top of page

Djenova - grad Kristofera Kolumba, pastelnih boja i primorskog šarma

Djenova je prelep grad smešten u Djenovskom zalivu na obali Ligurskog mora u severozapadnom delu Italije. U širem gradskom području živi oko milion i po ljudi, što čini Djenovu šestim najvećim gradom u Italiji i jednim od najvažnijih ekonomskih centara.Djenova - pogled na grad

Djenova, šesti po veličini grad Italije. Grad u kome je rodjen Kristifor Kolumbo. Djenova je glavni grad pokrajine Ligurije u severozapadnom delu Italije. To je mesto susreta Mediterana i starine, rodni grad virtouza na violini Nikola Paganinija.


Djenova je i najveća luka Italije, te kao takva predstavlja važnu tačku na turističkoj karti Italije.

Upravo ovde nalazi se jedan od najatraktivnijih i najposećenijih akvarijuma. Ostaci starih gradskih zidina naročito su primamljivi oku turista, a nalaze se pod zaštitom Uneska. Uzane i isprepletane pešačke ulice osvajaju svojim šarmom, u čemu im se pridružuju neobične i lepe fasade.


Lepota prirode i ogroman prostor javnih parkova, i to u samom centru grada, šarmiraju turiste koji dolaze u Đenovu. Parkovi se prostiru na čak 82.000 kvadratnih metara i zeleno će vas dočekati kako u centru, tako i pored obale i na periferiji grada.Šta nikako ne propustiti?

Trg Ferari


U centru Starog grada, u okrugu Molo, nalazi se trg Ferari (ita: Piazza de Ferrari), jedna od centralnih tačaka ovog grada. Zaštitni znak ovog trga je velika, bogato ukrašena fontana. Oko trga se nalaze Duždeva palata, pozorište Karlo Feliće, berza vrednosnih papira i palata vojvode od Galijere.


Porta Soprana


Djenova je poznata po velikim gradskim zidinama. S godinama su se te zidine širile i obuhvatale gotovo ceo grad. Ovo su najveće gradske zidine u Italiji. Deo ovih starih zidina još uvek postoje. Danas se taj deo zove Porta Soprana, i reč je o dve kule koje se nalaze nadomak Pjace de Ferari i vide se iz gotovo svakog dela grada.Sa visokim lukom koji ih spaja, ove dve kule su predivno mesto za fotografisanje.


Trg Mateoti


Iako se nalazi odmah pored Trga Ferari, Trg Mateoti je predivno mesto okruženo istorijski važnim građevinama. Na jednom kraju trga se nalazi Duždeva palata. Reč je o zaista veličanstvenoj građevini okruženoj kamenim stubovima. Na drugom kraju trga se nalazi crkva svetog Lorenca.Na trgu se nalazi i lokalna pijaca.I na kraju, tu je i predivna crkva svetog Ambrozija.


Katedrala Svetog Lorenca


Katedrala Svetog Lorenca ili Djenovska katedrala je velelepno zdanje koje mnogi turisti previdjaju. Katedrala je veoma slična firentinskoj katedrali. Fasada je, kao i u Firenci, od mermera i kamena.Napravljena 1118. godine, ova katedrala je veliki svedok ligurske istorije i pravo je umetničko remek-delo.Plafon je dekorisan očaravajućim freskama.Oko oltara se nalaze stubovi od ružičastog mermera.U katedrali se nalaze veoma vredne slike, uključujući i Mučeništvo svetog Lorenca, sliku Lacara Tavaronea.

Djenovski akvarijum


Nadomak Trga Karćamento u glavnom delu luke nalazi se Akvarijum. U ovoj zgradi ćete videti mnoštvo različitih riba, ajkula, delfina i kornjača.Dve glavne tematske celine u Akvarijumu su Ligursko more (na koje izlazi Djevnova) i severni Atlantski okean.U svim tankovima za životinje su potpuno rekonstruisani uslovi u kojima te vrste žive u prirodi.

Pomorski muzej


U Djenovi se nalazi jedan od najvećih pomorskih muzeja u Evropi. Ovaj muzej je veoma interesantno i poučno mesto. Ima četiri sprata i tu možete videti mnoštvo artefakata i rekonstrukcija.U jednoj sobi se nalaze samo različiti globusi i atlasi iz različitih istorijskih perioda, dok se u drugoj nalazi rekonstruisana galija.Na drugom spratu se nalazi mnoštvo reprodukcija brodova i pomorskih instrumenata.Na obližnjem doku se nalazi italijanska vojna podmornica i postoje organizovane ture – uz određenu sumu novca, možete se voziti podmornicom.


Via Garibaldi


Via Garibaldi se nalazi na UNESCO-ovom spisku svetske baštine i jedna je od najvažnijih ulica u Đenovi zbog predivnih palata i zgrada.U ovoj ulici se nalaze palate Bjanko, Roso, Tursi, Lomelino i Pantaleo.U ovoj uskoj ulici ćete videti neke od najlepših italijanskih građevina.Tri palate su otvorene za javnost – palaco Roso, palaco Bjanko i palaco Tursi. To je najbolja moguća prilika da se upoznate sa istorijom Đenove i da vidite fantastična umetnička dela i artefakte.Ako ste u Đenovi svakako je morate posetiti.

Djenovska Luka


Via Garibaldi se nalazi na UNESCO-ovom spisku svetske baštine i jedna je od najvažnijih ulica u Đenovi zbog predivnih palata i zgrada.U ovoj ulici se nalaze palate Bjanko, Roso, Tursi, Lomelino i Pantaleo.U ovoj uskoj ulici ćete videti neke od najlepših italijanskih građevina.Tri palate su otvorene za javnost – palaco Roso, palaco Bjanko i palaco Tursi. To je najbolja moguća prilika da se upoznate sa istorijom Đenove i da vidite fantastična umetnička dela i artefakte.Ako ste u Đenovi svakako je morate posetiti.


Stari svetionik


Lanterna je drevni svetionik u Djenovi, sagrađen još u 12. veku i od tada je nekoliko puta rekonstruisan i restauriran.On i dalje služi kao glavni svetionik u luci i predstavlja jedan od simbola ovog grada. Posle Herkulovog tornja u Španiji i svetionika na ostrvu Kipu u Estoniji, ovo je najstariji svetionik na svetu. S obzirom na to da je visok 76 metara, sa njega se pruža pogled kilometrima okolo.

Castello d'Albertis


Zamak Albertis se nalazi nadomak glavne luke i u njemu je smešten Muzej svetske kulture.Jedno je od mesta u gradu koje obavezno treba posetiti.Sam zamak je sagrađen u neogotičkom stilu 1886. godine. On je sagrađen na mestu stare utvrde iz 12. veka i to na temeljima prvobitnog zdanja.Iz njega se pruža divan pogled na Ligursko more i ceo grad.U samom muzejućete videti veliku kolekciju stvari koje su iz celog sveta donosili Enriko i Luiđi Albertis, od oružja iz Sudana i Kine pa do artefakata majanske civilizacije.


Kako stići?


Kompanija Ryanair leti iz Niša do Bergama koja - Milano koji je od Djenove udaljena oko 150km.

Letovi su dostupni 2x nedeljno, utorkom i subotom, a karte možete kupiti na www.ryanair.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Djenova

457 views0 comments

Comentarios


bottom of page