top of page

U čijem je interesu uvodjenje neprofitabilnih linija iz Niša?

Updated: Apr 9, 2019

Iako do pre nekoliko godina poznat kao aerodrom bez putnika, niški aerodrom “Konstantin veliki” sada je aerodrom sa jednom od najvećih stopa rasta u regionu, ali i jedan od njaneuglednijih sa dotrajalom infrastrukturom, opremom i čini se zaboravljen u davnim osamdesetim.


Air Serbia, jedan od mogućih avio kompanija koja će obavljati letove sa niškog aerodroma

Uvodjenjem dodatnih 12 linija sa niškog aerodroma ka Nirnbergu, Frankfurtu, Rimu, Hanoveru, Ljubljani, Salcburgu, Bolonji, Budimpešti, Geteborgu, Fridrihshafenu, Baden-Badenu i Tivatu koje će se finansrirati iz budžeta Republike Srbije, od jula ove godine niška vazdušna luka brojaće rekordni broj letova i destinacija, tačnije čak 22. Medjutim u isto vreme ne možemo, a da ne pitamo u čijem interesu je subvencionisati nekomercijalne linije pored postojecih veoma isplativih linija, i zašto medju odabranim linijama nema Pariza, Olsa ili Moskve ili da li je bilo bolje da je novac bio iskorišćen za sanaciju i proširenje već dotrajale zgrade terminala.


Gradonačelnik: “Letovi nisu komercijalni, ali veoma značajni za razvoj ovog dela Srbije, turizama, privrede i same građane.”
Negodovanje gradjana Niša ispred gradske skupštine, tokom posete ministarke Zorane Mihajlović, uoči preuzimanja niškog aerodroma od strane države. Foto: Južne vesti

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, tvrdi da gotovo nema zemlje iz Evropske Unije koja ne subvencioniše ovakve projekte. Medjutim, imajući u vidu da je Srbija daleko siromašnija od svih zemalja EU, pogotovo zemalja poput Francuske i Švedske koje je navela kao primer, čini se da je ova odluka jedna u nizu pogrešnih u nameri da se opravda nedavno preuzimanje aerodroma od strane države.


Takodje ne smemo izostaviti i činjenicu da je ministarka Mihajlović pre samo godinu dana na konkferenciji za novinare održane u Nišu govila izrčito protiv subvencija prethodnih vlasti, te je za 4 godine, u periodu od 2010. do 2013. godine potrošeno oko 3,1 milion evra.





I iako je sada za te svrhe izdvojeno pet puta više novca, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović pak tvrdi da će ova vest obradovalati sve dobronamerne gradjane Srbije, a ranije je potvrdio da letovi nisu komercijalni, ali veoma značajni za razvoj ovog dela Srbije, turizama, privrede i same građane.


Bojan Avramović : “15 miliona evra za projekat od 3 godine, zasigurno je najveći iznos subvencija koji je dat u širem regionu Zapadnog Balkana i pri samom vrhu u celoj Evropi.”

Prema rečima nekadasnjeg direktora Razvojne agencije u Nišu, Bojana Avramovića “15 miliona evra za projekat od 3 godine, zasigurno je najveći iznos subvencija koji je dat u širem regionu Zapadnog Balkana i pri samom vrhu u celoj Evropi.” - prenosi Al Jazeera Balkans.


Avramovic takodje ističe da se nekomercijalne linije poput one za Fridrihshafenu nalazi samo na 50km od komercijalne linije za Memmingen, te da su linije odabrane zlonamerno, i da ako to nije slučaj, onda je studiju radio neko ko ništa ne zna o ovom poslu.


Stručnjaci upozoravaju, da ovakve subvencije mogu ugusiti linije koje trenutno obavljaju niskotarifne avio kompanije iz Niša i da je pod velikim znakom pitanja ostanak nekih avio kompanija nakon završetka ugovora, te se zbog toga pitamo u čijem je onda interesu otvaranje neprofitabilnih linija iz Niša.


161 views0 comments
bottom of page