top of page

Srbija spala na 38.mestu na listi najmoćnijih pasoša u 2023. godini

Kompanija Henley and Partners koja od 2006. godine rangira pasoše 199 zemalja sveta, ibacila je novu listu najomoćnijih pasoša na svetu, ove godine Srbija je zabelezila pad od dve pozicije

Foto: Fly Naissus

Novo istraživanje kompanije "Henley & Partners" koja meri jačinu pasoša prema tome u koliko zemalja njihovi vlasnici mogu da putuju bez vize iznela je nove rezultate za 2023. godinu.


Kao i prethodnih godina, na vrhu liste nalazi se Japan, na drugom Singapur i Južna Koreja, čiji građani bez vize mogu ući u 196 zemalja. Treće mesto dele Nemačka i Španija, čiji građani bez vize mogu da uđu u 190 zemalja, a četvrto Finska, Italija i Luksemburg.Vizni režim za nosioce srpskog pasoša I Izvor: Wikipedia

Srbija se ove godine nalazi na 38. mestu, dva pozicije niže nego prethodne godina kada se nalazila na 36.mestu što nam omogućava da bez vize putujemo u 136 zemlje sveta. Manji pad beleže i druge zemlje iz našeg komšiluka. Slovenija je ispala iz top 10 i sad je na 11. mestu, Hrvatska je na 18. mestu, a Crna Gora na 49. mestu. Severna Makedonija se našla 44. na listi, a Bosna i Hercergovina i Albanija na 51. mestu.


Na samom dnu i dalje se nalazi Afganistan, čiji državljani mogu putovati u samo 26 zemalja sveta bez prethodnog izdavanja vize. Pored Afganistana, na dnu se nalaze i Sirija, Pakistan, Somalija, Jemen i Severna Koreja ali i samoproklamovana takozvana Republika Kosovo*.

_________________________


Savetujemo vam da pre svakog polaska na put, obavezno proverite sve uslove ulaska u zemlju u kojoj ste se uputili preko zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ovde.


*Prema rezoluciji SB UN 1244 (1999) Kosovo i Methohija nalazi se u sastvanom delu Republike Srbije.Comments


bottom of page