top of page

Kraj arapskog sna? Država razmatra nacionalizaciju kompanije Air Serbia

Srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, najavila je da bi država mogla otkupiti 49% udela kompanije Etihad Airways u Air Serbiji, te najavila da razmatra kupovinu novih aviona za nacionalnu avio-kompaniju


Foto: Ilustracija I Air Serbia


MInistarka je u izjavi za medije naglasila da bi država mogla da pored nabavki novih letilica, otkuputi i akcije od kompanije Etihad Airways, cime bi država ponovo postala njen stoprocentni vlasnik, što se može okarakterisati kao kraj arapskog sna.


-“Zašto ih ne bismo kupili? Ova situacija je jasno pokazala koliko je važno imati nacionalnog prevoznika. Bilo je puno kritika upućenih Air Serbiji i pitanja zašto imamo nacionalnu aviokompaniju. Sada možemo da vidimo koliko je to važno. Air Serbia je pokazala svoju društvenu odgovornost. Sada je na redu da stvorimo potrebne uslove da bi mogli komercijalno da funkcionišu “ - rekla je Mihajlović.


Podsetimo, Etihad Airways je 2013. godine potpisao ugovor o kupovini 49% tadašnjeg JAT Airways-a. Po ugovoru o strateškom partnerstvu Etihad je dobio petogodišnji ugovor za upravljanje avio kompanijom te njenom preimenovanju u Air Serbia u oktobru iste godine.


Vlada Srbije je zadržala 51% udela u kompaniji, a prema tom sporazumu, Srbija se obavezala da će obezbediti grantove za podršku stabilizaciji kompanije do 2016. godine. Međutim, prema izveštajima srpskih medija, vlada je nastavila da finansira Air Serbia iz državnog budžeta nakon dogovorenog roka.



Ceremonija potpisivanja ugovora sa komapnijom Etihad Airways

Medjutim, prema rečima stručnjaka, nacionalni avio prevoznik Air Serbia od svog osnivanja nije uspela da postane profitabila, iako je dosadanja pomoć države prema nekim procenama iznosila izmedju 200-300 miliona evra. Ceo projeakt Air Serbia okartakterisan je kao politički, kao i sve odluke o njenom poslovanju.


Kompaniji Air Serbia prošle godine na javnom tenderu dodeljeno da leti na 12 linija od javnog značaja iz Niša od koje je jedna do Budimpešte ubrzo nakon toga ukinuta zbog slabog interesovanja građana juga Srbije za putovanje u glavni grad Mađarske. Stručnjaci su i tada optužili vlasti da nacionalnoj avio kompaniji iz državnog budžeta žele da upumpaju 15 miliona evra u narednih pet godina za neprofitabilne letove.

696 views0 comments
bottom of page