top of page

Sve o low cost kompanijama i činjenice koje možda niste znali

Putovanja avionom nikada nisu bila intenzivnija nego danas. Avio kompanije ulažu velika sredstva kako bi unapredili svoje usluge, pa su tako i najudaljeniji delovi sveta sada putnicima dostupniji nego ikad pre.

Kako “legacy” avio kompanije imaju najčešće visoku cenu avio karata, na tržištu su do izražaja došle takozvane “low cost” kompanije koje nude letove po veoma pristupačnim cenama, a koje su u poslednjim godinama na niškom aerodromu napravile pravi “bum”.


Baš kao i svi, ove avio kompanije imaju svoje prednosti i mane, ali zbog svoje ogromne popularnosti predstavljamo vam najpoznatije kompanije i neke činjenice o istim koje sigurno niste znali.Najpoznatije low cost avio kompanije u Evropi


#1 Ryanair - irska niskotarifna avio kompanija

Ryanair je jedan od najpoznatijih i ujedno jedna od najkonkurentnijih niskotarifnih prevoznika u svetu, koja nudi letove i iz Niša. Cilj osnivanja ove low cost avio kompanije je bilo plasiranje ubedljivo najpovoljnijih avio karata u odnosu na ponudu konkurencije, zahvaljujući čemu se Ryanair odmah izdvojio i zauzeo zavidno mesto kada je u pitanju lista najboljih niskobudžetnih avio-kompanija u svetu. Ovaj irski avio brend je poznat po specifičnom logotipu koji prikazuje zlatnu harfu na krilu, koja je postala glavni simbol za jeftine letove.


#2 Easy Jet - low cost letovi u britanskom stilu

Jedna od najpoznatijih niskotarifnih kompanija u svetu vodi svoje poreklo iz Velike Britanije. Easy Jet je osnovan 1995. godine sa prvobitnim ciljem da poveže najfrekventnije relacije na britanskim ostrvima, a dvadeset tri godine kasnije predstavlja najvećeg britanskog avio prevoznika koji saobraća na relacijama širom Evrope.

Iako održava niskobudžetnu cenovnu politiku, Easy Jet se razlikuje od drugih, klasičnih low cost avio-kompanija po tome što koristi glavne aerodrome u blizini velikih gradova, dok se većina drugih sličnih prevoznika koristi manjim i udaljenijim aerodromima u odnosu na krajnju destinaciju. Osim toga, Easy Jet ima u ponudi posebne pogodnosti za poslovne putnike, što nije slučaj kada su u pitanju druge low cost avio kompanije. Letelice ovog brtanskog prevoznika su prepoznatljive po upadljivoj narandžastoj boji koja je zaštitni znak Easy Jet-a.

Nažalost za sada Easy Jet nismo imalo prilike da vidimo na niškom aerodromu.


#3 Wizz Air - najveća low cost kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi

Wizz Air je mađarska niskotarifna kompanija sa glavnim bazama u Mađarskoj i Poljskoj. Letove sa ovom kompanijom je u Srbiji moguće rezervisati iz Niša ili iz Beograda, a ako se nađete u regionu let možete rezervisati i iz Tuzle ili Skoplja.

Slogan kompanije glasi “We can all fly now” (Sada svi možemo da letimo), čime nastoji da predstavi i pruži izuzetno povoljne mogućnosti za avio putovanja koja su sada pristupačna svima. Wizz Air opravdano nosi titulu najbolje kompanije u regionu, s obzirom na to da leti ka više od 140 odredišta u oko 45 zemalja širom sveta.


#4 Norwegian Air - najpopularniji low cost prevoznik na skandinavskom nebu

Norwegian Air Shuttle, poznatiji kao Norwegian, drugi je po veličini low cost avio prevoznik u Skandinaviji, i treću u Evropi. Visoko je pozicionian na najnovijoj listi najboljih niskotarifnih avio kompanija u svetu koje Skytrax objavljuje svake godine.

Tajna uspešnog poslovanja Norwegian-a je u konstantnoj modernizaciji letelica, što omogućava viši nivo komfora i udobnosti u avionima, uz manje troškove njihovog održavanja. Sve ovo je omogućilo niske cene avio karata koje su glavni faktor popularnosti kada su low cost avio kompanije u pitanju. Sedište kompanije je u Oslu, a pored njega, jednu od glavnih baza Norwegian-a predstavlja i najveći francuski aerodrom Šarl de Gol.

Kao i Easy Jet, Norwegian za sada nema u ponudi letove iz Niša.


#5 Eurowings- nemačka low cost avio kompanija

Eurowinga je nemačka niskotarifna kompanija sa sedištem u Dizeldorfu. Ova avio kompanija pripada Nemačkoj Lufthasni, a kompanija leti na 130 destinacija u Evropu, Aziji, Africi i Americi. Iako je ranije bilo indicija da će ova kompanija leteti iz Niša to se do danas nije realizovalo. Eurowinga u svojoj floti ima 104 aviona, uglavnom evropskog proizvođača Airbus.


Kako funkcionišu low cost kompanije


Niskotarifne avio kompanije se često karakterišu kao jeftine avio kompanije, i to uglavnom sve što se zna o njima. Međutim, kako zaista one funkcionišu?


Efikasnost radne snage

Niskotarifne avio kompanije uglavnom koriste samo jedan model aviona, što olakšava obuku osoblja i održavanje samo aviona. Na taj način se štede i vreme i novac koji bi se inače morali izdvojiti za kompleksniju obuku i dodatnu radni snagu koja održava letilice. Kabinsko osoblje često samo održava čistoću u kabini aviona, što avio kompaniji stvara dodatne prihode.


Male pauze između letova

Kada avion nije na nebu, kompanija gubi novac, stoga se avioni maksmalno iskorišćavaju, a vreme “rotacije” najčešće ne prelazi 30 minuta.


Last minute ponude ovde imaju drugačije značenje

Za razliku od de turističkih aranžmana, avio karte koje se kupuju u poslednjem trenutku su uglavnom nekoliko puta skuplje u odnosu na one koje rezervišete ranije.


Da li je isplativ ovaj način poslovanja?


Iako posluju sa veoma štedljivom strategijom u cilju što manje potrošnje, postavlja se pitanje na koji način im se isplati poslovanje sa ekstremno niskim cenama avio karata.


Odgovor na ovo pitanje nije samo u ceni samih avio karata, već i u dodatnim uslugama koje se kod ovih avio kompanija dodatno naplaćuju. Tako niskotarifne kompanije ne služe besplatne obroke, pića, ne daju vam mogućnost besplatnog prljaga, pa čak ni slobodnog izbora sedišta. Dakle sve se plaća.


To je glavna razlikama između tradicionalinih i niskobudžetnih avio kompanija, što “low cost” kompanijama omogućava dodatne prihode.

Jedna od stavri koju takodje treba uzeti u obzir je da većina niskotarifnih avio kompanija ne lete sa glavnih aerodroma u blizini velikih gradova, već koriste manje i udaljene aerodromime, pa samim tim plaćaju i manje takse za svoje usluge.
Na slici: Aerodrom Pariz-Beauvais udaljen je čak 100km, odnosno 1 sat i 30 minuta vožnje od ParizaOsim toga, da biste mogli da rezervišete letove po vrlo niskim cenama od nekoliko evra, potrebna je članarina koja će vam omogućiti pristup ovakvim ponudama.

Dakle, iznos članarine je još jedan način na koji kompanije zarađuju novac.

Putovanje sa low cost avio kompanijama ima mnogo prednosti koje će sačuvati značajan iznos novca u vašem džepu.


Ipak, od ovih prevoznika ne bi trebalo da očekujete luksuz i usluge koje pružaju takozvane regularne kompanije koje u okviru putničke kabine imaju različite klase. Ukoliko vam nije naročito bitan potpuni komfor tokom kraćeg putovanja, low cost letovi će biti odličan izbor za vašu narednu destinaciju.


Kupovina avio karata iz i do Niša:

www.ryanair.com

www.wizzair.com

270 views0 comments

Comments


bottom of page