top of page

Banjalučki aerodrom polako ali sigruno prestiže niški - Koja je tajna rekordnih rezultata?

Do pre nekoliko godina skoro pa zaboravljen, banjalučki aerodrom ostvario je u prvom kvartalu ove godine značajan rast broja putnika sa ukupno 140.427 putnika, što je za oko 16.500 više putnika nego niški aerodrom u istom periodu


Foto: Aerodrom Banja Luka

Naime, ovaj impresivan rast putničkog prometa na aerodromu Banja Luka može se pripisati brojnim faktorima., od kojih je najpre dolazak niskotarifnih avio-kompanija Wizz Air i Ryanair, baš kao što je to slučaj i sa niškim, ali i velikom broj čarter i sezonskih letova koje obavljaju kompanije među kojima Aegean Airlines, Air Cairo, Air Montenegro, Freebird Airlines, Nouvelair, Tailwind Airlines čime Niš ne može da se pohvali.



Prikaz punika na dva aerodroma 2016-2022

Zanimljivo je da se na listi avio-kompanija banjalučkog aerodroma u ovom letnjem redu letenja nalaze neke od kompanija koje su ranije najavljivale dolazak na niški aerodrom, ali su naprasno od istih odsuale ili za njih nisu dobile dobile direktorata - pretpostavaljmo da znate zašto.


Jedna od njih je i egipatska niskotarifna avio kompanija Air Cairo, koja je 2021. godine prvobitno htela da pokrene diretkne letove iz Niša prema Šarm el Šeiku. Tada su vlasti Egipta posetile Niš, i bili spremni su da subvencionišu letove do Šarm el Šeika, ali da ih obavlja njihova avio-kompanija. Medjutim do realizacije nikad nije došlo. To nije bio prvi put da su egipatske avio kompanije pokušavale da pokrenu direktne letove iz Nisa. 2019 godine egipatska avio kompanija FlyEgypt odbijena od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije za realizaciju letova sa aerodroma sa aerodroma Konstantin Veliki.


Banjalučki aerodrom nastavlja svoj impresivan rast, a ovog leta čak 9 avio kompanija obavljaće redovni, sezonski ili čarter saobraćaj sa ovog aerodroma

S druge strane, aerodrom Konstantin Veliki u Nišu u prva četiri meseca 2023. opslužio 126.938 putnika, što je povećanje od 49,6% ali i dalje nedovoljno s obzirom na impresivni rast banjalučkog aerodroma koji je u istom periodu opzlužio 143.427 putnika.


Impozantni kontrolni toranj banjaluckog aerodroma

Valja istaći i to da do sada nije zabeležen nijedan slučaj nedobijanja dozvola ili favorizovanja pojedinih avio kompanija na aerodromu u Banja Luci, dok u Nišu i dalje postoje percepcije da se određene avio komapnije tretiraju drugačije od drugih.


Interesantno da je niški aerodrom samo u rekordnoj 2019. godini imao više putnika nego banjalučki aerodrom u 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020. godine zajedno, ipak, evidentno su se desile bitne promene koje su imale veliki uticaj na se ova situacija drastično promeni.




Ukoliko se trenutni trend rasta broja putnika nastavi, banjalučki aerodrom bi mogao prestići niški aerodrom za neverovatnih šest cifara u odnosu na prošlu godinu, čime se postavlja pitanje u čemu greši trenutno rukovodstvo niškog aerodroma i zasto aerodrom stagnira u odnosu na aerodrome u regionu.


bottom of page