top of page

San Marino - mala zemlja velikog srca

San Marino je država u potpunosti okružena Italijom. Ova mala zemlja nudi spektakularne poglede, smeštena u planinama u blizini Jadranskog mora. Istoimeni glavni grad je lavirint brdovitih, ispresecanih srednjevekovnih ulica punih kafića i malim radnjamaPanorama San Marina

Malena Republika San Marino, veličine samo 61 kvadratnih kilometara treća je najmanja država u Evropi, odmah nakon Vatikana i Monaka. Zemlja je u potpunosti okružena Italijom, pa mnogi misle da je deo ove zemlje. San Marino je ujedno i najstarija republika na svetu, koju je 301. godine osnovao klesar po imenu Marinus.


Iznad središta najviše tačke brdovitog područja, Monte Titano, nalazi se i njen glavni grad - San Marino.

Ovaj drevni grad je mesto Svetske baštine Uneska. San Marino nije deo Evropske unije iako koristi evro kao zvanični valutu. Ukoliko želite da posetite ovu malu lepu zemlju iz Niša je to najbliže učiniti letom za Bolonju, koja se nalazi na oko 135km od ove mikro-države.

Ovo su neke od stvari koje vam preporučujemo da posetiti, a gotovo smo sigurni smo da će vas ostaviti bez daha.Šta nikako ne propustiti?

Rocca Guaita


Rocca Guaita (ili Prvi toranj) je najpoznatija od tri impresivne tvrdjave San Marina koje se nalaze na vrhovima planine Titano. Izgrađena je u 10. veku direktno na steni bez temelja, i izgleda kao da dolazi pravo iz priče o srednjovekovnim vitezovima i zmajevima. Zbog svog nesigurnog položaja, tokom vekova rekonstruisan je više puta. Istorijski to je mesto gde je stanovništvo San Marina nalazilo utočište protiv opsada - delovi kule su se ranije koristili kao zatvor i to sve do 1970. godine.


Castello Cesta


Castello Cesta poznatiji i kao drugi dvorac, sagradjen je krajem 11. veka i bio je dom divizije Fortifikacione garde, kao i niza zatvorskih ćelija. Međutim, veliki deo građevine koju danas vidite predstavlja rekonstrukciju iz 1930-ih. Sada se tu nalazi gradski muzej arhajskog oružja, velika zbirka drevnog i srednjovekovnog oružja i borbene uniforme. Ovaj toranj je pravi raj za one koje jošuvek očaravaju vitezovi i vojnici.

Montale (treći toranj)


Montale je najmanja od tri kule i potiče s kraja 13. veka. Uprkos svojoj veličini, očigledno u odbrambene svrhe, imao je vrlo stratešku svrhu, a to je ujedno i najbolje izletište. Zapetljan je u kamenim zidovima i ima zatvorsku ćeliju koja je duboka osam metara. Ulaz je besplatan.


Državni muzej San Marina


Republika San Marino jedna je od najstarijih i najmanjih nacija na svetu. Ova zemlja ispod radara živi je spomenik evropske istorije. Dok arheološki nalazi sugeriraju naseljavanje još od 5. veka pre nove ere, San Marino je zvanično konsolidovan kao politički entitet u kasnim 1200-im tokom doba komune. Državni muzej (Museo di Stato) je najbolje mesto da saznate sve o ovoj fascinantnoj zemlji. U njemu se nalaze arheološki ostaci od neolitika do srednjeg veka, novčići i drevni etruščanski i rimski artefakti, kao i slike i skulpture iz 17. veka sličnih Guercinu. Cena ulaznice je 3 € i zaista je vredan posete.


Piazza della Libertà


Piazza della Liberta nekada je bila epicentar političkog života u San Marinu. Ovde ćete naći Palazzo Pubblico, gradsku kuću i zvaničnu zgradu vlade, čija je fasada ukrašena grbom republike i četiri njenih opština. Preko kamenih zidova trga pogled na okolni pejzaž ostaviće vas bez daha.


Kupovina bez poreza


Kao i mnoge druge mikro-države, i San Marino ima veoma nisku poresku politiku, tako da ovde možete uživati u šopingu po jako povoljnim cenama. Lokalno proizvedena ručno oslikana keramika, rafinirana čipka i vez su impresivni. Za kolekcionare retkih maraka i kovanica, San Marino je posebno privlačan.

Bazilika San Marino


Basilika San Marino je glavna crkva grada San Marina. Nalazi se na Piazza Domus Plebis na severoistočnom obodu grada, pored crkve Svetog Petra. Posvećena je Svetom Marinusu, osnivaču i zaštitniku republike. Sadašnja crkva sagrađena je 1836. godine umesto ranije, koja je datirala iz 7. veka. Izgrađena je u neoklasičnom stilu, sa tremom od osam korintskih stubova. U balzilci se nalaze i mošti svetog Marina.


Žičara


Žičara San Marino povezuje zamak Borgo Maggiore na dnu planine Titano sa istorijskim centrom grada San Marina. Vožnja traje oko dva minuta, a pogled na grad sa žičare je zaista impresivan. Pojedinačna karta iznosi 2,80 evra u jednom pravcu, dok povratna iznosi 4,50 evra.Muzej srednjovekovne kriminologije i mučenja


Muzej torture kako ga lokalci nazivaju nije za one sa slabim srcem. Ovaj muzej prikazuje drevne instrumente mučenja i torture. Izložbu izmedju ostalog podrazumeva postave instrumenata za mučenja od 16. do 19. veka uz objašnjenje kako se svaki od njih koristi. Poseta Muzeju mučenja predstavlja tek početak avanture.A gde je pečat?


Za kraj nikako ne propustite da u turističkoj organizaciji San Marina ispečatirate svoj pasoš za uspomenu. Markica i pečat koštaju 5 evra, i jedan su od neizostavnog suvenira za sve koje posete ovu malu zemlju.


Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Bolonje, dva puta nedeljno

ponedeljkom i četvrtkom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije San Marina


150 views0 comments

Comments


bottom of page