top of page

Hanover - grad sajmova, brojnih znamenitosti i nezaboravne zabave

Updated: Aug 15, 2019

Glavni grad Donje Saksonije, univerzitetski grad i ekonomski centar ujedno je najveći grad i centar okruga Regiona Hanover. Ovaj grad ima interesantnu istoriju u kojoj je uvek bio prestonica regije i današnji status važnog centra biznisa, sajamskih manifestacija i visokog obrazovanja čine ga, uz lepu arhitekturu, vrednim posete.


Pogled na Hanover

Hanover (nem. Hannover) je grad u nemačkoj koji leži na reci Lejne u saveznoj državi Donja Saksonija. Sa oko 516.000 stanovnika, Hanover je najveći grad te pokrajine kao i centar hanoverskog regiona - posebne administrativne oblasti. Ovaj grad sa više visokoškolskih ustanova i industrijski, trgovinski i centar uslužnih delatnosti cele pokrajine. Kao sajamski grad (CeBIT i Hannover Messe) uživa veliki ugled u poslovnom svetu. 2000. godine je Hanover bio domaćin svetske izložbe Expo 2000. Važni poslodavci su Volkswagen, Continental, VHV, Talanx i Nord LB.


Hanover je poznati grad sajmova, bio je domaćin svetske izložbe Expo 2000, a poznat je i kao festivalski centar po atrakciji Oktoberfest Hanover jednoj od najvećih manifestacija na svetu.

Tursiti vrlo često zanemaruju Hanover kao turističku destinaciju, međutim, oni koji se odluče da ga posete, retko su razočarani njime. Od svetske arhitekture i bujne prirode do dobrih muzeja i veliki shoping centara - ovaj grad ima po nešto za svakoga. U ovom tekstu predstavljamo vam naš odabir znamenitosti i aktivnosti u prelepom zelenom gradu Hannoveru.



Šta nikako ne propustiti?




Stari Grad (Altstadt)


Šetnja starim gradom je pravo putovanje u hanoversku istoriju. Ova četvrt čuva stogodišnju kasnogotičku gradsku kuću (Altes Rathaus), neogotičku trgovačku fontanu izgrađenu 1881. i zapanjujuću crkvu Marktkirche iz 14. veka. Stari grad takodje sadrži brojne galerije, trgovine i mnoštvo restorana.






Vrtovi Herrenhausen


Herrenhausen pored toga sto je najpoznatiji orijentir u Hanoveru, takodje uživa medjunarodnu reputaciju. Ovaj zeleni zid sadrži četiri jedinstvena vrta: Veliki vrt (Großer Garten), Berggarten, Georgengarten i Welfengarten. Simetričan, lepo uredjen Veliki vrt je centar svih dešavanja, festivala, koncerte i pozorišnih predstava. Barokni Berggarten, s druge strane, svedoči o 300 godina istorije. Nemački muzej Wilhelm Busch za karikaturu i kritičnu grafičku umetnost i hram Leibniz privlače turiste u Georgengarten. Veličanstveni Welfenschloss smešten je u Welfengartenu.





Nova gradska kuća


Nije potrebno biti ekspert za arhitekturu kako bi bili impresionirani novom hanoverskom gradskom kućom. Pogled na ovu palatu je zaista impresivan, a može se uporediti samo sa pogledom na grad sa kule visoke 93,5 metara. Lift koje posetioce penje do tornja je jedinstven, jer je to jedini parabolični lift u Europi.






Dvorac Marienburg


Dvorac Marienburg, usađen u brda Kalenbergera, uzdiže se na jugozapadnoj padini brda "Marienberg", oko 20 km južno od Hanovera. Ovaj dvorac je letnja rezidencija porodice Guelf iz 19. veka, jedne od najstarijih kraljevskih porodica u Evropi, a sam dvorac je jedan je od najznačajnijih nemačkih spomenika u neogotičkom stilu.





Državni muzej Donje Saksonije


Državni muzej Donje Saksonije smešten je nasuprot Nove gradske kuće. Njegova spoljašnost je sjajna baš kao i zbirka koja se u njemu nalazi. Muzej ima izuzetno veliku zbirku umetnosti od 11. do 20. veka. Njegovo arheološko odeljenje sastoji se od artefakata u gotovo 500.000 godina, dok je njegovo etnološko odeljenje ima zbirke fascinantnih predmeta iz celog sveta.





Zoološki vrt


U Hanoveru se nalazi peti najstariji i jednog od najzanimljivijih zooloških vrtova u Nemačkoj. Poseta zoološkom vrtu u Hanoveru nije ništa manje od avanture. Posetioci mogu prošetati pet kilometara dugom stazom, kako bi istražili razne delove vrta: afričku zajednicu tropskog i suptropskog podneblja, sa retkim drvećem, Indijsku prašumu, farmu , tradicionalnu niskobrodnu četvrt, šumu Gorila i kanadski Jukon zaliv. Svaki deo sadrži egzotične životinje i ptice u prirodnom okruženju i bez ikakve vidljive barijere.






Jezero Maschsee


Jezero Maschsee nudi beskrajne mogućnosti za rekreaciju i opuštanje. Ova oaza u sredini grada savršena je za jahte, pedaline i vodene sportove, dok su njegove obale i Maschsee Park popularni za dzoging, šetnju ili jednostavno uživanje u priorodi. Područje Maschsee ima obilje restorana, kafića i popularne turističke atrakcije, Sprengel Museum. Ako ste slučajno u Hannoveru u toku letnjih meseci, ovde možete uživati u spektakularnom tronedeljnom festivalu jezera na Maschseeu koji svake godine privlači više od dva miliona ljudi.





Crkva Svetog Egidija


Crkva Sv. Egidija (nem:Aegidienkirche) je nekada bila simbol grada Hanovera. Medjutim, u toku drugog svetskog rata, tačnije 1943. godine teško je ostćena, a njena lepota ostala je u ruševinama. Crkva nikad nije rekonstruisana, već je ostavljena kao ratni spomenik, podsećajući meštane i turiste na ružnu istinu o ratu.





Tiergarten


Ova 112 hektara blistava zelena šuma iz 1600. godine dom je životinja, kao i velikog broja retkih ptica i netopira. Ovo područje takodje je izuzetno mesto za šetnju i povezivanje s prirodom. Ako ste u Hannoveru u oktobrtu, ne propustite fest na Tiergartenu, što je prava atrakcija za celu porodicu.






Opera


Ova neoklasična opera u Hanoveru izgrađen 1852. godine, a veličanstvena gradjevina danas je dom Staatsoper Hannover. Zahvaljujući nedavnim renoviranjima nudi vrhunsko iskustvo za ljubitelje opere tokom sezone, koja traje od septembra do jun svakle godine.



Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Hanovera, dva puta nedeljno,

utorkom i četvrtkom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Hanovera




1,134 views0 comments
bottom of page