top of page

Izmenjen zakona o upravljanju aerodromima, 12 linija iz Niša od jula meseca

Skupština Srbije usvojila je prethodne sedmice izmene Zakona o upravljanju aerodromima.

Time su se stekli uslovi da se sedište preduzeća "Aerodromi Srbije" preseli u Niš, kako je ranije najavljeno iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Foto: Aerodrom Niš

Prema rečima direktora privrednog društva ‘Aerodromi Srbije‘ Mihajla Zdravkovića, ostalo donošenje internih akata, te da ce celokupan proces preseljenja ‘Aerodroma Srbije‘ u Niš biti završen do kraja maja meseca.


Kada je o planovima za niški aerodrom reč, Zdravković napominje da se najvažniji planovi pre svega tiču poboljšanja kvaliteta prihvata i otpreme vazduhoplova u smislu završetka "ILS" sistema.


"Komfort putnika je nešto na čemu moramo raditi. Terminalna zgrada mora da dobije jedan novi izgled. U toku je izrada tehničko-projektne dokumentacije. Time bi se stvorili novi uslovi za putnike", ističe Zdravković za RTS.

Zdravković medjutim nije precizirao kada će početi radovi na proširenju i modernizaciji niškog aerodroma, te da je za sada u toku samo izrada tehničko-projektne dokumentacije.



Ranije najavljeni izgled rekonstrukcije niškog aerdroma

Podsetimo, zgrada terminala na aerodromu napravljena je osamedesetih godina, a do danas veoma je malo uloženo u njenu modernizaciju i porišrenje. Ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović je 2017.godina tokom svoje posete niškom aerodromu najavila da će do 2020. godine “Konstantin Veliki” dobiti kontrolni toranj, ciju izgradnju finansira SMATSA , te obećala duplo prošireni terminal, za koji će, kako je tada najavila, Vlada Srbije uložiti 6,5 miliona evra.


Zdravkovic je takodje naglasio da se na niškom aerodromu intezivno radi na pripremanju linija od javnnog interesa, čiji se početak očekuje u julu i to ka 12 novih destinacija koje je država proglasila od javnog interesa, o kojima smo ranije pisali.


Reč o linijama ka Nirnbergu, Frankfurtu, Baden Badenu, Hanoveru, Fridrihshafenu, Salcburgu, Budimpešti, Geteborgu, Bolonji, Rimu, Ljubljani i Tivatu.


Prema njegovim rečima, ime kompanije koje ce saobraćati na ovim linijama, znaće se narednih dana, te da ce linije krenuti u periodu od 1. do 30. jula.


Spekuliše se da je osnovu ponudjenih uslova i destinacija, jedino kompanije Wizz Air i Air Serbia ispunjavaju uslove subvencije.



455 views0 comments
bottom of page