top of page

Srbija od danas vlasnik 100% nacionalne avio kompanije Air Serbia

Ministar finansija rekao je da će država Srbija danas završiti svu neophodnu papirologiju i preuzeti preostali udeo od kompanije Etihad Airways, ali ne i po kojoj ceni


Foto: Air Serbia

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je danas da će Srbija preuzeti preostali udeo od kompanije Etihad Airways u nacionalnoj aviokompaniji Air Serbia, ne precizirajući koliko je država platila kompaniji Etihad za preostalih 16,42% akcija.


Podsetimo, nacionalna avio kompanija Air Serbia predata je 2013. godine kompaniji iz UAE u kojoj kompanija UAE, Etihad imala 49 odsto udela, dok je prestalih 51 ostao u vlasništvu države. Prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Air Serbia naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016, medjutim njeno finansiranje je kroz razone subvencije i pomoći nastavilo se do dan danas.


Skupština akcionara je 2020. godine, na zahtev kompanije i uz podršku Vlade, povećala vlasnički udeo države za 31 odsto. No, kompaniju koju smo praodali za 40 miliona 2013. godine, 2020. godine platili smo 100 miliona i to samo 31% akcija.


Etihad je 2013. godine Srbiji dao kredit od 40 miliona dolara i preuzeo 49 odsto akcija, da bi ona, potom, 2020. godine otkupila 31 odsto po više nego duploj ceni - izjavio je svojevremeno glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka od pre par godina, to samo pokazuje koliko je bio u pravu Fiskalni savet kada je upozoravao na probleme koji mogu nastati sa kompanijom Air Serbia. On je tada takođe naveo da ne postoji računica po kojoj se za odličan posao smatra kada prodate polovinu nečega za 40 miliona, a onda kupite trećinu istog za 100 miliona, pri tome tvrdeći da je to jako dobar posao.


Konačna cena transakcije i dalje nepoznata


Iako trenutno većina medija prenosi izjave ministra finansija Malog o uspehu preuzimanja Air Serbije od strane države i hvali se uspešnošću kompanije u proteklih nekoliko godina, niko ne pominje koliko je miliona evra potrošeno za preostalih 16,42% akcija koje je držao Etihad, a koje je država morala da isplati, kao ni činjenicu da Air Serbia nekoliko godina kasnije u svom vlasništvu nema ni jedan jedini avion.

On je takodje istakao da je Air Serbia najveća aviokompanija u regionu, te kako su od kompanije pred bankrotom, napravili lidera koji sada leti na četiri kontinenta, u veliki broj zemalja, i da je ona postala primer na koji način jedna kompanija možete da doprinesete ekonomskom razvoju zemlje.


Dodao je da će država posvetiti punu pažnju daljem razvoju Air Serbije i naveo da sledi nabavka velikih aviona, otvaranje novih destinacija, a ujedno se zahvalio ljudima iz Etihad Airways-a, koji su od 2013, bili partneri i suvlasnici Air Serbije, te da je prekid saradnje usledeo zbog njihovih poslovnih odluka, rekao je Mali.Comments


bottom of page