top of page

Trikvi i saveti: Ovo nikada ne radite u avionu!

Iako putovanje avionom može biti stresno samo po sebi, zato ga nemojte dodatno komplikovati - pročitajte sledeće savete o tome šta nikada ne treba raditi u avionu


Foto: Ilustracija

Ne hodajte bosi

Bez obzira na to koliko avion kojim letite deluje čisto i novo, pod JE pun raznih bakterija, delova stakala i drugih oštrih ili bodljikavi predmeta. Zato u avionu NIKADA NE HODAJTE BOSI.


Ne stavljajte led u piće

Istraživanje koje je obavljeno 2004. godine je pokazalo da je u samo 15 odsto aviona voda za piće zadovoljila sve zdravstvene standarde. A led se pravi upravo od te vode. Jasno vam je sada zašto nikada ne bi trebalo da tražite od stjuardese da vam ubaci kocku leda u piće?


Nemojte sediti u svom sedištu sve vreme

U avionu ste pod velikim rizikom da razvijete duboku vensku trombozu, vrstu krvnog ugruška koja se obično pojavljuje u nogama. Reč je o takozvanom "sindromu ekonomske klase", koji možete da izbegnete ako ustajete sa svog sedišta svakih 30 do 60 minuta, da se povremeno istežete, radite čučnjeve. Takođe, nemojte putovati u previše uzanoj garderobi koja usporava cirkulaciju. 


Nosite cvikere, ne kontakt sočiva

Ako je to moguće, tokom leta nemojte nositi kontakt sočiva već naočare za vid. Vazduh u kabini je veoma suv i može izazvati iritaciju vaših očiju. Takođe, spavanje sa sočivima u očima može biti posebno iritantno.


Nemojte isključiti ventilaciju čim sednete 

Ako vam smeta vazduh koji osećate iznad svoje glave, ako vam je hladno, pametnije je da se bolje obučete, nego da isključite ventilaciju. Doktori preporučuju da duvanje iznad sedištem treba postaviti na srednji ili visok nivo tokom celog leta, jer su tako manje šanse da pokupimo neke bakterije.


Da li ste znali da u samo 15% aviona voda za piće zadovoljila sve zdravstvene standarde?

Nemojte jesti hranu sa stočića

Mnogima se dešava da hrana padne na stočić, ali je malo onih koji ne znaju da nikako ne bi trebalo da pojedu to što je palo. Nikako! Ta plastika se briše retko, a putnici je koriste za sve i svašta, nekada tu stavljaju i svoje noge, maramice kojima obrišu nos, usta...

Nemojte piti kafu i čaj. Isto kao što ne bi trebalo da dodajete led, tako ne bi trebalo da pijete kafu i čaj, jer se takđe prave od vode za piće u avionu, koja nije baš najzdravija.


Ne putujte u kratkim pantalonama

Putujte u pantalonama koje imaju duge nogavice, jer u suprotnom vaša koža dodiruje sedište. Kao i ostali delovi aviona, sedišta se ne čiste između letova i mogu biti mesta na kojima se kriju mnoge bakterije. 

166 views0 comments
bottom of page