top of page

"Wizz Air" ili "Air Serbia" leteće na novim linijama iz Niša?

Na dvanaest linijama od javnog interesa koje će biti uvedene od jula meseca ove godine, a na osnovu ponudjenih uslova i destinacija, jedino Wizz Air i Air Serbia za sada ispunjavaju uslove subvencije koje je raspisala vlada Republike Srbije, tvrdi avio analitičar Alen Šćuric - prenose Južne vesti.


Avion kompanije Wizz Air, Foto: A. Sos

Nameštanje tendera u korist odredjenih avio kompanije nije neuobičajna praksa, tvrdi Šćuric . Na primeru susedne Severne Makedonije, možemo videti da je pet puta za redom na javnom tenderu pobedio isti prevoznik Wizz Air, a kako kaže ceo tender bio je unapred dogovoren.


Alen Šćuric, Foto: Dnevnik

Ko sve ispunjava uslove za letove iz Niša?


S obrirom da je jedan od uslova, da na teritoriji Srbije kompanija koja pobedi na tenderu mora imati rezervni avion, zaključuje se da za sada samo dve kompanije mogu ispuniti takav uslov – Wizz Air i Air Serbia.


Podestimo, ove letove finasirace vlada Srbije, sa 5 miliona eura godišnje, do kraja 2021. sto je najveća subvencija ovog tipa na Balakanu, ali i širem delu Evrope.



Moja pretpostavka je da se radi o Wizz Air-u, jer ova kompanija leti na gotovo sve destinacije koje su ponudjene, izuzev Ljubljane, odnosno Tivta, gde ćemo vrlo teško videti Wizz Air, pa možda u nekom talu tu bude i Air Serbia.

Logično bi bilo da je Wizz koji bi jedan avion bazirao u Nišu, a već dva ima u Beogradu, koji su onda back up. I kad pogledate starost flote i sve, tačno je dizajnirano za ovu kompaniju - objašnjava analitičar.


Podsetimo, u novembru mesecu prošle godine, premijerka Srbija Ana Brabić izjavila je razgovarala sa predstavnicima kompanije Ryanair, te su sugerisali o tome kako bi mogli da se proširi i unapriedi partnerstvo u budućnosti.

¨Trenutno radimo na tome, ali ćemo i dalje pružati podršku našem nacionalnom avio prevozniku", izjavila je tada Brnabić. U koliko su prognoze analiticara Šćurica tačne, moglo bi se zaključiti da pregovori Vlade Srbije i kompanije Ryanair prošle godine nisu bili uspešni.


Nameštanje tendera u korist odredjenih avio kompanije nije neuobičajna praksa, tvrdi Šćuric.

Ryan Air, koji već leti iz Niša, smatra Šćuric, ne bi za ovu količinu letova bazirao drugi avion u Srbiji. Ipak, ostavlja mogućnost i ovoj kompaniji, ukoliko napravi "dil" sa Beogradom, odnosno da krene sa još nekim letovima ali sa aerodroma "Nikola Tesla", pa mozda otud izjava premijerke od novembra, da želi da zaštiti nacionalnog avio prevoznika.


Da li su subvencija dobre za aerodrom?


Planirana mapa letova sa niškog aerodroma

Prema rečima Šćurica, odgovor je - Da. Treba subvencionisati avio-linije sa manjih aerodroma, naročito iz gradova kakav je Niš, medjutim da za to treba da postoji dobra računica, kao i da je suma od 5 miliona evra godišnje prevelika.


Podsetimo, aerodrom "Konstantin Veliki" je i uz negodovanje velikog dela građana Niša, prošle godine preuzet pod republičko upravljanje, a novo rukovodstvo preuzelo ga je avgusta 2018.

Na mestu v.d. direktora došao je Dušan Knežević, dok je rukovodstvo pojačano nekadašnjim direktorom aerodroma Radisavom Rardojevićem, inače svojevrmeno optužen kao akter afere oko mehanizacije na niškom aerordomu, kasnije oslobodjen optužbi.





289 views0 comments
bottom of page