top of page

Trikovi i saveti: Kada je najbolje vreme za kupovinu jeftinih avio karata

Avio kompanije stavljaju karte u prodaju šest do jedanaest meseci unapred, medjutim da li je isplativo kupiti karte tako rano?


Jedan od najskupljih faktora kada platnirate putovanje su najčešće cene avio karata. Pritom treba znati da je njihova cena uglavnom uslovljena različitim faktorima – od cene goriva do potražnje putnika za određenim letom. No, cene avionskih karata razlikuju se u zavisnosti od toga u kojem periodu godine ili čak danu u nedelji u kojem kupujete kartu.



Foto: Swiss


Statistike pokazuju da su cene karata najskuplje u junu i decembru zbog godišnjih odmora i božićnih i novogodišnjih praznika, dok je najpovoljniji dan za početak putovanja utorak jer su tada karte jeftinije u odnosu na ostatak nedelje.

Avio kompanije u prodaji stavljaju karte 6 do 11 meseci pre samog leta. U tom periodu uglavnom ćete morati da platite punu cenu karte, što nije i najisplativije rešenje. Znatno jeftinije karte pronaći ćete u periodu od 22 do 121 dana pre samog putovanja navode stručnjaci. Velike je mogućnost da ćete upravo u tom periodu naići najbolju ponudu avio kompanije.


Last minute podrazumeva, u avionskom žargonu, period kraći od tri nedelje pre samog putovanja. Stručnjaci ne preporučuju da čekate manje od 21 dan pre odlaska na putovanja da biste kupili avio kartu jer cene neće biti baš najpovoljne.


Web starnice koje vam preporučujemo za pronalaženje jeftinih letova su: Skycanner, Expedia, Kayak ili Kiwi, koje vam puno mogu pomoći, pogotovo ukoliko nista sigurni gde tačno žeite putovati jer vam neki od njih daju opciju da letite jeftinije do bilo koje destinacije.



I konačno, ne zaboravite da posetite oficijalni web sajt kompanije sa kojom putujete, jer mnogo puta upravo avio kompanije nude specijalne akcije i najpovoljnije cene karata.


Avio kompanije koje trenutno lete iz Niša:


www.wizzair.com

www.ryanair.com

www.swiss.com


Sve o destinacijama iz Niša pročitajte ovde.


253 views0 comments
bottom of page