top of page

Trikovi i saveti: Da li putno osiguranje pokriva korovirus COVID-19?

Dok neki otkazuju putovanja zbog sraha od koronavirusa, drugi sse ipak odlučuju da putuju. Ako i vi putujete, verovatno vas zanima da li putno osiguranje pokriva troškove lečenja koronavirusa. U ovom tekstu pokušaćemo da vam damo odgovore ova pitanja


Foto: Ilustracija/Flynaissus

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je COVID-19, poznatiji kao novi koronavirus, epidemijom februaru ove godine, dok je proglašenje globalne pandemije ovim virusom sve realnija. Ono što brine sve one koje imaju isplanirano putovanje pre samog izbijanja epidemije je da li će putovanja moći da realizuju, da li mogu promeniti datume putovanja ali i da li osiguranje pokriva medicinske troškove koji proizilaze usled komplikacija koronavirusom.

Za sve one koji su putno osigurnja kupili nakon što je COVID-19 proglašen kao epidemija nisu pokriveni za troškove lečenja ili otkazivanje putovanja usled koronavirusa

Da li putno osiguranje pokriva pandemiju?

Mnoga putna osiguranja ali ne i sva pokrivaju pandemije ili epidemije, sve dok ste polisu kupili pre nego što je epidemija ili pandemija zvanično proglašena. Pokrivenost se razlikuje od polise do polise pa bi najbolje bilo da konsultujete svoju osiguravajuću kuću kod koje ste kupili osiguranje o tome šta tačno pokriva polisa osiguranja koju posedujete.


Da li moje osiguranje pokriva medicinske troškove?

Polovina polisa medjunarodnog putnog osiguranja pokrivaju troškove lečenja u pandemiji, ali najverovatnije je da ćete morati da sami pokrijete troškove otkazivanja, ukoliko na primer vlada zemlje izda upozorenje o putovanju, kao što je to trenutno slučaj sa Kinom, Iranom i Italijom usred epidemije COVID-19.


Troškovi otkazivanja putovanja


Prema našem istraživanju, manje od polovine osiguravajućih kuća pokriva otkazivanje putovanja kao posledica pandemije ili epidemije, zato proverite da vaše osguranje uključuje otkazivanje putovanja u svojoj polisi.


Pandemija ili epidemija?


Epidemija je epidemska bolesti koja se dogadja na širokom geografskom položaju i pogadja veliki broj ljudi. Pandemija je epidemija koja se proširila na čitavu zemlju ili na kontinente. Putnička osiguravajuća lica obično isključuju ili pokrivaju pandemiju i epidemiju. Ako čitate uslove i odredbe, potrazite ove reči u svom osigruanju kako biste proverili da li ste pokriveni.


Da li mogu kupiti putno osiguranje koje pokriva koronavirus COVID-19?


Ako niste kupili polisu osiguranja do 31. januara 2020. godine, teško da ćete dobiti putno osiguranje koje pokriva štetu nastalu usled koronavirusa.


Karantin usled koronavirusa


Mnoge zemalje sprovode zdravstvene preglede na samim aerodromima uključujući našu zemlju. Na primer, ukoliko se na pregledu ustanovi da potencijalno imate koronavirus, možete biti izolovani u karantin ili dalje lečenje. Tačni troškovi hospitalizacije ili karantina ovom trenutku su nepoznati, ali ako vam se to dogodi, verovatno ćete morati parcijalno ili u celosti da pokrijete ove troškovime.187 views0 comments

Comments


bottom of page