top of page

Frankfurt - grad banaka i nebodera

Updated: May 30, 2023

Frankfurt na Majni najveći je grad u nemačkoj saveznoj pokrajini Hessen i peti po veličini grad u Nemačkoj. Ovaj grad važan je finansijski, saobraćajni i poslovni centar u kojem se između ostalog nalazi sedište Evropske centralne banke i najveći aerodrom u Nemačkoj.


Ilustracija: Frankfurt - pogled na grad noću

Grad Frankfurt ima oko 750.000 stanovnika i jedan je od najbogatijih gradova Evrope. On je mesto gde se spajaju poslovni, kulturni i saobraćajni putevi Evrope i sveta. U Nemačkoj je najvažnija komunikacijska raskrsnica, bilo da se radi o drumskom ili avio saobraćaju. Po veličini u Nemačkoj frankfurtski aerodrom je najveći, a u Evropi je treći odmah iza aerodroma u Parizu i Londonu, dok je osmi najveci aerodrom na svetu.


U poslovni deo Frankfurta svakog radnog dana uđe gotovo dva miliona radnika i isti broj nakon radnog vremena napusti grad. Brojka koja najbolje opisuje saobraćajne i infrastrukturne potrebe ove evrposke metropole. Frankfurt je jedan od vodećih finansijskih centara Europe. On se zajedno sa Londonom i Parizom nalazi u skupu od tri grada koji udomljavaju najviše međunarodnih kompanija u Evropi. Prema listi koju je objavio univerzitet “University of Liverpool”, Frankfurt je grad koji ostvaruje najveći BDP per capita u Evropi.


“Aerodrom u Frankfurtu jedan je od najvecih u Evropi i nalazi se na trećem mestu odmah iza Londona i Pariza, dok je osmi najveci aerodrom na svetu.”

Frankfurt je u Nemačkoj poznat kao grad banaka. Tako ga ponekad zovu „Bankfurt”. Najveće tri banke su Deutsche Bank, Commerzbank i DZ Bank, a u gradu svoje predstavništvo ima više od 300 banaka. Trenutno, možda i najvažnije iz bankarskog sektora je sedište Evropske centralne banke koja je osnovana 1998. godine. Frankfurtska berza vrednosnih papira druga je po značaju u Evropi, odmah nakon one u Londonu.


Grad ima dugu tradiciju održavanja raznih sajmova koja datira još iz 12. veka. Jedan od najpoznatijih sajmova je Internationale Automobil-Ausstellung – Međunarodni automobilski sajam koji je već godinama najveći svetski sajam automobila. Tu su i Frankfurter Buchmesse – Međunarodni sajam knjiga, Achema – Međunarodni sajam vezan za inženjersko poslovanje, itd.


Medjutim i pored toga sto vazi za grad biznisa, Frankfurt svojim posetiocima nudi pregrst aktivnosti i znamenitosti.


Šta nikako ne porpustiti u Frankfurtu?

Na prvom mestu treba obići kuću Faustovog kreatora – Getea. Najznajačjniji nemački pisac svih vremena, nemački Šekspir, Johan Volfang fon Gete, rođen je u Frankfurtu. Geteova kuća je bila srušena tokom bombardovanja 1944. godine, ali je već 1951. godine obnovljena i pretvorena u muzej. Ukoliko želite da osetite duh 18-tog veka i nemačkog romantizma, onda pod obavezno obiđite kuću rođenja i odrastanja Getea.


Nasuprot modernoj arhitekturi i neboderima se nalazi stari deo grada – Romemberg. Na trgu u Romembergu su se vekovima održavali sajmovi, festivali ali i javna pogubljenja. Tu je smeštena Gradska kuća još od 1904. godine, i u njoj i danas sede i politiziraju lokalni političari. Za posete je otvorena Kraljevska sala koja je nekada služila za bankete i krunisanja.


Geteov spomenik u Frankfurtu

Fasade trospratnih zgrada u Romembergu prikazuju istoriju Nemačke i Frankfurta, a naročito privlači pažnju mozaik ptice Feniks koja predstavlja simbol posleratnog i obnovljenog Frankfurta.


Glavna crkva u Frankfurtu je Katedrala Svetog Bartolomeja, izgrađena tokom 14. i 15. veka. Ona se smatra carskom crkvom, jer su se u njoj krunisali carevi u periodu između 1562. i 1792. godine.

Njen toranj je otvoren za javnost, ali samo do visine 66 metara; inače toranj ide u visinu do 95 metara. Njeno uništenje je započeto u 19. veku, dovršeno početkom 20. veka, i tek je obnovljena 1950. godine.



Sedište prvog demokratski izabranog parlamenta u Nemačkoj se nalazilo u crkvi Svetog Pavla (Paulskirche). U pitanju je protestantska crkva koja potiče iz vremena Francuske revolucije. U podrumu crkve se nalazi veliki mural „Put poslanika u crkvu Svetog Pavla“ koji prikazuje razvoj nemačkog jedinstva i demokratije u različitim fazama.


Crkva Svetog Pavla - Paulskirche, Frankfurt

Iako je crkva vrlo brzo svoju političku funkciju zamenila svojom osnovnom bogoslužbenom, ona i dalje predstavlja simbol demokratije u Nemačkoj. Model za Ustav Federalne Republike Nemačke nakon Drugog svetskog rata je nastao po prvobitnom modelu Paulskirche.


Istorijski muzej, Frankfurt

Frankfurt je grad muzeja, i ukoliko ne možete obići sve za dva dana, dovoljno je posetiti makar jedan, u zavisnosti od vašeg ličnog interesovanja. Prirodnjački muzej Zenkenberg (Senckenberg) je najveći takve vrste u Nemačkoj. Najviše privlači pažnju izložba skeleta dinosaurusa.


Istorijski muzej je smešten u srcu Romerberga sa pogledom na Majnu. Turistima je najatraktivnija Dvorska kapela iz 12.veka.


Muzej Jevreja je posvećen holokaustu koji se desio nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata. Inače, do holokausta, Frankfurt je bio drugi po broju jevrejske populacije u Nemačkoj. Frankfurt je rodni grad Ane Frank, devojčice koja je vodila dnevnik na tavanu dok je sve oko nje vrvelo od nacističke mržnje i progona.


Štedelov umetnički institut (Das Stadelsche Kunstinstitut) postoji već dvesta godina i ubraja se među najznačajnije muzeje u Evropi. Johan Štedel je bio bogati trgovac, zaljubljenik u umetnost i putovanja. Sva umetnička dela koja je sakupio tokom života, iz svih delova sveta, sada su deo instituta koji je Štedel osnovao i zaveštao pokolenjima.

U neposrednoj blizini se nalaze Filmski muzej i Arhitektonski muzej.



Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Frankfurta (aerodrom Hahn), dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.airserbia.com



Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Frankfurta



711 views0 comments
bottom of page