top of page

Ryanair kupuje još 75 aviona Boeing 737 Max

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair kupiće dodatnih 75 aviona 737 Max od kompanije Boeing, što je ubjedljivo najveća porudžbina problematičnog tipa aviona otkako je prizemljen pre gotovo dve godine


Foto: Ryanair

Kompanija Boeing je konačno prošlog meseca dobila odobrenje za ovaj avion. Sada čeka odobrenje nekoliko drugih regulatora širom svieta, uključujući evropske vlasti, koje su najavile da je njihovo odobrenje blizu.


Američke vazduhoplovne vlasti, FAA, su nedavno izdale neophodnu dozvolu ovom modelu aviona, a ovih će dana to učiniti i Evropa i Brazil, pa se očekuje vrlo skori povratak ovog modela u komercijalnu upotrebu.

Podsetimo, ovaj Boeingov model prizemljen je u martu 2019. godine nakon dve nesreće sa smrtnim ishodom u kojima je stradalo 346 ljudi.


Ryanair, najveća niskobudžetna avio-kompanija u Evropi, već je naručila ukupno 135 aviona Max, što ga čini jednim od najvećih kupaca ovog modela na svetu, ali irski prevoznik nije dobio nijedan avion pre prizemljenja.


Kao i većina kompanija širom sveta, Ryanair je parkirao mnoge svoje avione zbog naglog pada putovanja avionom prouzrokovanog virusom Covid-19, te su i letovi iz Niša privremeno suspendovani.

49 views0 comments
bottom of page