top of page

Šta će biti sa subvencionisanim letovima iz Niša nakon 1. januara?

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia trenutno obavlja ukupno sedam linija iz Niša, pri čemu su pet redovnih i dve sezonske. Međutim, ostaje neizvesno kako će se situacija razvijati nakon isteka ugovora o letovima od javnog interesa u vazdušnom saobraćaju koje finansira Vlada Srbije, a koji prema ugovoru ističe 1. januara.


Foto: exyuavaition

Dok se bliži kraj godine, pitanje budućnosti subvencionisanih letova od javnog interesa, koje iz Niša obavlja nacionalna avio-kompanija Air Serbia, ostaje bez odgovora. Letovi koji su ovoj kompaniji dodeljeni putem tendera o letovima od javnog interesa važe do 31. decembra 2023. godine, međutim, ostaje nejasno da li će se ovi letovi nastaviti, pod kojim uslovima, i da li će biti raspisan novi tender za njihovu realizaciju.


Prema važećoj odluci pomenutog tendera, redovan avio-prevoz iz tačke 1. obavlja se u periodu od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2023. godine.

Foto: Air Serbia

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia će do Nove godine, u skladu s potpisanim ugovorom, nastaviti svoje letove sa niškog aerodroma prema pet od ukupno sedam destinacija. Putnici će imati mogućnost da se povežu sa Beogradom, Kelnom, Frankfurtom (aerodrom Hahn), Istanbulom i Ljubljanom, dok su sezonski letovi prema Atini i Tivtu završeni. Slična situacija je i u Kraljevu, gde je kompanija Air Serbia održava celogodisnje letove do Istanbula, dok su sezonski letovi prema Solunu i Tivtu završeni. Vlada Srbije je podržala ove letove subvencijama u ukupnom iznosu od 2,8 milijardi dinara.





Od dvanaest linija na sedam - Šta donosi sledeći tender, ako ga bude bilo i da li će Air Serbia ponovo biti jedina kompanija koja može ispuniti zahtevne uslove?


Još uvek nema jasnih naznaka da li će, kada i pod kojim uslovima tender o letovima od javnog interesa, koji ističe krajem godine, biti realizovan, niti da li će se ukoliko bude produžen neke od destinacija zadržati na listi.


Upravo to se dogodila u prvom segmentu potpisanog tendera, kada je - kompanija Air Serbia iz Niša prvobitno obavljala letove ka dvanaest destinacija. Međutim, neke od tih destinacija su bez ikakvog obrazloženja ukinute, da bi potom došlo do njihove izmene pa je Niš ostao bez konekcija sa Budimpeštom, Bolonjom Rimom, Salzburgom, Geteborgom, Hanoverom, Nirnbergom, Baden-Badenom i Fridrihsafenaom.


Još jedno iznenađenje predstavlja činjenica da do sada nijedan od omiljenih odredišta iz Niša nije bio uključen na listi letova od javnog interesa, kao što su Pariz, Amsterdam, Oslo ili Cirih. Takođe, nisu uvedeni ni letovi koje su niskotarifne avio-kompanije ranije obustavile iz operativnih razloga, poput letova za Milano, Eindhoven ili Berlin - koji su ranije uglavnom bili puni.


U prethodnim javnim nadmetanjima, primećeno je da je jedini ponuđač letova od javnog interesa bila kompanija Air Serbia. Čini se da je to rezultat izuzetno stroge regulative koju je avio-kompanija koja je želela da obavlja letove morala da ispuni. Zbog ovakvih zahteva, niskotarifne avio-kompanije koje posluju iz Niša, a koje nisu mogle da učestvuju na tenderima, su ranije izrazile svoje nezadovoljstvo, ističući svoj protest protiv, kako su naveli, monopola Vlade Srbije na niškom aerodromu, što su zvaničnici demantovali.


Za kraj, tokom pripreme ovog članka, naš portal kontaktirao je zvaničnu press službu kompanije Air Serbia putem zvaničnih upita. Nažalost, do trenutka završetka ovog teksta, nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.










bottom of page