top of page

Dolazak Air Serbije nova podvala države za pokriće gubitaka nacionalne avio kompanije?

U narednim danima očekuje se potpisivanje ugovora izmedju srpske nacionalne avio kompanije Air Serbia i Vlade Srbije za linije od javnog interesa iz Niša.


Ilustracija: Air Serbia

Vlada Srbije,izabrala je nacionalnog avio prevoznika Air Serbiju , kao jedinog ponuđača sa ispravnom ponudom, za operatera avio linija od javnog značaja iz Niša. Ovo je novi model subvencije nacionalnog avio prevoznika, takozvim PSO linijama.



Šta je PSO?


„Public Service Obligation Operation routes“ (PSOs) – je uredba Evropske Unije po kojom obavezama javnih usluga u obavljanju avio prevoza (PSO). Cilj ovakve Uredbe je podrška povezivanju i obezbeđivanju teritorijalne kohezije, ekonomskog i društvenog razvoja udaljenih regiona i ostrva u državama-članicama EU avio linijama koji nisu ekonomski isplative u komercijalnom saobraćaju.


Iako se ovakva uredba odnosi na zemlje članice Evropske Unije, Vlada je 31.januara ove godine prepisala ovu Uredbu, te sačinila svoju koja podrazumeva državnu finansijsku pomoć za avio linije od javnog značaja koje će omogućiti dodatno povezivanje Niša sa dvanest destinacija. Kao destinacije izabrani su Nirnberg, Frankfurt, Rim, Hanover, Ljubljana, Salcburg, Bolonja, Budimpešta, Geteborg, Fridrishafen, Karlsrue i Tivat. Kada se ove dve uredbe uporede, nedvosmisleno se vidi da je srpska verzija proizvoljni falsifikat evropske Uredbe, napisan samo da bi se prikrile nove državne subvencije za gubitnika Air Serbiju, piše list Danas.


Avio-kompaniji „Air Serbia“ iz državne kase poklonjeno 11,7 miliona evra da pokrije prošlogodišnje gubitke leta Beograd – Njujork i još 2,3 miliona evra za gorivo ove godine, što demantuje navode političara iz vrha vlasti da je kompanija profitabilna i da se prekinulo sa davanjem državne pomoći- preneo je Krik.

Obraćanje pomoćnika ministra saobraćaja Zoran Ilić na niškom aerodromu Foto: Južne vesti

Pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić koji je novinarima na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ početkom godine, izneo je ovu ideju i najavio raspisivanje tendera za prevoznike koji će leteti iz Niša na linijama od javnog značaja.


Ključna reč koja se krije iza namere Vlade je da će Air Serbia kao jedan od pobednika na tenderu dobiti državne subvencije, ali da nije isključeno da se na konkurs jave i druge avio-kompanije, koje bi bile diskvalifikovane izutetno složenim zahtevima na tenderu, što se na kraju i dogodilo.


Stručnjacima pak nije teško primetiti da se u srpskoj verziji Uredbe, nalaze “podvale ” koje Vlada Srbije, nesretno i amaterski pokušava da podmetne domaćem javnom mnjenju-prenosi list Danas.

Suština evropskih PSO linija je unutrašnje povezivanje. Prevedeno na srpske prilike to znači da se od Niša leti do Beograda, a odatle u inostranstvo. A nikako iz Niša direktno u inostranstvo.


EU ne dozvoljava da se subvencionisane linije uvode da bi se direktno ili indirektno podržala određena avio-kompanija (na primer, Er Srbija) ili razvoj određenog aerodroma (recimo, niškog „Konstantina Velikog“). Suština PSO politike EU je da se dotira građanin pri kupovini avionske karte kad putuje iz svoje nerazvijene ili udaljene regije prema glavnom gradu svoje države.


Da bi se i u uslovima takve vrste subvencija sačuvala konkurentnost i tržišni principi uvedeno je u EU još nekoliko obavezujućih pravila na koje Vlada Srbije nije obratila pažnju, a morala je ako je želela da usvoji duh evropske Uredbe.



Da li je tender namešten?


Ovo sa sigurnošću ne može niko da zna, medjutim prema pisanju dnevnog lista Danas, ceo proces ove akcije bio koordinisan, te da se znalo da će linije biti dodeljene avio kompaniji Air Serbia. Ovo se zaključuje verovatno na osnovu uslova propisanih na tenderu, koje je prevoznik morao da ispuni kako bi mu bile dodeljene linije, te pripremama koje je kompanija preuzela poslednjih meseci aktivnim traganjem za novim avionom koji će biti rasporedjen u Nišu.



Prva avio kompoanija koju je menadžment Air Serbije navodno konktatirao bila je hrvatska avio kompanija, Trade Air koja se, osim iznajmljivanja aviona, bavi i čarterima. Ova kompanija je tom trenutku posedovala je dva aviona tipa „fokera 100“, kao i jedan avion Erbas A320. Interesantno je da je Trade Air možda ne slučajno pre samo dve nedelje u svojoj floti dodao još jedan avion tipa Erbas A320 registarskih oznaka 9A-BTH.



Takodje, srpska nacionalna avio kompanijau još u martu mesecu potpisala ugovor o iznajmljivanju aviona CRJ-900ER estonske avio kompanije Nordica, i to počevši od 1. juna 2019. godine.


Podsetimo, nacionalni avio prevoznik Air Serbia ni posle punih pet godina od svog osnivanja nije uspela da postane profitabila, iako je dosadanja pomoć države prema nekim procenama iznosila izmedju 200-300 miliona evra.


Imajući u vidu da se radi o zasigurno najvećem iznosu subvencija koji je ikada dat u širem regionu Zapadnog Balkana i pri samom vrhu u celoj Evropi, čini se da je kompaniji trenutno važna svaka državna „crkavica“, koja se raznim mućkama može napabirčiti u dovoljnu sumu za pokriće godišnjeg gubitka, ocenio je list Danas.


Da li će i kakve posledice dolazak kompanije Air Serbia u Niš zaista imati za niški aerodrom, saznaćemo u narednom periodu.



608 views0 comments
bottom of page