top of page

Ryanair i Wizz Air lideri u Evropi po broju prevezenih putnika

Irska niskotarifna avio kompanija Ryanair je i dalje bez premca, sa prosekom od 2.854 letova dnevno i preko 10,1% ukupnog evropskog saobraćaja


Foto: Ilustracija

Niksotarifne avio kompanije nastavljaju da predvode oporavak vazdušnog saobraćaja širom Evrope. Dve kompanije koje lete i iz Niša, Ryanair i Wizz Air su jedine dve evropske avio-kompanije koje su premašile cifre saobraćaja pre pandemije.


Prema poslednjim podacima Eurocotrol-a, irski low cost nema premca na nebu starog kontinenta. Sa prosečno 2.854 dnevna leta, opercije ove kompanije iznosile su čak 10,1% ukupnog evropskog saobraćaja u 2022.godini.


Za Wizz Air, cifra oporavka je nešto veća (+12%), popevši se na sedmu poziciju sa 660 dnevnih letova u proseku. Međutim, njegove dimenzije su mnogo manje od Ryanaira, sa tržišnim udelom od 2,6%.


Ostale kompanije na listi gube tlo pod nogama u odnosu na pre pandemiju. EasyJet je na drugom mestu sa padom od 21%, a slede Turkiš Airlines (-8%) i Lufthanza, koja je pala za 31%. Air France i KLM su takođe zabeležili pad (-22% i -18%, respektivno).


Najveće padove u Evropi zabelizile su kompanija Norwegian, Eurowings i SAS. Tako je pad Norwegiana zabrinjavajućih 46% u odnosu na prošlu godinu, dok ostali beleže pad 37%. Upadljivo je da dve od tri kompanija pripadaju nordijskim zemljama.


Air Serbia prevezla 2,7 miliona putnika u 2022. godini


Što se tice Air Serbije, ova kompanija prošle godine prevezla je preko 2,7 miliona putnika, što je milion putnika u više poređenju sa 2021., te je ostvarila oko 96% svog putničkog prometa pre pandemije u 2019. U medjuvremenu, Air Serbia proširila je svoju mrežu letova iz Beograda za četrnaest novih destinacija na dva kontinenta i ojačao flotu sa čak sedam novih letelica.




bottom of page