top of page

Zbogom avionskom režimu: Uskoro povezivanje mobilnih telefona na 5G tokom leta

Evropska unija otvara vrata za postavljanje 5G antena u avionima kako bi omogućila putnicima obavanje poziva, koriščenje interneta i slanja kratkih poruka tokom leta


Foto: Ilustracija


Jedno od najpopularnijih ograničenja kada je u pitanju ulazak u avionu je — i dalje — staviti telefon na avio režim. Medjutim, čini se da su dani ovim restrikcijama odbrojani.


Naime, sve zemlje EU i one koje su pod okriljem istog zakonodavstva uskoro će ukinuti ovu meru i to uvodjenjem tehnologije koja omogućava avio-kompanijama da instaliraju 5G antene unutar svojih aviona , navodi Brussela Times.


Evropska komisija je prilagodila zakone tako da sve vrste elektronskih uređaja mogu iskoristiti ovu uslugu kako na nebu tako i na zemlji.

Trenutno je vrlo uobičajeno da aviokompanije nude WiFi konekciju u svojim avionima sve dok je mobilni internet isključen pre poletanja i nakon sletanja. U nekim slučajevima, ovaj WiFi ne pruža pravu internet vezu, već lokalnu mrežu za pristup multimedijalnim sadržajima ili igrama koje su već postavljenje na serveru u samom avionu.


Velika razlika, u ovom slučaju, je u tome što ne možete upućivati ​​pozive ili slati SMS pošto niste povezani na mobilnu mrežu kao da ste na zemlji, medjutim nešto će ubrzo na svu sreću ipak promimeniti.


Comments


bottom of page