top of page

Wizz Air profitabilan prvi put nakon 3 godine zahvaljujući većoj potražnji za putovanjima

Madjarska niskobudžetna avio-kompanija Wizz Air prognozira veći godišnji profit zahvaljujući snažnoj potražnji za putovanjima, nakon što je ostvarila godišnjI neto dobit prvi put nakon tri godineFoto: Wizz Air

Prema rezultatima niskotarifne avio kompanije Wizz Air, koji dolaze usred različitih rezultata evropskih avio-kompanija usled povećanih troškova, očekuje se da će rekordno leto u pogledu putovanja na evropskom kontinentu podstaći prihode, jer potrošači nakon pandemije daju prioritet trošenju na odmore.


Kompanija je iskoristila stabilnu potražnju, uprkos suočavanju sa izazovima kao što su otkazivanja letova zbog sukoba na Bliskom istoku, inspekcije motora koje su prizemljile deo njene flote, i prekidi u kontroli vazdušnog saobraćaja.


Wizz Air je ostvario neto dobit od 365,9 miliona evra (395,90 miliona dolara) u poslovnoj godini koja se završava 31. marta, u poređenju sa neto gubitkom od 535 miliona evra godinu dana ranije. Ova brojka je u kontrastu sa prosečnom procenom analitičara koju je kompanija pružila, a koja iznosi 350,8 miliona evra.


Kompanija očekuje neto dobit za tekuću godinu između 500 i 600 miliona evra, uz povećanje prihoda po sedište-kilometru u visokom jednocifrenom procentu.


„Potražnja za avionskim putovanjima i dalje je snažna, bez znakova opadanja u bliskoj budućnosti, što pogoduje okruženju sa višim prinosom, jer kapacitet u celom sektoru ostaje ograničen“, izjavio je generalni direktor Jožef Varadi u saopštenju.


76 views0 comments

Comments


bottom of page