top of page

Država pokreće razgovore sa UAE o budućnosti kompanije Air Serbia

Vlada Srbije danas će održati razgovore sa kompanijom Etihad Airways i njegovim partnerima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima o budućnosti Air Serbije potencijalnom državnom planu za renacionalizaciju ovog avio prevoznika



Ilsutracija: flynaissus

Danas će u Ujedinjenim Arapskim Emirtaima (UAE) biti održani razgovori izmedju predstavnika kompanije Etihad Airways i srpskih vlasti o budućnosti nacionalne avio-kompanije Air Serbia koja je teško pogođena pandemijom coronavirusa Covid-19.


Predstavnici vlasti najavili su da će se do utorka znati šta će Srbija preuzeti po ovom pitanju. Kako se navodi Srbija će tražiti da Etihad obezbedi deo finansija za gubitke nastale u poslednjih četiri meseca. Ovo su ogromni gubici,a mi smo spremni smo da obezbedimo i deo sredstava. Ukoliko Etihad ne priavati predlog srpskih vlasti, Srbija je spremna da dokapitalizujemo kompaniju i kao rezultat toga preuzme veći ulog u aviokompaniji.


Ukoliko Etihad u potpunosti ili delimično napusti avio-kompaniju Air Serbia, država će morati da potraži novog strateškog partnera za nacionlanu avio-kompaniju, ali će nastojati da zadrži većinski udeo u nacionalnoj avio-kompaniji.

Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije procenjuje da će avio-kompanija ove godine izgubiti do 80 miliona evra kao rezultat Covid-19. Prethodno, iz ministarstva su poručili da nema pitanja da li bismo trebali pomoći Air Serbia-u ili ne. Samo moramo napraviti efikasan i zdrav program. To ne znači jednostavno davanje novca, već i stvaranje neophodnih uslova da Air Serbia efikasno funkcioniše-navode iz Ministarstva.


Dokumetarni film srpsko-arapska posla



Podsetimo, MInistarka je u izjavi za medije naglasila da bi država mogla da pored nabavki novih letilica, otkuputi i akcije od kompanije Etihad Airways, čime bi država ponovo postala njen stoprocentni vlasnik, što se može okarakterisati kao kraj arapskog sna - o čemu smo već ranije pisali.

149 views0 comments
bottom of page