top of page

Srbija ugovara nabavku 12 francuskih borbenih aviona 'Rafale'

Ugovor o kupovini novog višenamenskog dvomotornog mlaznog lovca četvrte generacije za potrebe srpskog ratnog vazduhoplovstva će biti potpisan u naredna dva meseca



Foto: Tim Felce/Creative Commons

Prema navodima medija, Srbija je postigla značajne dogovore u vezi sa nabavkom 12 borbenih aviona Rafale. Zvanični ugovori očekuju se da budu potpisani u naredna dva meseca, a avioni će prema nekim procenama koštati oko tri milijarde evra. Ovaj potez označava značajan korak u modernizaciji srpske avijacije koja je do sada koristila avione MIG od 1987. godine. Srpsko ratno vaduhoplostvo trenutno raspolaže eskadrilom od 14 aviona tipa MIG29 - višenamenskih borbenih aviona, od kojih 11 su jednosedi, a tri su dvosedi, koje je 2019. dobila od Rusije i Belorusije.




Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Srbija ima veoma dobru saradnju u oblasti odbrane i sa Francuskom, što je potvrđeno nedavnom kupovinom helikoptera od strane francuske kompanije Airbus, kao i nabavkom španskih transportnih aviona C-295 i protivvazdušnih sistema Mistral.


"Rafale" - francuski borbeni avion četvrte generacije


Rafal je francuski višenamenski dvomotorni mlazni lovac četvrte generacije, koji se smatra ključnim sredstvom francuskog ratnog vazduhoplovstva i francuske ratne mornarice, kao i za tradicionalne korisnike borbenih aviona širom sveta. Kreiran za izvršavanje operacija kako na kopnu tako i na moru, "Rafale" nosi ime po Marselu Daso, francuskom generalu, čije je liderstvo bilo ključno u modernizaciji francuskih vazduhoplovnih snaga.


Ovaj avion je sposoban da dostigne impresivnu maksimalnu brzinu, koja odgovara Mahovom broju od 1,8, dok sa šest projektila postiže nadzvučnu brzinu ekvivalentnu Mahovom broju od 1,4. Ono što ga izdvaja je njegova neobično visoka nosivost od 9,5 tona, što ga čini jedinstvenim u svojoj klasi. Ova karakteristika omogućava "Rafalu" da izvršava misije sa teretom koji je 1,5 puta veći od njegove sopstvene težine, što ga čini izuzetno sposobnim i svestranim borbenim avionom.


"Rafale" je sposoban da izvršava više zadataka istovremeno, što ga čini izuzetno višenamenskim. Opremljen je naprednim sistemima kao što su glasovne komande, radar RBE2 AA sa aktivnim elektronskim skeniranjem, i prednji optoelektronski infracrveni senzor za pretraživanje i praćenje ciljeva, koji su razvijeni i proizvedeni domaćim tehnološkim dostignućima.


Podsećamo, nedavno je i Hrvatska kupila 12 polovnih višenamenskih borbenih aviona Rafale, od kojih je šest već isporučeno, dok će preostalih šest biti isporučeno početkom naredne godine.

bottom of page