top of page

Wizz Air od januara privremeno obustavlja letove za Dortmund - redukuju se i polazci ka Bazelu

Mađarska niskotarifna avio-kompanija, Wizz Air, privremeno će obustaviti letove sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu ka Dortmundu od sredine januara do sredine marta, dok će letovi za Bazel biti smanjeni


Foto: Wizz Air FB

Niskotarifna avio-kompanija Wizz Air najavila je da smanjuje svoje kapacitete na svim linijama, uključujući one u Nišu, zbog globalnog problema s motorima koje proizvodi Pratt & Whitney. Prema navodima kompanije, planirano je smanjenje kapaciteta u celoj mreži za 10 odsto u narednih nekoliko meseci zbog inspekcija motora.


Letovi sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, koji su pogođeni ovom odlukom, obuhvataju Dortmund, koji će biti privremeno obustavljen od 23. januara do 12. marta 2024. godine, kao i letove za Bazel, koji će biti smanjeni sa 3 na 2 leta nedeljno. U isto vreme, avio-kompanija će nastaviti redovne letove do Memingena i Beča, i to do Memingena 4 puta nedeljno, dok će do Beča leteti 2 puta nedeljno.


Wizz Air privremeno obustavlja brojne rute tokom zimske sezone, a to će posebno uticati na letove iz Banja Luke, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Niša i Ohrida.

Flota ovog prevoznika sastoji se od preko 150 aviona iz porodice Airbus A320, uključujući i nove A320neo i A321neo avione, koji su opremljeni motorima Pratt & Whitney. Dobavljač aeronautičkih komponenti i matična kompanija Pratt & Whitney, RTX, saopštili su da će morati izvršiti kontrolu kvaliteta na motorima u stotinama aviona širom sveta. Dodali su da će između 600 i 700 Pratt & Whitney turboventilatorskih motora morati biti uklonjeni i pregledani u periodu između 2023. i 2026. godine.


U ranijem saopštenju, Wizz Air je najavio da trenutno procenjuje uticaj problema s motorima Pratt & Whitney na svoju flotu, s očekivanjem potencijalnog smanjenja kapaciteta od 10% u drugoj polovini 2024. godine. Njihovi motori će biti podvrgnuti inspekcijama tokom 2023. i 2024. godine, što može dovesti do prizemljenja aviona. Wizz Air planira tražiti odštetu od Pratt & Whitney-a.

bottom of page