se da će aerodrom Morava značajno ojačati lokalnu ekonomiju jer se nalazi izmedju nekoliko industrijskih gradova, kao i neposrednoj blizini italijanskog proizvodjača automobila Fiat-Zastava.


Podsetimo, bivši generalni direktor Aerodroma Niš Dragan Bugarinović, koji je bio na dužnosti između 2008. i 2014. godine, imenovan je za prvog generalnog direktora Aerodroma Morava.

222 views0 comments

Comments


bottom of page