top of page

Salcburg - grad klasične muzike i vrata Alpa

Updated: Aug 15, 2019

Smešten na severnoj granici Alpa, simpatični gradić Salcburg nudi zanimljive sadržaje u svako doba godine: od božićnih sajmova u decembru, do šarenih Mirabel vrtova u proleću. Grad u kojem je rođen Mozart i u kojem je sniman kultni film „Moje pesme, moji snovi“ prožet je muzikom i kulturom.





Salcburg je četvrti grad po veličini u Austriji, odmah nakon Beča, Graza i Linza, sa oko 150.000 stanovnika. Poznat je kao središte barokne arhitekture, ali i kao mesto u kojem je rođen Volfgang Amadeus Mocart. Zbog njegove očuvanosti, UNESCO je 1996. godine salzburški stari grad uvrstio na listu zaštićene svetske baštine.

Salcburg je još poznat i po blizini Alpa, čuvenih alpskih zimskih centara, pa ga zbog toga nazivaju i

“ Vrata Alpa”.


Zeleni brežuljci, veličanstveni tornjevi i romantični vrtovi, sve to dovoljno je da se zaljubite u Salcburg na prvi pogled.

Salcburg se nalazi na oko150 km istočno od Minhena u Nemačkoj i 300 km zapadno od Beča. Grad se proteže duž obale reke Salzach, 25 km od severnog podnožja Alpa. Planinski karakter južnog dela salcburške regije u kontrastu je sa blagim talasima njegovog severnog dela. Najbliži alpski vrh je Untersberg (1853 m), koji je samo nekoliko kilometara jugozapadno od grada. Centar grada je okružen sa dva kamena uzvišenja, Monchsberg i Kapuzinerberg, čije šume čine zelena pluća grada.


Šta nikako ne propustiti?




Tvrđava Hohensalzburg


Ovu tvrdjavu koja se nalazi iznad grada, izgradili su u 11. veku salzburški nadbiskupi, koji su ovde vladali vekovima. Zbog širine od 150 metara i dužine od 250 metara, smatra se jednim od najvećih srednjevekovnih dvoraca u Europi. Do nje se može doći lako žičarom, a u povratku preporučujemo ugodnu šetnju nizbrdo. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje (8 eura bez žičare, a 11.30 eura sa žičarom). Unutar zidina pronaći ćete zanimljiva dvorišta, kule i prelepe enterijere. Tu je i muzej u kojem je dokumentovana istorija tvrđave i svakodnevni život koji se u njoj vodio. S najvišeg tornja pruža predivan pogled na grad i njegovu okolinu.





Mocartova rodna kuća


V. A. Mozart je najslavniji salzburžanin. Mocartova rodna kuća koja se nalazi u ulici Getreidegasse otvorena je za javnost, pa možete posetiti 3. sprat na kojem se nalazi stan u kojem je živela Mozartova porodica u razdoblju od 1747. do 1773. godine. Danas je cela zgrada pretvorena u muzej u kojem, između ostalog možete videti sobu u kojoj je Mocart rođen, kao i porodične portrete, Mocartovu violinu i čembalo. I dok većina soba izgleda poput muzeja, jedna prostorija se ipak izdvaja od ostalih, a to je kuhinja koja deluje kao da je zaista iz njegovog vremena. Ulaznica za muzej košta 11€, a otvoren je svakog dana od 9:00 do 17:30 h. Ako volite Mocartovu muziku,obavezno posetite Salcburg za vreme Mocartove nedelje, koji se održava u zadnjoj nedelji januara, kada ceo grad slavi Mocartov rođendan. Tokom godine možete posetiti i jedan od večernjih koncerata 'pod svećama', koji se redovno održavaju u tvrđavi Hohensalzburg ili u Baroknoj dvorani restorana Stiftskeller St. Peter.





Dvorac Mirabel i vrtovi


Dvorcac Mirabell, je izgradio 1606. godine, nadbiskup Volf Dietrich von Raitenau za svoju voljenu Salome Alt koja mu je rodila petnaestoro dece. Današnji izgled vrtovi su dobili 1690 godine, a za javnost ih je, 1854. godine otvorio car Franjo Josip. U vrtu se nalaze ornamentalne cvetne skulpture, fontane i klasične skulpture, ali i igralište za decu, otvorene travnate površine za odmor, kao i vrt narandži koji je otvoren tokom cele godine. Ako volite film „Moje pesme, moji snovi“, sigurno se sećate Julie Andreus i Von Trapove dece kako igraju i trče kroz aleju podrezanog drveća te pevaju „Do-re-mi“ na kamenim stepenicama pored skulpture jednoroga. U dvorcu Mirabel danas se nalaze kancelarije salzburškog gradonačelnika, ali i Mramorna dvorana, u kojoj su se svojevremeno održavali raskošni balovi na kojima su nastupali Mocart i njegova sestra, danas se koristi za venčanja i koncerte.




Salcburška katedrala

Prva crkva na mestu današnje katedrale spominje se još u 8. veku. S vremenom se nadograđivala, ali se krajem 16. veka bila znatno oštećena, te je naredjeno njeno rušenje i gradnja potpuno nove katedrale. Na samom početku ideja je bila da to bude crkva koja moze primiti 16.000 ljudi, više nego što je grad tada imao stanovnika. Ipak, odustalo se od te namere i izgrađena je katedrala u današnjem obliku sa 71 metrom visokom kupolama. U isto vreme izgrađena je i nadbiskupska palata, Altes Residenz.

Crkveni zvonici imaju drugo po veličini zvono u Austriji, Salvatorglocke, teško nešto više od 14 tona. Inače, trg ispred Katedrale najbolja je polazna tačka za obilazak grada, a u vreme božićnih praznika je mesto popularnoj božićnog sajma, jednog od najlepših u srednjoj Europi.





Getreidegasse


Getreidegasse je jedna od najpoznatijih ulica u Starom gradu, a takva je još od rimskog perioda kad se Salcburg zvao Iuvavum. Gradski pravilnik nalaže kako tačno moraju izgledati reklame, tako da iznad prodavaonica postoje isključivo metalni znakovi i oblici.

Od kaldrme do prodavnica, butike, galerija i knjižare, sve to čini ovu ulicu zaista jedinstvenom. Ako malo bolje pogledate, možete primetiti da na nekima zgradama piše godina kada su izgrađene.

Osim brojnih prodavnica, na broju 9 se nalazi i Mocartova rodna kuća, u kojoj se Wunderkind rodio 1756. godine.




Hangar 7


U modernom hangaru na rubu aerodroma u Salcburgu nalazi se Hangar 7, originalni stakleni prostor ispunjen jedinstevenim avionima. Koncept je osmislio vlasnik Red Bulla, Dietrich Mateschitz, kome je bio potreban prostor u kojem će držati svoju kolekciju. Prostor se s vremenom razvio u umetničko-izložbeni prostor i gastronomsko središte. Izloženi avioni redovno lete na Red Bullovim aeromitinzima, a jedan deo prostora posvećen je izložbama umetničkih fotografija. Svi koji vole avijaciju uživaće u zanimljivim primercima poput aviona Douglas DC-6B koji je nekada pripadao bivsem jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu te minijaturna mikro letelica BD-SJ u kojoj se vozio Džejms Bond. Ovde možete neformalno večerati u Mayday baru, popiti čašu šampanjca u ThreeSixty baru koji se nalazi iznad hangara ili večerati u restoranu Ikarus, koji svakog meseca ugošćuje različite svetkse majstore gastronomije.





Muzej savremene umetnosti

Ako volite savremenu umetnost, svakako posetite Museum der Moderne Mönchsberg, ne samo zbog izvrsnih zbirki moderne umetnosti i vajarstva, već i zbog izvanredne pozicije na vrhu strme litice na planini Mönchsberg. Sa ulaza koji se nalazi na nivou ulice, lift vas vozi 600 metara u visinu do predvorja i prodavnice , a zatim još jedan sprat više do glavnih izložbenih prostora. Na trećem spratu nalazi se drvena terasa ispunjena skulpturama, a s nje se pruža izvanredan pogled na grad, sve do tvrđave Hohensalzburg. Restoran koji se nalazi na istom spratu preko dana radi kao muzejski kafić, a preko noći postaje prestižni restoran i bar.





Lokacije iz filma "Moje pesme, moji snovi"


Čuveni film „Moje pesme, moji snovi“ snimljen je u Salcburgu, a 2015. godine, obeleženo je pedesetogodišnjica od snimanja ovog kultnog filma. U gradu postoje različite turističke ture koje vas vode na različite lokacije na kojima je film sniman. Dom Von Trapovih bila je palata Leopoldskron, a snimalo se i u palati Helbrun, kao i u vrtovima dvorca Mirabel. Ako putujete u Salcburg, svakako pre polaska pogledajte film kako bi prepoznali scene tokom šetnje gradom.





Fontane Dvorca Helbruna


U predgrađu Salcburga nalazi se dvorac Schloss Hellbrunn, izgrađen u 17. veku kao letnja rezidencija salcburških nadbiskupa. Ova divna kuća okružena je parkom i vrtovima, no fontane su ono po čemu je Helbrnn najpoznatiji. Nadbiskup Markus Sittikus, koji je izgradio dvorac, doveo je italijanske majstore fontana i skulptura u Salcburg, kako bi izveo 'trik' kojim će zabaviti svoje goste. Naime, fontane ispuštaju vodu iznenada i bez redosleda zbog čega mnogi neoprezni posetitelji imanja završe mokri. Vrtovi su zatvoreni tokom zimskih meseci, pa svoju posetu Helbrunu planirajte u proleće. Izuzetak je vreme božnih prazniika, kada se u dvorištu ispred kuće održava božićni sajam.






Jezera Volfgang i Halstat


Ako želite videti i delić seoske idile izvan Salcburga, za manje od sat vremena stići ćete do jezera Volfgang, a nesto dalje i jezera Halstat, okruženi planinama i brojnim gradićima poput St Volfganga, Strobla, St Gilgena i Halstata koji se nalaze na obali jezera. Tokom cele godine ovde se pružaju mogućnosti za brojne aktivnosti, od plivanja i planinarenja leti, do skijanja i uživanja u božićnim sajmovima zimi. U blizini se nalaze i rudnici soli, kao i ledene pećine u Verfenu. St Volfgang i okolna mesta vekovima su hodočasničko središte. Prema legendi, sveti Volfgang bacio je svoju sekiru s planine, a na mestu na kojem je pala na tlo sagradjena je danasnja crkva.




Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Salcburga, dva puta nedeljno,

utorkom i petkom, a karte možete kupiti na a www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Salcburga

198 views0 comments
bottom of page