top of page

Trikovi i saveti: Kako pronaći jeftin smeštaj

Prvo i osnovno što trebate da uradite kada nabavite jeftine karte do željene destinacije je da pronadjete odgovarajući smeštaj. Predlažaemo vam da to uradite odmah nakon kupovine karata, jer ćete na ovaj način pronaći mnogo povoljnije cene.




Skup smeštaj može odneti veliki deo vašeg budžeta pri sledećem putovanju, pa vam savetujemo da čim nabavite avionske karte, odmah zasučete rukave i sebi pronadjete smeštaj. Cene hotelskog smeštaja uglavnom su jeftinije mnogo pre samog polaska na put.


Smeštaj prilogodite vašem budžetu i ne zaboravite da je je to uglavnom mesto na kome ćete provesti najmanje vremena tokom putovanja.

Za pretraživanje hotela postoje mnoge internet stranice, u ovom tekstu izdvajamo neked od najboljih i najvećih pretraživača:


Booking.com

Poslednjih nekoliko meseci među strastvenim putnicima proširila šokantna vest. Booking.com nije više najjeftiniji pretraživač smeštaja. No, bilo to istinito ili ne, Booking i dalje ostaje najpopularniji od svih. Nema tog hotela, apartmana, hostela na nekoj destinaciji koji se na oglašava na Bookingu.


Trivago

Trivago radi na istom principu kao i booking.com. Samo što on objedinjuje više od 200 različitih web lokacija za pretraživanje smeštaja i 1,3 miliona hotela u više od 190 zemalja. Tek nekoliko klikova mišem potrebno je kako bi Trivago "pročačkao" Internet i ponudio vam smeštaj. Sve što je potrebno je upisati željenu destinaciju, odabrati datume putovanja i dopustiti Trivagu da odradi svoj posao.

Postoji mogućnost filtriranja rezultata po ceni, udaljenosti, kategoriji, opremi i mnogim drugim opcijama. Svi korisnici servisa mogu ostaviti svoju ocenu, koje se onda sakpljaju i čine ukupnu ocenu nekog hotela.


HRS: Hotel Reservation Service

HRS je portal za rezervaciju hotela namenjen istovremeno poslovnim i privatnim korisnicima. Iako nije toliko popularan kao prethodna dva, okuplja iznad 300 hiljada hotela u 190 zemalja te više od 400 hiljada kuća za odmor i apartmana širom Europe. Prednost HRS-a je u tome što se možete registrovati na portalu i samim tim dobijati posebne cene i dodatne popuste prilikom rezervacije smeštaja.

No, ono po čemu se HRS ističe od ostalih portala za rezervaciju smeštaja je deo u kojem nude visokokvalitetnu ponudu hotelskog smeštaja uz najmanje 50 posto popusta na najnižu cenu koja je istaknuta na portalu. Stoga, ako tražite luksuzan smeštaja po dobrim cenama, svakako posetite HRS Deals i imajte na umu da te ponude brzo nestaju.


Hotelscombined

Hotelscombined radi na istom principu kao i HRS. U realnom vremenu pretražuje stotine web stranica i hiljade ponuda te daje najbolje cene za željenu destinaciju. Posebno razvijena tehnologija pretražuje stotine web servisa i u sekundi uspoređuje njihove cene za istaknute hotele iz željene destinacije kroz jednu jednostavnu pretragu.

Iako bi se na prvu ruku moglo reći da je ovaj servis isti kao i gore navedeni, ovde ćete dobiti samo one informacije koje tražite. Nema nepotrebnog hvaljenja, preteranog ulepšavanja i tome sličnih taktika hotelijera. Jasne ocene korisnika i jasne informacije ono su što se ovde nudi. A svi korisnici dobiće najnižu moguću cenu. Tako barem kažu. Imaju i opciju povrata novaca.

Agoda.com

Agoda je jedna od najbrže rastućih online hotelskih platformi , s listom od stotine hiljada hotela i uslugom koju pružaju na 38 jezika. Ako ste u potrazi za smeštajem u zemljama dalekog istoka, ne trebate tražiti dalje od Agode. Ovo je servis koji svoju specijalnost temelji upravo na tim destinacijama, ali isto tako nude i smeštaj u ostalih zemljama. I dok ostali servisi pronalaze najniže cene na Internetu, Agoda.com direktno radi s hotelima koji samo za njih pripremaju posebne ponude i promocije. I to im jedna od velikih prednosti, jer sa svojom snagom u stanju su da prisile hotelske lance da dodatno spuste cene kako bi upravo na njihovoj stranici cena bila najniža.





Nikako ne zaboravite da zavirite na...

Airbnb


Airbnb je zapravo web stranica www.airbnb.com koja služi da lakše pronađete privatan smeštaj prilikom putovanja. Stranica je osnovana još 2008. godine u Los Andjelesu u Kaliforniji, a danas ima preko 1,5 miliona ponuđenih smeštajnih jedinica koje su locirane na 39,000 lokacija šritom sveta.


Ukoliko želite da rezervieite smeštaj preko ove platforme , morate se najpre registrirovai na njihovoj stranici i tek tada ćete moći koristiti sve što vam nude. Nakon registracije napravićete i sopstveni profil preko kojeg ćete ili unajmljivati ili iznajmljivati svoj smeštaj. Kao Airbnb klijent možete unajmljivati ili iznajmljivati različite smeštajne jedinice – od jednostavnih soba pa do luksuznijih apartmana i kuća. Zapravo jedina granica je dubina vašeg džepa za ono što želite kao Airbnb korisnik.


Extra trik

Skroz besplatan smeštaj – i to je moguće


Ukoliko imate izuzetno mali budze, a pritom želite da upoznati nove ljude, postoji opcija potupuno besplatanog smeštaja koji nudi sajt Couch Surfing.




Couch Surfing je međunarodna društveno-socijalna mreža. Radi se o udruženju putnika koji nude i traže besplatan smeštaj preko Interneta u preko 230 zemalja. Glavni ciljevi su približavanje različitih kultura, širenje tolerancije i interkulturnog razumevanja. U svetu danas ima 15 miliona korisnika i 400 000 aktivnih domaćina (hosts). Interes ove usluge prevazilazi jednostavan smeštaj: to je mogućnost kosmopolitskih kulturnih sastanaka, po nižim troškovima i obezbeđenim zahvaljujući različitim sistemima preporuka.


Članovi kojima je potreban smeštaj traže druge članove koristeći više parametara. Pored lokacije, vodi se računa o starosti, polu, interesima, raspoloživosti za hostovanje, vrsta smeštaja, jezicima itd. Nakon toga, potrebno je poslati poruke članovima kod kojih bismo želeli ostati. Takođe, moguće je objaviti svoje planove putovanja javno i dobiti ponude od drugih članova. Priroda posete, dužina ostajanja (nije preporučljivo više od 3 dana), kao i kućna pravila se unapred dogovaraju. Potrebno je dobro proučiti i poštovati pravila domaćina (host). Ovo je važno jer dobijate ocene (reference) kakvi ste bili kao gost. Za domaćina je takođe bitno kako se ponaša jer i on dobija ocene (reference). Od tih ocena kasnije zavisi da li će Vas neko ugostiti ili ne.

Kako funkcioniše?

Evo nekoliko koraka koje je potrebno uraditi: • Napravite svoj profil i detaljno ga popunite sa što više informacija • počnite da sakupljate reference (preporuke). Ovo Vam je bitno, jer u zavisnosti od referenci neko će odlučiti da li da Vas ugosti ili ne. • Pogledajte među FB prijateljima, možda je već neko u CS i zatražite referencu. • Odite na neko CS okupljanjne. Ovakva okupljanja postoje u Nišu, ali i drugim gradovima u Srbiji. Možete se upoznati, raspitati se o iskustvima i naravno, zatražiti referencu. Ugostite nekog. Ako Vas niko ne traži, možete ponuditi nekom smeštaj za početak i steći već neko iskustvo.




634 views1 comment
bottom of page