top of page

Trikovi i saveti: Kada i zašto može nekome biti odbijen ulazak u zemlju

Najgora noćna mora za mnoge putnike podrazumeva zadržavanje na granici i deportovanje u zemlju iz koje dolaze. Vakcinacija protiv kovida-19 , sertifikati i testovi ili druga dokumenta, koja određene zemlje zahtevaju, povećavaju peripetiju


Foto: Ilustracija

Šta se zapravo događa ako nekome bude odbijen ulazak, bilo zbog korona virusa ili iz nekog drugog razloga?


U zavisnosti od toga koji je razlog u pitanju, putnik možda i može da preduzme nešto. Ali ono što je najbitnije i što treba da imaju na umu svi koji putuju, bez obzira na izbor destinacije ili avio kompanije, razlog za odbijanje ulaska u neku zemlju uglavnom je uvek opravdan.


Kada i zašto to ipak može da se desi?


Vrlo retko se događa da nekom putniku ne bude dozvoljeno da pređe granicu samo zato što je avio kompanija bila obavezna da proveri da li putnik ima zahtevanu dokumentaciju i to pre nego što mu dozvoli ukrcavanje. Ali postoje situacije kada je moguće da se čak i tako nešto desi.


Prvo, zaposleni u avio kompaniji su možda i pogrešili. U tom slučaju će putnik vrlo verovatno biti direktno vraćen u avion i najčešće se dešava da troškove putovanja snosi avio kompanija.


Drugo, kako navodi Lonely Planet specijalizovani svetski sajt za putovanja, carinici i granična policija mogu imati problema sa putnikom. Primera radi mogu da pomisle da putnik ima nameru da radi, iako možda nema adekvatnu vizu ili dozvolu za rad. Mogu da pomisle i da putnik nema dovoljno novca da pokrije sve troškove boravka u određenoj zemlji ili da na neki drugi način krši ili planira da krši pravila.


Treće, putnik može da izazove sumnju kod carinika i da bude okarakterisan kao "krijumčar". Posebno bi oni koji putuju, trebalo da budu oprezni ukoliko u prtljagu imaju lekove, čak i ako se oni nalaze u slobodnoj prodaji u njihovoj zemlji ili ako za njih imaju recept. Preporuka je da provere u okviru nadležnih institucija zemlje,u koju putuju, na koje lekove se eventualno zabrana unošenja u tu zemlju odnosi.


Foto: Ilustracija

Kada i zašto može nekome biti odbijen ulazak u zemlju pre poletanja?


Istini za volju, veoma retko se dešava, ali se postoje takva iskustva da kada osoblje avio kompanije prilikom ukrcavanja proverava dokuemnta putnika, dođe do problema koji obično završavaju zabranom ukrcavanja.


Ovih dana, jedan od razloga jeste i neadekvatna dokumentacija kojom putnik dokazuje da poštuje epidemiološke mere donete usled pandemije korona virusa, koje se primarno odnose na putovanja.


Posebno obratite pažnju na to koje su vakcine priznate u zemlji, u koju putujete. Dalje je važno da vodite računa i o tome ako ste možda primili vakcine različitih proizvođača, te da li je proteklo dovoljno vremena od primanja poslednje doze. Može se desiti i da uradite jednu vrstu testa, a da je za određenu zemlju potrebna druga vrsta.


Još neki razlozi...


Iako je sve praćeno onim "možda", nije zgoreg pomenuti i još neke razloge, koji putnike mogu zaista dovesti u vrlo neprijatnu situaciju.


Možda je za neku zemlju obavezna viza ili odobrenje za putovanje, a putnik nije pripremio taj dokument ili ga je pripremio, pa mu je rok istekao. U slučaju da se recimo odobrenje za putovanje pribavlja elektronski, a putnik je to propustio, može se desiti da zaposleni u avio kompaniji pomognu. Ako je to moguće, naravno.


Možda vam je rok važnosti pasoša istekao ili je pred istekom. Imajte na umu da za validnost ličnih dokumenata odgovara svaki putnik, a ne avio kompanija ili turistička agencija. Putnici bi takođe trebalo da znaju i to da određene zemlje iznose zahtev da pasoš važi minimum određeni broj meseci pre povratka sa putovanja.


Opšta je preporuka za sve putnike da blagovremeno sve relevantne i u tom momentu aktuelne informacije koje se tiču putovanja u određenu zemlju, potraže na sajtovima zvaničnih institucija, kako bi sprečili potencijalno, vrlo neprijatne situacije.



Izvor: Telgraf



bottom of page