top of page

Wizz Air: Trajna zabrana za putnike sa agresivnim ponašanjem

Kompanija Wizz Air trajno je zabranila letove putniku koji se nasilnički ponašao u avionu na jednom od njihovih letova


Foto: Florian Kondziela

Naime, kako je objavila madjarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air u saopštenju za medije putnik je nasilničkim ponašanjem naneo višemilionsku štetu ovoj avio-kompaniji. Incident se dogodio na letu ove kompanije koji je saobraćao na liniji Džeda-Budimpešta, pa je avion bio je primoran da prinudno sleti u Kairo.


"Kapetan je prekinuo putovanje i sleteo. Tu je putnik udaljen te je pokrenut uobičajeni postupak protiv njega", saopštili su iz kompanije Wizz Air.

Takođe oni su naglasili da je putnik naneo veliku štetu kompaniji i to po četiri osnova i to:


"Izmenjen je red letenja zbog prinudnog sletanja, povećana je potrošnja goriva, morao se obezbediti dodatni smeštaj za putnike, a i dodatni let je doprineo rastu troškova", pojasnili su.


Ipak, iz Wizz Aira za mađarski Telex iz poslovnih razloga nisu mogli otkriti tačan iznos štete.


"Ne možemo komentarisati dok se službena procedura ne završi. Wizz Air će preduzeti potrebne pravne korake protiv putnika koji je prekršio pravila putovanja. Trajno mu je zabranjen let aviokompanijom kako se takav slučaj ne bi mogao ponoviti u budućnosti", pojasnili su.

Na kraju, iz Wizz Aira su uputili izvinjenje svim putnicima na ovom letu.

Prema navodima očevidaca ovog događaja, spomenuti putnik je verovatno u nemogućnosti da kontroliše strah od letenja počeo nasilnički da se ponaša i da lomi predmete oko sebe, a stjuardese su bile nemoćne da ga obuzdaju.

U tom trenutku nekoliko putnika priskočili su u pomoć te zajedničkim snagama uspeli da savladaju i vezali ga kako bi ga umirili. Ostali putnici su prema svedočenju bili jako uznemireni i uplašeni.


bottom of page