top of page

Ryanair planira pokretanje letove na liniji Niš-Dablin?

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair dobio je slotove za pokretanje letova između Dablina i Niša tokom letnje sezone 2024, pokazuje izveštaj kompanije Airport Coordination Limited, koja se bavi koordinacijom slotova - prenosi portal exyuaviation.



Foto: Flynaissus


Kako se navodi, irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair obezbedila je 210 letova na toj ruti, što znači 105 letova u svakom smeru tokom predstojeće letnje sezone, koja počinje 31. marta 2024. i traje do kraja oktobra. Ryanair ce tako imati ukupnpo 39.690 sedišta na toj ruti (u oba smera).


Prema rečima ovog portala, postoji mogućnost da Ryanair izmeni planove i koristi dodeljene slotove za Niš za drugu destinaciju, međutim, avio-prevoznik je podneo zahtev za korišćenje slotova na aerodromu u Dublinu za letove ka jugoistočnom delu Srbije.


Između Srbije i Irske trenutno ne postoje avio-linije, dok je Dablin jedna od najprometnijih evropskih destinacija koja nije direktno povezana sa Beogradom putem avionskog saobraćaja.


S druge strane, iako je Irska članice Evropske unije, nosiocima srpskih pasoša je potrebna viza za ulazak u zemlju ukoliko nemaju važeću britansku vizu, prema dogovoru postignutim između ove dve ostrvske zemlje. Ipak, važno je istaći da se vize za Irsku mogu dobiti u irskom konzulatu u Beogradu na znatno jednostavniji način u poređenju sa procedurom za britanske vize.


Srpska dijaspora u Irskoj procenjuje se kao prilično mala, sa oko 5.000 ljudi koji žive u ovoj zemlji


Prema oceni kritičara, ova ruta gotovo da nema smisla, posebno s obzirom na prethodno povlačenje Ryanaira sa veoma traženih ruta ka destinacijama kao što su Berlin, Dizeldorf i Milano, koje je ova kompanija obustavila zbog kako je tada navedeno ekonomskih faktora.


Medjutim, postojanje ove rute dobija smisao zbog verovatne nemogućnosti povezivanja Beograda i Dublina, uzrokovane izuzetno visokim cenama aerodromskih usluga na beogradskom aerodromu.


Naime, beogradski aerodrom jedan je od najskupljih u Evropi, pa ce sa povecanjem of 5% od 1. januara one inositi 20.18 evra, dok ista taksa na aerodromu u Dablinu iznodi svega 8.50 evra.









bottom of page