top of page

Trikovi i saveti: Putovanje avionom za osobe sa posebnim potrebama

Putovanja po svojoj prirodi zahevanju puno planiranja i priprema, posebno ako ste osoba sa poteškoćama koja prvi put putuje avionom. Evo malog uputstva za putovanje avionom za osobe sa posebnim potrebama.


Foto: Ilustracija

Avio kompanije predvidjaju posebna pravila za prevoz osoba sa posebnim potrebama.

Putnici koji se tretiraju kao osobe sa posebnim potrebama i za koje važe specijalna pravila putovanja su: nepokretne osobe, slabo pokretne osobe usled neke hronične bolesti ili urođene telesne disfunkcije, slabo pokretne osobe usled akutnih bolesti ili prolaznih fizičkih povreda, slabovide i slepe osobe, hronični bolesnici čija bolest zahteva konstantan nadzor ili negu.


Putnici sa posebnim potrebama koji poseduju validne aviokarte imaju pravo na pomoć na aerodromima i tokom leta.

Aerodromska pratnja

Svi aerodromi imaju posebne službe za pomoć osobama kojima je to neophodno.

Ova pomoć se može dobiti na samom aerodromu na zahtev putnika ili se može zatražiti unapred od aviokompanije prilikom rezervacije. Na velikim aerodromima postoje besplatni telefon na parkingu ili unutar terminala koji se mogu iskoristiti za pozivanje pomoći.


Pomoć na aerodromima je besplatna za sve osobe sa posebnim potrebama.


Zemaljsko osoblje


Pomoć osobama sa posebnim potrebama pružaju specijalno obučeni zaposleni koji se zovu zemaljski stjuarti i stjuardese. Oni poznaju sve posebne procedure za osobe sa posebnim potrebama i poznaju putanje na velikim aerodromima.


Zemaljsko osoblje ima propusnice za kretanje u tranzitnoj zoni, tako da imaju mogućnost da svoje štićenike sprovedu sve do aviona. Aviokompanije u svojim bazama imaju sopstveno zemaljsko osoblje, koje angažuju prema potrebama putnika.


Pomoć tokom leta

Kabinsko osoblje iz bezbednosnih razloga ima zabranu pomaganja osobama koje su slabo pokretne ili nepokretne. Oni takođe ne mogu da daju nikakvu redovnu medicinsku terapije (lekove, injekcije, insulin i sl).


Putnici kojima je potrebna ili neophodna pomoć tokom leta moraju da imaju medicinsku pratnju koja će putovati sa njima. Postoji mogućnost medicinske pratnje samo na aerodromu i tada je neophodno zatražiti unapred propusnice za osobu koja će biti aerodromski pratilac. Ovakva osoba može sve do sedišta u avionu da isprati svog štićenika.


Kolica


U avion ne mogu da uđu standardna invalidska kolica, pošto je razmak između redova nedovoljan da bi ona mogla da prođu. Putnik mora svoja kolica da odloži u prtljažnik ili ako mogu da se sklope onda da ih tako sklopljene unese u kabinu. Unutar aviona putnik može da se kreće aerodromskim kolicima koja su uža i mogu da prođu između redova.

Kolica se moraju najaviti prilikom rezervacije aviokarte, kako bi se aviokompanija pripremila za prijem putnika koji su nepokretni.


Pas vodič za slepe


Pas koji se koristi kao vodič za slepe se unapred najavljuje aviokompaniji još prilikom rezervacije karte. Aviokompanija mora da odobri prevoz osobe kojoj je potrebna pratnja psa, zato što se ne sme desiti da u jednoj putničkoj kabini ima više pasa vodiča. Pas mora imati korpu za njušku i dokumentaciju koja potvrđuje njegovu dresuru.


Medicinska pomagala


Osobe koje su slabo pokretne i koriste štap ili štake mogu ih uneti u putničku kabinu.

Isto tako i osobe kojima je neophodan dodatni kiseonik mogu uneti kiseoničku bocu uredno zapakovanu, ali je mogu zatražiti i od aviokompanije. U tom slučaju ova usluga se dodatno plaća. Rezervene boce se ne mogu unositi u putničku kabinu i moraju biti propisno spakovane i predate za prevoz u prtljažniku.


Letite bez straha, uživajte i obidjite svet bez straha.


85 views0 comments

Comments


bottom of page