top of page

Stvari koje na aerodromima treba izbegavati

Počelo je vreme kratikih prolećnih odmora, polako se prave planovi i za letnje odmore. Ukoliko se odlučite za putovanje avionom na nekima od njih, ovo su stvari na kojima nikako ne biste trebali da se 'upecate' a nalaze se na samom aerodromu.Upoznati ste sa pravilom da vam se prilikom proslaska sigurnosne kontrole na aerodromima, oduzimaju flašice sa vodom. Ukoliko ste žedni, savetujemo Vam da vodu kupiite u avionu, jer ponekad zna biti čak i dva puta jeftrinija nego na samom aerdoromu. Ukoliko je Vaš let dolazni, sačekajte da predjete pasošku kontrolu, te vodu kupite van aerodroma na obližnjoj bezinskoj pumpi ili još bolje u prodavnici.


Suveniri su jedni od rekvizita na kojima se na aerodromima najviše zaradjuje, pa budite oprezni. Savetujemo Vam da suvenire kupite pre odlaska na let, nikako na aerodromima gde oni pored toga što nisu autenični mogu koštati nekoliko puta skuplje nego u prodavnicama van njega.


Osim prethodno nabrojanih stvari, predlažemo Vam da na aerodromima nikad ne menjati novac. Najbolje je da novac zamenite na bankomatima sa oznakom ATM ili kod ovlašćenih menjačnica, a prethodno obavezno savetujemo da konsultujte kurs valute kako bi ste izbegli neprijatnosti.


Imajući u vidu da ponekad let zna da kasni i po neoliko sati, u tim situacijima uvek dobro dođe imati kod sebe popularne jastučiće za putovanje. Ovaj proizovod može se vrlo često videti na aerodromima, ali vam predlažemo da ga kupite pre leta i to putem interneta gde se može pronaći po znatno najeftinijoj ceni.


Na aerodromima se nalaze i restorani brze hrane u koje vam predlažemo da ne zalazite. Cene su dosta skuplje nego na običnim mestima, a hrana često zna da bude znatno lošijeg kvaliteta. Zato je najbolje kupiti sendviče pre nego što stignete na aerodrom, pecivo u nekoj gradskoj pekari ili jednostavno svoj obrok ponesite od kuće.


Ne postoji aerodrom koji ne nudi besplatan internet, pa vam i u ovom slučaju savetujemo da budete obazrivi i ne unosite brojeve kreditnih kartica ili lične podatake kako bi ste se konektovali na internet. U ovom slučaju povežite se na otvorene besplatne mreže na aeodromu ili koristite svoj mobilni internet ako niste u van zemlje.


Za kraj obratite pažnju na takozvane duty free šopove, koji neretko znaju biti mnogo skuplji od normalnih prodavnica, a na mnogim aerodromima kroz njih morate proći kako bi ste došli do ulaza u avion. Oni su napravljeni da vam privuku pažnju i dobro osuše novčanik, a neretko se desi da neki putnici očarani njihovom ponudom propuste let.Mnogi aerodromi sve češće liče na prave šoping centre

Prodavnice gardeobe su prave 'zlatne koke' za prodavce na aerodromima, jer mnogi od nas šoping smatraju pravom relaksacijom kako bi se oslobodili anksioznosti i napetosti pre leta. Poneki aerdoromi zaista liče na prave pravcate šoping molove, pa im je teško odoleti. Medjitim, imajte na umu da je iznajmljivanje lokala na aerodromima preskupo, te da proizvodi znaju biti znatno skuplji nego u običnim radnjama.Za kraj, svakako treba napomenuti da vožnja taksijem od aerdroma do grada može koštati i nekoliko puta više nego sama avionska karta koju ste nabavili kod niskotarfinih avio kompanija. Ukoliko morate uzeti taksi, gledajte da to bude taksi sa legalnom licencom za rad kako bi ste izbegli neprijatnosti i takozvane 'divlje' taksije čija ste vi zapravo najveća meta. Ukoliko putujete bez žurbe savetujemo vam da do konačnog odredišta dodjete javnim prevozom, autobusom ili vozom.


Srećan put!364 views1 comment

1 komentář


Zoran Jovanovic
Zoran Jovanovic
27. 4. 2019

Nije tacno da na svim aerodromima postoji besplatan WiFi.

Prosle nedelje sam isao za Bergamo i tamo ne postoji besplatan WiFi a koliko se sećam ne postoji ni u Bratislavi.

To se mi líbí
bottom of page